2012. február 17., péntek

Gluténmentes szezámkeksz

A hétvégén a szokásos gasztroblogokat olvasva megakadt a szemem Illéskrisz szezám tallér receptjén. Én is imádom a boltban kapható szezám szeleteket (én a DM-ben szoktam venni néha), és nagyon megörültem a receptnek. Ma farsangi mulatság van az óvodában, ezért nekem is kellett küldenem finom, gluténmentes sütiket. Alig bírtam eldugni, hogy egyrészt a fiuk, másrészt az apukájuk nehogy felfalja mindet, még este. Ebből az adagból elég kevés keksz lesz, mintegy tepsinyi. Nagyon-nagyon finom, puhább mint a bolti, de ugyanaz a szezámos íz. Leírom a receptet, mert bár követtem Illéskrisz receptjét, nem volt itthon vaj, ezért én olajat használtam és ha nyersen még érezhető is volt a tésztában, kisülve már egyáltalán nem, meg persze nálam gluténmentesen készült.



Hozzávalók:
1 tojás fehérje
6 dkg barna cukor
csipet só
3 dkg Schar mix B
3 dkg olaj (vagy vaj)
9 dkg szezámmag

A szezámmagot megpirítottam, majd kihűtöttem. A többi hozzávalót összeöntöttem és jól elkevertem a robotgéppel. Kihűlés (nem vártam meg, míg teljesen kihűl, még meleg volt a szezámmag) után beleöntöttem a szezámmagot és azzal is elkevertem. Sütőpapíros tepsin elkenegettem körré a kiskanállal rakott kupacokat és 160 fokon 10 percet sütöttem. Tökéletes lett, nagyon sokszor fogom még készíteni, tekintve, hogy a szezámmag kalciumforrásnak sem utolsó és rengeteg más jó tulajdonsággal bír. Pont olyan kekszféleség, amit nyugodt szívvel adok a gyerekeim kezébe.
Azóta még elkészítettem egyszer, most vajjal. Így finomabb lett, jobban szétterült és ropogósabb lett. Farkasapa a korábbit nem kóstolta, a mostani viszont nagyon ízlett neki, jobban mint a bolti, amit egyébként cukorral és glükózsziruppal ragasztanak össze.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Már nagyon várom, hogy legyen patron a nyomtatóban és akkor lopom a recepteket. Jó, hogy módosítani sem kell, mint a hagyományos nem gm-ket. Ha sütök valami újat, jelentkezem.
Üdv, Eszter
ui: ezt kipróbáljuk, köszi a tippet

Bokor Boglárka írta...

Remélem nektek is nagyon fog ízleni. Én a héten újra elkészítem, mert minden adag fél órán belül elfogy, lehet, hogy nagyobb adagban kellene készítenem? Próbáltam kilófaló liszttel és édesítőszerrel, hogy én is ehessek többet belőle, de az sajnos keserű lett, ki kellett dobnom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...