2014. július 9., szerda

Gluténmentes tortilla chips (egyszerű és nagyszerű)

Ha ti is régóta szeretnétek a gyereknek (vagy magatoknak) házilag gluténmentes tortilla chipset gyártani, akkor ne keressetek tovább. Ez a recept erre tökéletes. És olcsó, és egyszerű. A tészta kicsit szakadozósabb, mint a búzás, de nem vészes. Remélem sokan kipróbáljátok!



Hozzávalók:
200 g kukorica lepényliszt
1/2 tk só
1/2 tk sütőpor
2 evk olaj
annyi forró víz, hogy a tészta összeálljon

Kimérem a lisztet, sót, sütőport egy tálba. Hozzáadom a két evőkanál napraforgó olajat, majd elkezdem önteni a forró vizet. Először csak kb. 1 dc-t és közben villával dolgozom össze a tésztát. Nagyon forró, és nincs azbeszt kezem, ezért a villa. Buzgón kell a villával keverni és addig nem szabad több vizet hozzáadni, míg nem látod, hogy mennyi lisztet vesz fel. A végeredmény egy rugalmas, puha tésztalabda kell, hogy legyen. Egy-két perc után kihűl annyira, hogy kézzel gyúrjam, itt már érezni is, hogy kell-e még liszt vagy egy kis víz. 
Alálisztezett szilikon lapon több részletben kinyújtom (nem érdemes sok tésztával dolgozni, mert szakadékony). Én úgy késztettem, hogy egy téglalapot nyújtottam és azt elfeleztem, majd a két oldalt háromszögekre vágtam. Közben az olajat felforrósítottam és egyenként megfogva beleengedtem a háromszögeket. Mikor egyik oldala megsült megfordítottam és a végén papírtörlőn lecsepegettem. 
Nagyon ropogósak, igazi tortilla ízűek lettek. A végén megsóztam. Alig várom a bébiket haza az oviból, hogy megkóstolják. Szerintem biztos sikere lesz. 

2014. július 8., kedd

Gluténmentes ropi (az egyik legfinomabb)

Így nyáron gyakran megyünk a srácokkal buliba, szalonnát sütni, ahova mindig viszek rágcsálni valókat. Ezt a ropi receptet nem gluténmentes formában már nagyon-nagyon régen elmentettem és nagyon sokszor megcsináltam, de mindig olyan gyorsan elfogyott, hogy nem volt alkalmam fotózni, vagy elvitte magával a gyerek szülinapra és nem fértem hozzá, hogy lefotózzam. Most csak a szomszédba mentünk, és bár három nem gluténmentes sütit is vittem, Ábel kedvéért ezt a ropit még gyorsan elkészítettem. Nagy előnye, hogy tényleg gyorsan készen van és az alábbi recept szerinti nagyon-nagyon ropogós, nem szétterülő ropikat eredményez.





Hozzávalók:
60 g kókuszolaj
80 g natúr joghurt
120 g gluténmentes liszt (nálam most Beiker)
1 evk kukorica keményítő
1 evk szezámmag (elhagyható, de finom benne)
2 tojás
1 kk só
1/2 kk sütőpor
tetejére dekorsó, vagy ízlés szerint amit szeretünk
ízesítők: füstölt paprika, fokhagymapor, édes paprika, egyéb fűszerek ízlés szerint

A hozzávalókat (először a nedvest, aztán a szárazat hozzáadva) alaposan elkeverjük. Habzsákba töltjük és a sütőpapíros tepsire nyomjuk a legvékonyabb nyomófejjel ropiformákat nyomunk. Megszórjuk dekorsóval és 180 fokon, előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra és enyhén rózsaszínre sütöttem. Ha paprikát teszünk bele, akkor hamarabb pirul, a massza is eleve rózsaszín. A gyerek natúran szereti a legjobban, de ha felnőtteknek készítjük, akkor bátran bánjunk a fűszerekkel, mert úgy is nagyon finom. 




2014. július 1., kedd

Kókuszos házi csoki (paleo)

Kívántam csokit, vagy valamilyen tömény édességet és a kókuszos dolgokat nagyon szeretem, így ezt a receptet raktam össze. Szerintem finom volt, kicsit talán túl édesre sikerült, de majd legközelebb a méz is kimarad. 

Hozzávalók:
5 evk kókuszolaj
3 evk kakaó
3 evk eritrit
1-2 evk édesítőszer (ki milyet használ és tart a maga számára elfogadhatónak: méz, juharszirup, Stevia)
2 evk kókusztejpor
3 - 4 evk kókuszreszelék

A kókuszolajat megolvasztottam, de nem szabad, hogy forró legyen, épp csak folyékony legyen. Belekevertem a kakaót és az eritritet és egy darabig kevergettem, hogy az eritrit feloldódjon. Tettem bele egy szűk evőkanál mézet, majd a kókusztejport és a kókuszreszeléket. Egy elég sűrű massza lett a végeredmény, amelyet egy tepsibe simítottam, amit előzőleg folpackkal kibéleltem. Hűtőben dermesztettem és mikor kihűlt, megkeményedett házi csoki állagúra, gyönyörűen lehetett szeletelni. 


2014. június 30., hétfő

Csokis sütemény köles liszttel (gluténmentes, cukormentes)

Az eredeti recept tej és tojásmentes is. Én kicsit átalakítottam, de aki szeretné, próbálja ki az eredetit rizsliszttel és chia maggal tojás helyett. Finom, egyszerű és jó csokis ízű sütemény. Nem volt száraz egyáltalán, inkább szaftos.

Hozzávalók:
2,5 dcl-es csésze
1/2 cs kölesliszt
1/3 cs kakaópor
1/2 cs eritrit
1/2 tk vaníliapor
1/1 tk szódabikarbóna
1/4 tk sütőpor
1/3 cs kókuszolaj
1/4 cs tej (kókusztej)
1/3 cs sütőtök vagy almapüré (én egy fél üveg bébiételt tettem bele)
1 tojás

A száraz anyagokat tálba mérem, hozzáadom a nedveseket és jól összedolgozom. Legvégül a csokicseppek felét is belekeverem. Kis méretű 15x15 tepsibe kanalazom, elsimítom a tetejét és a maradék csokicseppeket rászórom. Előmelegített 180 fokos sütőben 20 percig sütöttem.

2014. június 21., szombat

Mandulás - cseresznyés tejpite (paleo clafoutis)

Varga Gábor: Reform desszertek című könyvében láttam meg a receptet. Nagyon jól nézett ki, ott sárgabarackkal (biztos, hogy úgy is nagyon-nagyon finom lehet). Az állaga nekem kicsit fura, a férjemnek ezért nem is jött be, hiszen liszt nélkül kicsit szétesősebb, morzsálódósabb, nedvesebb az állaga, de engem ez nem zavart. Az íze viszont nagyon finom és nem utolsó sorban nagyon egyszerű elkészíteni!




Hozzávalók:
300 ml mandulatej
3 tojás
60 g eritrit (vagy xilit, de abból 50 g is elég)
100 g darált mandula
300 g cseresznye kimagozva
fél rúd vanília kikapart magja
tetejére egy marék héjas mandula durvára darabolva
(nem szabad kihagyni, mert ettől kap egy finom ropogósságot a sütemény)

A cseresznyéket kimagozom és a kikent, kókuszliszttel megszórt piteformába dobálom. Gyakorlatilag annyi cseresznyét használtam fel, hogy a piteformába mindenhova jusson (jó sok gyümölccsel szeretem). A tejet a tojásokkal, vaníliával, eritrittel és manduláva (ebben a sorrendben) összekevertem és a cseresznyékre öntöttem. 170 fokos előmelegített sütőben sült 40 percet. Mikor már szilárd, készen van. Ki kell hűteni, így az igazi, sőt, hűtőből kivéve a legfinomabb. 

2014. június 7., szombat

Málnás-kókuszos kevert süti (paleo)

Egyszerű sütemény, szénhidrátszegény, diétás, gluténmentes, bármelyik vasárnap délelőttre. 5 perc elkészíteni és még 20 perc a sütés. Kókuszrajongóknak ajánlom. :) Természetesen bármilyen más gyümölccsel kipróbálható. Szerintem ez nagyon jó kis tésztaalap.





Hozzávalók:
150 ml cocomas (nem paleózóknak 175 g natúr joghurt)
3 tojás (M-es)
1/2 rúd vanília kikapart magjai, vagy 1 tk vaníliaaroma
4 evk eritrit (ennyivel nem lett túl édes, ezért ízlés szerint adagoljátok, nekem így tökéletes volt)
50 ml kókuszolaj
1/2 csomag sütőpor
2 evk kókuszliszt
120 g kókuszreszelék
(Ha a tészta így nagyon híg lenne, lehet hozzá még adni kókuszreszeléket vagy kevés kókuszlisztet. A tésztának sűrű galuskatésztára kell hasonlítania)

1 kis doboz málna

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A málna kivételével a hozzávalókat elkeverjük, előbb a nedves, aztán a száraz hozzávalók sorrendjében. Sütőpapíros tepsibe tesszük, elegyengetjük és a tetejére szórva a málnát, kicsit belenyomkodjuk. 

200 fokon 20 percet sült.

2014. május 25., vasárnap

Paleo túrós pite (gluténmentes, tejmentes, paleo)

Süteményt kívántam szombat délután. Méghozzá túrós pitét. Elkészült a paleo változata, ami szerintem semmiben nem marad le a normál mögött. A recept ötlete Szafitól származik, akitől már rengeteg trükköt és finom süti receptet lestem el. Én kicsit más arányokkal dolgoztam főleg a totukrémben, de a tészta receptje szinte egy az egyben az övé. Mivel nekem kicsit más tészta-töltelék arányt kellett kihoznom, ezért változtattam picit. 


Hozzávalók:
a "túró" krémhez
600 g totu
1 rúd vanília
2 dl cocomas kókuszkrém
1 citrom leve és héja
3 evk eritrit
1 evk édesítő
2 kvk fiber husk

Mindezt az aprítógépbe tesszük és krémesre turmixoljuk.
+1 tojás (ezt csak akkor adjuk hozzá, ha már két kanállal kivettünk belőle a tésztához)

a tésztához:
3 tojás
8 evk lágy kókuszzsír
6 evk kókuszliszt
3 evk nyílgyökérliszt
3 ev eritrit
1 kk fiber husk
2 evk totukrém (lásd. fentebb)

Mindezeket tálba tesszük és tésztát készítünk belőle. Az állaga inkább krémes, mint gyúrható, de szilárd, nem folyós lesz. A tésztát a fagyasztóba tesszük 10-15 percre. 
Miután kivettünk 2/3 részét belesimogatjuk egy 20x25-ös tepsibe. (én úgy szoktam, hogy kézzel négyzetté formálom a sütőpapíros tepsi közepére teszem 
A totukrémhez hozzákeverjük az egy darab tojást és a tésztára simítjuk. 
A maradék 1/3 tésztát a töltelék tetejére reszeljük. 
170 fokon kb. 45-50 percet sült. Igazi túrós pite íze van :) A tésztája szerintem nagyon jó, ezúton is köszönet Szafinak a recept ötletéért. 


2014. május 7., szerda

Gluténmentes sajtos - sós, omlós keksz

Sokféle sós rúd, keksz szerepel már nálam, többek között: gluténmentes sajtos keksz, csiga formájú sajtos gluténmentes kekszpaleo sós keksz, gluténmentes sós keksz magokkal, és még egy ropogós gm sós kekszpaleo fűszeres ropogós. Ezt a receptet Áginál (ezúton is köszönöm a receptet) láttam meg nemrég és az anyaghányadot elnézve tudtam, hogy gluténmentesen is finom lesz. Az lett! Ropogós, mégis zamatos, másnap is finom, gazdagon sajtos rágcsálnivaló lett belőle. Mindenképp próbáljátok ki Ági receptjét.



Hozzávalók:
200 g Schar mix B gluténmentes lisztkeverék
200 g sajt (nálam trappista)
150 g margarin (Ráma)
1 kk só
3 ek hideg víz
1 kk almaecet
tetejére szezámmag

Én aprítógéppel kevertem össze a tésztát, aztán a végén kicsit még összenyomkodtam, majd a hűtőben pihent egy éjszakát. A kinyújtás előtt egy órával elővettem, a sütőt előmelegítettem 180 fokra, majd a tésztát téglalap alakúra nyújtottam. A széleit összenyomkodtam és úgy igyekeztem, hogy ne legyen maradék, késsel vágtam kockákra. A tetejét lekentem hideg vízzel, megszórtam szezámmaggal és kicsit belenyomkodtam. Sütőpapíros tepsire tettem és pirosra sütöttem. 
Elképesztően eteti magát, a nem LÉ családtagokat úgy kellett elhajtani a keksz mellől, hogy a gyereknek jusson. :)

2014. május 1., csütörtök

Tojásrúd (paleo)

Ottisnál láttam meg ezt az egyszerű és mutatós ételt. Nem sok fantáziát igényelt a paleosítása, és nagyon finom lett.



Hozzávalók:
1/3 tojásfehérje rúd
1/4 tojássárgája rúd
(fentebbiek helyett 5 főtt tojás)
2 tojás szétválasztva
1 evk tápióka liszt
1 evk szezámmagliszt
4 evk olívaolaj vagy más paleo olaj
só, bors
zöld fűszerek bazsalikom,petrezselyem, snidling

A nyers tojások fehérjét keményre felverjük, a főtt tojások fehérjét felkockázzuk és a zöld fűszerekkel együtt, ill. só, borssal, 2 evk olajjal együtt belekeverjük. Hozzákeverjük a liszteket és egy 20x25 cm-s tepsibe simítjuk (sütőpapírral kibéleltem).
170 fokon 20 perc alatt megsütöttem. 
Addig a nyers tojások sárgáját a sárgája rúddal, és 2 evk olajjal elkevertem, sóztam, borsoztam. Mikor a lepény megsült, ráhalmoztam a szélére egy csíkban a tojássárgája krémet, majd feltekertem óvatosan. Egy új sütőpapírra tettem, beletekertem, a végeit kicsit megszorítottam (mint a szaloncukornak) és visszatettem sülni 10 percre. 
Nagyon finom lett, hasábzellerrel ettem, de egy finom bazsalikomos paradicsomsalátával is finom lehet. 

2014. április 28., hétfő

Mandula kenyér (paleo)

A paleo kenyerek közül az egyik legfinomabb ízre. Állagra nem voltam vele tökéletesen elégedett, mintha picit nedvesebb lett volna, mint kellene, de az íze miatt mégis felteszem, mert mindenféle mellékíz nélkül finom volt. A héja ropogós volt, úgyhogy kis falatka szendvicseket készítve jóízű reggeli vagy vacsora lett belőle. A Facebook paleós csoportjában láttam egyszer, de most nem tudom visszakeresni, én fél adaggal készítettem.


Hozzávalók:
10 dkg őrölt mandula
1 evk tápióka keményítő
1 evk gesztenyeliszt
1 ek utifűmaghéj (Fiber husk)
1 kk eritrit
1/2 kk almaecet
1/2 kk só
5 dkg kókuszolaj
0,5 dcl víz (eredeti receptben kókusztej)
3 tojás
1 evk lenmag a tetejére (opcionális)

A tojások fehérjét felvertem, a sárgáját kikevertem a többi alapanyaggal, kicsit sűrű volt, nehezen kevertem bele a fehérjét, de meg lehetett oldani.
180 fokos sütőben sütöttem 30-35 percet.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...