2012. március 17., szombat

Olajbogyós kenyér

A márciusi Nők Lapja konyhában jelent meg Vrábel Krisztina receptje, ami első látásra nagyon megtetszett. Mire való egy ilyen hosszú hétvége, ha nem arra, hogy az ember lánya kicsit hosszadalmasabban készülő kenyeret süssön. Mivel este elfelejtettem elkészíteni, reggel láttam neki és délben adtam hozzá a többi lisztet, majd olyan 5-re sült meg. Tökéletesek lettek, isteni finom, puha bélzetű, ropogós héjú csodás kis kenyerek.




Hozzávalók:
250 g BL 80 -as liszt
3 dcl víz
1 kk szárított élesztő

Ezeket lazán, fakanállal nokedli sűrűségű, nem túl egynemű tésztává keverem.
Hagyom kelni úgy 6 órán keresztül. Utána hozzáadok:

250 g sima lisztet (BL 55)
1 kk száraz élesztőt
2 dcl vizet
1,5 kk sót
50 g feldarabolt fekete olajbogyót
2 evk olíva olajat

Beledolgozom a hozzávalókat, kicsit dagasztom fakanállal, majd újra lefedem és két órán keresztül megfeledkezem róla.
Utána egy hólyagos, nagyon laza szerkezetű tésztát találok a tálban, amit lisztezet deszkára borítok, ahogy szétterül, hosszúkás darabokat vágok belőle és lisztezett kézzel egy sütőpapíros tepsire emelek.
A sütőt előmelegítem 230 fokra. 10 perc pihentetés után beteszem a kenyereket, miután a tetejüket megspricceltem vízzel és addig sütöm, míg szép barnás lesz a héjuk.

Igazi hétvégi kényeztetés!

3 megjegyzés:

Mági írta...

Remekelsz!!! Gyönyörű.
Jártál felém, írtam Neked?

Zsofi Molnar írta...

Hú, ez nagyon szép! és iszonyú finom léehet. ki kellene próbálnom!!!!

Bokor Boglárka írta...

CSak rajta :). Tényleg finom volt!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...