2011. július 8., péntek

Parajos krumpligombóc

Egy kg szép sárgabarack várta a sorsának gombóc formájában történő beteljesülését a pulton, de nem lett belőle semmi, mert adott két személy is a családban, aki nem bírta nézni az illatozó friss sárgabarackot, hanem azon frissiben felfalta őket.
A krumpli megfőzve (már a gombócozásra készülve), történetesen friss paraj is aszalódott már egy napja a hűtőben, amit mindenképp fel kellett volna dolgozni rövid időn belül és a kedvenc szakácskönyvem ennél a receptnél nyílt ki. Gondoltam, ez a sors keze és este 9-kor nekiálltam megtisztítani, megpárolni a parajt és keverni a krumlis tésztát. Fél 11-re befejeztem mindent és ott illatozott a pulton a gluténmentes és teljes kiőrlésű liszttel készült parajos krumligombóc fűszeres vajba fogatva. Merthogy nálunk nincs étkezés gluténmentesen készülő fogás nélkül.



Hozzávalók a gluténmentes váltlozathoz
20 dkg paraj tisztítva
10 dkg Shar lizst
15 dkg főtt, reszelt krumpli
1 tojás
só, bors, szerecsendió, fokhagyma,
vaj
Hozzávalók a másik változathoz:
40 dkg paraj tisztítva
150 g teljes kiőrléső liszt
200 g főtt, reszelt burgonya
1 tojás
vaj
só, bors, szerecsendió, fokhagyma,

A parajt megmosom, leszárogatom, amennyire lehet, és csíkokra vágom. Egy nagy serpenyőben 5 dkg vajat olvasztok, belereszelek egy gerezd fokhagymát, beleszórom a csíkokra vágott parajt. Fonnyasztgatom fedő alatt nagy lángon. Mehet bele fehérbors, szerecsendió.
Mikor kész, kavargatva kihűtöm.
Két külön tálban összekeverem előbb a gluténmentes változatot készítve a hozzávalókat: liszt+krumli+kihűlt paraj+só+tojás. Összegyúrom, míg összeáll. Lehet, hogy felvesz még kevés lisztet. A lényeg, hogy gombócolható legyen a massza, ne ragadjon nagyon. Közben vizet forralok.
Előbb kifőzöm a gluténmentes tésztából készített gombóckákat, majd a másikat.
Addig főzöm, míg a gombócok feljönnek a víz színére és utána még egy-két percig. Érdemes megkóstolni, mikor jó. Akkor szűrőkanállal kiszedem.

Egy másik lábasban felolvasztok 5 dkg vajat. Fűszerezem: snidlinggel, szórok bele napraforgó magot vagy szezámmagot, kis fokhagyma granulátumot, lereszelt gran padano sajtot, pici sót, borsot és ebbe forgatom a kiszedett gombócokat.
Ezt mindenki ízlés szerint készítheti. Lehet bele tenni: krémsajtot, petrezselymet, tökmagot, lehet paradicsomos mártást készíteni. Sokmindent elbír szerintem a gombóc.

Ha kipróbáljátok, jó étvágyat!
Aki fogyókúrázik csak délig egye.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...