2012. október 16., kedd

Kilófaló mákos - magos kenyér

Mivel tegnap a kenyér világnapja volt, eljött az ideje, hogy megosszam veletek ennek a szuper kis kenyérnek a receptjét. Rachel Allen könyvéből származik és hozzám közvetve, Mimiéken keresztül jutott, csak én kilófaló liszttel próbáltam ki. Egészséges, diabetikus (nem számoltam ki, mennyi egy szelet szénhidrát tartalma, de mivel a kilófaló liszt úgy van kitalálva, hogy diabetikus diétában is fogyaszthassák, gondolom ennek is kevesebb sokkal az egy szeletre jutó szénhidrát és kalória tartalma, mint a normál fehér kenyérnek, nem beszélve a hatékony rostbevitelről) kis kenyér és nem utolsó sorban nagyon-nagyon finom. Vetekedik a zabpelyhes kenyérrel, ezt is többször fog készülni. Egyszer még sütőporral is elkészítettem, mert épp nem volt itthon élesztő és ezt csak azután vettem észre, hogy a liszteket és magokat összekevertem. Képzeljétek, úgy is működött, megnőtt a kenyér és finom is volt. A mák nagyon finom benne, senki ne hagyja ki.



Hozzávalók:
27,5 dkg kilófaló liszt kelt tésztákhoz
7 dkg zabkorpa (én nem tettem bele zabpelyhet, mert a kilófaló lisztben is van bőven, így inkább csak zabkorpát tettem bele hiszen azt még a Dukan-diéta is ajánlja)
7,5 dkg mák, szezámmag és lenmag (összesen ennyi)
fél csomag porélesztő
4 dcl langyos víz
1 kk méz
1 kk só

Egy kevés magot félretéve a kenyér tetejére, az élesztőt a vízben mézzel felfuttatva minden összeöntök és lazán összekavarom. Ne maradjanak benne lisztes csomók, de nem kell dagasztani sem, amúgy is sokkal hígabb állagú, mint a kenyértészta, pl. nem lehet gyúrni. Egy fakanállal a sütőpapíros kenyérformába kanalazom, a tetejét elsimítom, pici vízzel megkenem, rászórom a félretett magokat és hagyom kellni 1-1,5 órát. Utána 180 fokos sütőben sütöm kb. 50 percet, tűpróbával ellenőrzöm. Tényleg nedvesebb a tészta, mint a normál kenyérnél, ezért olyan sokáig nem is lehet tárolni, mert hamarabb penészedik, de frissen és még két-három napig nagyon finom. Nekem volt olyan nap, hogy csak a kenyér volt az eledelem, mert ebből készült falatnyi szendvicseket ettem.


3 megjegyzés:

Györgyi írta...

Nagyon guszta:)

Mági írta...

kilófalót felváltva, mákot ki nem hagyva, mentve:)))
Ölellek

Bokor Boglárka írta...

Mági, remélem beszámolsz.:) Én is készítettem teljes kiőrlésű és fehérliszt keverékével is, úgy is finom volt nagyon.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...