2014. május 25., vasárnap

Paleo túrós pite (gluténmentes, tejmentes, paleo)

Süteményt kívántam szombat délután. Méghozzá túrós pitét. Elkészült a paleo változata, ami szerintem semmiben nem marad le a normál mögött. A recept ötlete Szafitól származik, akitől már rengeteg trükköt és finom süti receptet lestem el. Én kicsit más arányokkal dolgoztam főleg a totukrémben, de a tészta receptje szinte egy az egyben az övé. Mivel nekem kicsit más tészta-töltelék arányt kellett kihoznom, ezért változtattam picit. 


Hozzávalók:
a "túró" krémhez
600 g totu
1 rúd vanília
2 dl cocomas kókuszkrém
1 citrom leve és héja
3 evk eritrit
1 evk édesítő
2 kvk fiber husk

Mindezt az aprítógépbe tesszük és krémesre turmixoljuk.
+1 tojás (ezt csak akkor adjuk hozzá, ha már két kanállal kivettünk belőle a tésztához)

a tésztához:
3 tojás
8 evk lágy kókuszzsír
6 evk kókuszliszt
3 evk nyílgyökérliszt
3 ev eritrit
1 kk fiber husk
2 evk totukrém (lásd. fentebb)

Mindezeket tálba tesszük és tésztát készítünk belőle. Az állaga inkább krémes, mint gyúrható, de szilárd, nem folyós lesz. A tésztát a fagyasztóba tesszük 10-15 percre. 
Miután kivettünk 2/3 részét belesimogatjuk egy 20x25-ös tepsibe. (én úgy szoktam, hogy kézzel négyzetté formálom a sütőpapíros tepsi közepére teszem 
A totukrémhez hozzákeverjük az egy darab tojást és a tésztára simítjuk. 
A maradék 1/3 tésztát a töltelék tetejére reszeljük. 
170 fokon kb. 45-50 percet sült. Igazi túrós pite íze van :) A tésztája szerintem nagyon jó, ezúton is köszönet Szafinak a recept ötletéért. 


2 megjegyzés:

Lívia Nemeskéri írta...

Szeretném megkérdezni, mi az "fiber husk"? Előre is köszönöm.

Boglárka Bokor írta...

Más néven utifűmaghéj, arra szolgál, hogy rugalmasabb legyen a tészta, vagy sűrít.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...