2012. június 2., szombat

Túrós-spenótos gnocchi

Elképesztően finom étel, még a férjem is erősen hümmögöt, miközben lapátolta befelé a gombócokat, pedig utálja a spenótot. A recept ötlete innen származik. A helyzet az, hogy valószínűleg ő szárazon mérte a 300 g spenótot, én meg már megpárolva. Nekem rengeteg lisztet vett fel, kb 500 g-ot, de nem baj, mert ami megmaradt eltettem a mélyhűtőbe. Abból is gondolom ezt, mert az enyémek erősen zöldek lettek, emiatt aztán kicsi nehéz is volt a gyereket meggyőzni, hogy azért finom. Az egészben a spenót tisztítás volt a legnagyobb kihívás, mert utálom. Miközben csinálom, újra és újra megfogadom, hogy ezentúl csak mirelit spenótot veszek, mert amellett, hogy rengeteg vizet használok közben, egyenként válogatni, tépkedni a leveleket, hát, nem túl szórakoztató...



Hozzávalók:
300 g spenót, már megpárolt mennyiség ennyi
300 g túró
3 tojás
500 g liszt
30 g olvasztott kókuszolaj
só, esetleg bors
Mártás: 
Parmezán sajt, vaj.

A friss spenótot megtisztítottam, a vastagabb ereket kivágtam, és valamennyire összevágtam. Kis olíva olajon megpároltam, míg összeesett, majd kinyomkodtam belőle a maradék folyadékot. A túrót, tojás, sót, borsot tálba tettem, hozzákanalaztam a már langyosra hűlt spenótot, olvasztott kókuszolajat és alaposan összekevertem. Annyi lisztet tettem hozzá, hogy gyúrható legyen a tészta, és ne ragadjon nagyon. Azért egy kicsit ragadt. Maréknyi darabokat téptem le belőle és hurkává gyúrtam, majd elvágtam kicsi darabokra, azokból meg gombócokat gyúrtam. Először megpróbáltam villa hátán hengergetni, hogy igazi gnocchi legyen, de úgy láttam, ez nem fehér embernek való elfoglaltság, így gömböcök lettek. Az ízéből nem vett el, viszont gyorsabb volt a formázás. Sós vízben főztem, több részletben. Mivel tényleg sok lett ebből a mennyiségből, ezért kb. fele mennyiséget gombóconként tálcára tettem és lefagyasztottam, mikor keményre fagyott egy zacskóba tettem,
Egy kevés vajat megolvasztottam és a kifőtt gombócokat beletettem. Jól összeforgattam és már tálaltam is. A tetejére parmezán sajtot reszeltem.


11 megjegyzés:

Mági írta...

Amikor megláttam mit csináltál, felkiáltottam örömemben, hogy "jaj de jó kaptál spenótot".
Csak azután olvastam el az írásod.
Igen én a hozzávalók mennyiségét feldolgozás előtti állapotban mérem. Azonkívül én darabosabban hagytam a spenótleveleket, nem lett massza, azért világosabb.
De a lényeg, hogy ízelett:)
A fagyasztottat pedig Isteni lesz megtalálni, akkor nem kell tisztítani majd a spenótot:)

Bokor Boglárka írta...

Mági!
Tényleg jó, hogy kaptam spenótot, persze ez kb. három hete lehetett, a képen már a lefagyasztott adag kifőzésekor készült. Láttam, hogy a tied szálasabb, de párolás közben nem tudtam eldönteni, hogy mikor van készen, a végére meg úgy összeesett, hogy esélyem se volt. De nem baj, hogy ennyi spenót került bele, mert eszméletlenül finom volt, tényleg! Ezúton is köszönöm a receptet. Egyébként egy adagot készítettem gluténmentesen is, édesen, úgy, hogy csak túrós gnocchit készítettem és nem tettem bele semmit. Eszméletlen jó volt az is, és ezt a receptet nagyon sokszor fogom még használni.

Mági írta...

Nagyon örülök, köszönöm, hogy elkészítetted:)
Szép estét.

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon tetszik a recept,viszem is:))

Anazar írta...

Pompás színe van!

BAB írta...

Szia!
Nyami, ez nagyon finom lehetett!
A GM-et milyen liszttel csináltad?
Köszi

Zsuzsanna írta...

Finom lehet ez a gnocchi! Párszor én is készítettem "békagaluskát" - a gyerekek így nevezték. Épp úgy, mint a hagyományos galuskát azaz nokedlit: liszt, spenótpüré, tojás, pici zsíradékféle, só amolyan lágy tésztává keverve, galuskaszaggatóval, vagy deszkáról vagy csak kiskanállal a forró vízbe szaggatva, kifőzve. Túró, tejföl, sajt, ki mit szeret, a tetejére kerül, ha kész. Szerecsendiót is lehet hozzá reszelni.

Bokor Boglárka írta...

Anazar! Igen, a szine elég földöntúli, de pont emiatt eszméletlen jó zöld íze volt.

Móni! A recept igazából Mágié, én csak elrontottam, így lett ez, nála nézd meg mindenképp!

Bab!A gluténmenteset Schar Farinával készítettem, mert nokedlihez és nudlihoz ezt szoktam használni.

Zsuzsanna! Én még sima galuskatésztát spenóttal nem próbáltam, mert eddig a tojásos se jött be nagyon a srácoknak, talán az egyszerűbb is, mert nem kell formázgatni.

Mági! Ne viccelj, én köszönöm a receptet. Nélküled soha nem jutott volna eszembe a túrós gnocchi. :)

BAB írta...

Szia!
Köszönöm. Van itthon nekem is Farina, de még nem használtam semmire. Na, majd most kipróbálom!

teller-cake írta...

Én spenótos nokedlit szoktam csinálni sajtszósszal, de ezt a változatot is kipróbálom! :-)

Bokor Boglárka írta...

Én meg majd a sima spenótos nokedlit fogom kipróbálni! Bár talán nem utolsó szempont, hogy a túró miatt talán kevesebb a szénhidráttartalma ennek a változatnak, mint a sima nokedlinek, de persze egészen pontosan nem tudom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...