2011. szeptember 24., szombat

Házi mogyorókrém


Ábel a nálunk kapható Nutellát nem eheti meg, mert az Lengyelországban készül és ott valahogy szennyeződik gluténnal. A németországit eheti, de az már egy ideje elfogyott és bár Farkasapa nemsokára utazik és hoz, addig se élhetünk, főleg oviidőben Nutella nélkül.

Az íze szerintem nem hasonlít a Nutelláéra, az állaga is sokkal durvább, de szerintem nagyon finom.

Hozzávalók:
200 g török mogyoró
50 g őrölt mandula
50 g vaj
2 dcl sűrített tej
1 dcl tej
2 evk kakaó
100 g porcukor, vagy ízlés szerint annyi, amennyivel finomnak érezzük
pici só

A vajat a tejekkel összemelegítjük. Beleszórjuk a cukrot és kakaót, amíg elolvad és egynemű a massza. A török mogyorót a sütőben finoman pirítjuk, aztán egy konyharuha segítségével ledörzsöljük a héját. Aztán robotgépben megdaráljuk. Az összeolvasztott kencébe keverjük a mandulával együtt. Megkóstoljuk, ha úgy érezzük, hogy kell még bele cukor, lehet bele tenni.
Süteménybe, palacsintába, kenyérre kenve mmmm....
Mivel nincs benne tartósítőszer, igyekezni kell elhasználni, vagy nem túl nagy mennyiséget készíteni, mert azt vettem észre, hogy két hét után a hűtőben penészedni kezd a teteje.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...