2012. március 4., vasárnap

Gluténmentes mozis perec



Most végre sikerült szép pereceket készítenem és lefényképeztem, mielőtt a fiukat a közelébe engedtem volna. Nagyon finom volt. Gyanítom, hogy csak frissen jó, de nálunk el is fogyott, mert a család többi részét nem sikerült eltántorítanom attól, hogy ők is elfogyasszanak egy-egy gluténmentes perecet. A hátsó perecen finom megpirult napraforgó magok voltak, de azok könnyebben leperegtek, mint a szezámmag, sajnos. Az a gyerek, aki gluténmentes diétát tart, nagyon hálás lesz, szerintem, igazi péksütemény íze van, egyáltalán nem venni észre, hogy gluténmentes.






Hozzávalók:
150 g Schar mix B
150 g Glutenix fehérkenyér liszt
1 tojás
300 ml langyos víz
1 kk só
fél csomag élesztő

A tészta hozzávalóit összekevertem, egy műanyag uzsonnás zacskóba mértem és a zacskó sarkát kivágtam, olyan egy cm szélesen. A tészta sűrű, de szépen nyomható. Sütőpapíros tepsire perec formákat nyomtam. Megkentem olajjal (szerintem tojásos olaj lenne a legjobb, akkor nem pereg le a mag, de én sajnálok ezért felütni egy egész tojást), megszórtam magokkal. Hagytam úgy 20 percet kelni a kikapcsolt sütőben, majd 220 fokra melegítettem a sütőt, tettem az aljába kis edényben vizet (ez nálam rutin, minden kelt tésztánál teszek, hogy igazából használ-e, fogalmam sincs). Addig sütöttem, míg a teteje megpirult. Tényleg nagyon finom volt!

2012. február 29., szerda

Tejfölös-hajdinás gluténmentes bagettek

Ismét egy gluténmentes péksütemény, ami finomra sikerült. Tudom, hogy sokaknak van bevált gluténmentes kenyér és zsömle receptje, nekünk is van, csak én soha nem bírok megmaradni mellett, valamit mindig variálnom kell. Ezt a receptet többször kipróbáltam, most sikerült fotózni is és így szívesen közkincsé teszem.


Hozzávalók:
280 g Schar mix B
20 g hajdina liszt
1 kk olaj
1kk só
1,2 dkg Budafoki élesztő, vagy negyed csomag Haas gluténmentes száraz élesztő
175 g (kis doboz) tejföl
200 ml langyos víz
pici cukor

Az élesztőt és a kanálnyi cukort belekeverem a tejfölbe és hagyom felhabosodni. A liszteket kimérem, hozzáteszem a többi hozzávalót és ha felfutott az élesztő a tejfölt is belekeverem, majd a langyos vízzel sima tésztává keverem. Sűrűbb lett, mint a szokásos muffin tésztáim. Nedves kanállal a kiolajozott és szezámaggal megszórt bagett sütőbe kanalaztam, megkentem a tetejét olajjal és megszórtam szezámmaggal, letakartam és fél órát kellni hagytam. Majd a sütőt 200 fokra előmelegítettem, az aljába tettem egy kis tálkába vizet és mikor már meleg volt, betettem a bagetteket.
Ilyenek lettek úgy 30 perc múlva.


2012. február 27., hétfő

Gluténmentes sajtos muffin

Az oviban sajtos pogácsa volt ebédre, ezért ki kellett találnom valami sós sütit, ami ezt helyettesíti Ábel étrendjében. Sajnos azt a hírt kaptam délután, hogy nem ette meg, mert mikor nagy bőszen nekilátott a muffinnak, és rájött, hogy nem csokis, akkor inkább eltekintett az ebédeléstől. Sajnáltam, mert igazából finom volt, de hát az én nagyobbik fiam ízlését eltalálni nem olyan egyszerű. 




Hozzávalók:
1 tojás
10 dkg reszelt sajt
5 evk tej
5 dkg margarin
só, bors, fokhagymagranulátum, paprika
4 evk Schar mix B (púpos)
1 kk sütőpor
3 evk napraforgómag

A margarint kikeverjük a tojással, hozzáreszeljük a sajt egy részét (annyit hagyjunk, hogy a tetejére legyen még), beleöntjük a tejet, fűszerezzük. A végén tesszük bele a lisztet és a sütőport. Jól összekeverjük. Laza, muffintészta állagúnak kell lennie. Belekanalazzuk a muffintepsi mélyedéseibe és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
15 percig sütjük, míg belül puha, kívül ropogós és barna lesz.
Szerintem nagyon finom volt frissen, másnapra kicsit megszikkadt, de hát a gluténmentes holmi már csak ilyen.
Kedves Mellissa2, Emerencia, Molnár Ágnes, Barbara, Pepe  üdvözöllek titeket az oldalamon!

2012. február 25., szombat

Gluténmentes, diabetikus mikrós túrótorta

Mostanában gyakran készítettem  magamnak ebédre mikrós - virslis lepényt, Szoó Judit receptje alapján az ő kilófaló lisztjével, amit most nem én kevertem ki, hanem boltban vettem. Ez arra indított, hogy keresgéljek gyorsan készülő, mikrós recepteket, amit esetleg gluténmentesen is elkészíthetek. A Nosalty-n már régen a receptkönyvembe mentettem ezt a túrótortát, de eddig még nem próbáltam ki. Ma vacsorára gulyásleves után nagyon jó volt. Fiuk annak reményében, hogy ehetnek túrótortát, belapátolták az összes levest, utána fejenként két szelet sütit.




Hozzávalók:
2 tojás
1 evk tej
5 dkg olvasztott vaj
1 evk édesítő
1,5 evk fruktóz
250 g túró
2 evk vanília puding
1, 5 evk gluténmentes liszt
pici vaníliapor, pici só

A vajat (margarint) elkavarom az édesítőszerrel, cukorral és tojásokkal. Belemorzsolom a túrót, vaníliát beleszórom és a sót. Jöhetnek a liszt és a pudingpor. Szinte folyékony állagúnak kell lennie.
Mikrózható kerek sütőtálban sütöttem, ami kissebb volt mint a lapos tányérunk, azzal pedig lefedtem. 8 percet mikróztam 700 W-on. Utána kifedtem és még 4 percet mikróztam. Vizsgálgatni kell, nem szabad kiszárítani. 
Mivel negyed óra alatt megvolt, azt hiszem praktikus vacsorafogás lesz belőle nálunk.

2012. február 18., szombat

Gluténmentes, cukormentes banános máktorta

A kicsit hosszú cím egy egyszerű, de szerintem nagyszerű süteményt takar. Előbányásztam a múltkor régi Nők Lapja Konyhából egy tejszínes máktorta receptet. Mivel csak két evk liszt kellett bele, gondoltam, pont nekünk való. A mák fontos alapanyag a gluténmentes étkezésben, mert egyrészt lisztpótló, másrészt tele van vassal, amire minden lisztérzékenynek nagy szüksége van. 
Persze nem igazán bírtam tartani magam a recepthez, de nem is baj, mert így is tökéletes sütemény lett, majd máskor kipróbálom az eredeti receptet is. Én magam sajnos nem kóstoltam (csak amit le tudtam vakarni a tortaformáról), de az óvónők szerint nagyon finom volt.


Hozzávalók:
120 g darált mák (ennyi volt itthon)
40 g egész mákszem
90-100 g Schar mix B liszt
fél csomag sütőpor
2 tojás
2 dcl habtejszín
3 banán
Stevia Fluid Nova ízlés szerint (kóstolgatni kell)

A banánt összetöröm villával egy tálban, hozzáadom a tojásokat és a tejszínt, habosra keverem. A száraz anyagokat összemérem (összesen 250 g száraz anyag kell hozzá, szerintem lehet több mákot és kevesebb lisztet tenni). Majd a tojásos masszához öntöm és alaposan elkavarom. Kapcsos, kivajazott tortaformába öntöm és 180 fokon kb. 30 percet sütöm (villapróba). Kóstolgatni kell a masszát, mert a banán édessége miatt több-kevesebb édesítőre van szükség. Egyáltalán nem érzett az ízén. A kész torta tetejét bevontam glazúrral.


2012. február 17., péntek

Gluténmentes szezámkeksz

A hétvégén a szokásos gasztroblogokat olvasva megakadt a szemem Illéskrisz szezám tallér receptjén. Én is imádom a boltban kapható szezám szeleteket (én a DM-ben szoktam venni néha), és nagyon megörültem a receptnek. Ma farsangi mulatság van az óvodában, ezért nekem is kellett küldenem finom, gluténmentes sütiket. Alig bírtam eldugni, hogy egyrészt a fiuk, másrészt az apukájuk nehogy felfalja mindet, még este. Ebből az adagból elég kevés keksz lesz, mintegy tepsinyi. Nagyon-nagyon finom, puhább mint a bolti, de ugyanaz a szezámos íz. Leírom a receptet, mert bár követtem Illéskrisz receptjét, nem volt itthon vaj, ezért én olajat használtam és ha nyersen még érezhető is volt a tésztában, kisülve már egyáltalán nem, meg persze nálam gluténmentesen készült.



Hozzávalók:
1 tojás fehérje
6 dkg barna cukor
csipet só
3 dkg Schar mix B
3 dkg olaj (vagy vaj)
9 dkg szezámmag

A szezámmagot megpirítottam, majd kihűtöttem. A többi hozzávalót összeöntöttem és jól elkevertem a robotgéppel. Kihűlés (nem vártam meg, míg teljesen kihűl, még meleg volt a szezámmag) után beleöntöttem a szezámmagot és azzal is elkevertem. Sütőpapíros tepsin elkenegettem körré a kiskanállal rakott kupacokat és 160 fokon 10 percet sütöttem. Tökéletes lett, nagyon sokszor fogom még készíteni, tekintve, hogy a szezámmag kalciumforrásnak sem utolsó és rengeteg más jó tulajdonsággal bír. Pont olyan kekszféleség, amit nyugodt szívvel adok a gyerekeim kezébe.
Azóta még elkészítettem egyszer, most vajjal. Így finomabb lett, jobban szétterült és ropogósabb lett. Farkasapa a korábbit nem kóstolta, a mostani viszont nagyon ízlett neki, jobban mint a bolti, amit egyébként cukorral és glükózsziruppal ragasztanak össze.

2012. február 16., csütörtök

Gluténmentes túrófánk

Erről a fánkról csakis szuperlatívuszokban tudok beszélni. Az óvodában fánk volt ma az ebéd, ezért nekem is kellett valami ilyesmit produkálnom. Aki készített már gluténmentes fánkot, azt tudja, hogy nem könnyű eltalálni, hogy finom legyen, könnyű, ne szívja meg magát olajjal és esetleg még másnap is el lehessen fogyasztani.
Ez ilyen. A recept Ottistól származik, és tulajdonképpen a liszt mennyiségének a kivételével mindenben követtem a receptet. A múltkori kókuszos fánknál megtapasztaltam, hogy túl kemény lesz a fánk, ha ugyanannyi lisztet teszek bele, mint a normál fánkhoz.
Aki szeretne magának vagy a lisztérzékeny csemetéjének egy finom, igazi farsangi gluténmentes fánkot készíteni, nyugodtan vágjon bele. Fél óra alatt megvolt, sütéssel együtt. Ezért is imádom Ottis receptjeit.





Hozzávalók:
25 dkg túró
1,25 dcl tejföl
1 csipet vaníliapor
2 tojás
3 evk barna cukor
csipet só
11 dkg Schar mix B
1 kk sütőpor

A liszt és sütőpor kivételével mindent beleöntök egy tálba és jól összekeverem, kicsit összetöröm a túrót. Majd a lisztet és a sütőport is belekavarom. Közben már melegedhet az olaj, mert rögtön lehet beleszaggatni. Ábelnek porcukorral kínáltam frissen, Áron lekvárral ette. Az egész család ezt fogyasztotta és egyáltalán nem lehetett észrevenni, hogy gluténmentes sütemény.
Próbáljátok ki bátran!

2012. február 15., szerda

Fűszeres répakrém

Ha Vrábel Kriszta azt mondja egy répakrémre, hogy kötelező, akkor ki vagyok én, hogy ne engedelmeskedjek. Amúgy is imádom az ilyen jellegű kencéket, ez meg nem tűnt sem bonyolultnak, sem hízlalónak (ugyanis ez a két szempont szokott eltántorítani egy-egy étel elkészítésétől). Nem is bántam meg, egy percig sem. Egy kicsit más fűszerezést választottam, mert szerintem a római köménynek férfi izzadságszaga van, én legalább is nem bírom elviselni, ezért nem is tartok itthon. Gyanítom, hogy valahogy összefügg ennek a fűszernek a megutálása a terhességemmel, mert annak idején egy indiai ételfutártól rendeltem ebédet, és ahogy terhes lettem, többé nem tudtam megenni. Azóta se tudtam újra megszeretni. 




Hozzávalók nálam:
3 nagyobbacska répa hasábokra vágva
2 evk olíva olaj
1 doboz Aktívia natúr joghurt
2 gerezd fokhagyma
késhegynyi fahéj
1 kk rozmaring (sajnos nem volt friss)
só, bors
késhegynyi csili
egy kortynyi citromlé
1 mk almaecet

A répákat, ahogy Kriszta tanácsolta, megsütöttem 220 fokon, míg megpirultak. Utána beletettem a turmixba és hozzátettem az összes többi hozzávalót, majd beindítottam a gépet és az egészet krémesre turmixoltam. Betettem a hűtőbe. Másnap, sok elégedett sóhaj közepette elfogyasztottam. Egyedül, a családból senki más nem pályázott rá, de ezt most nem is bántam.

A Túrós pogácsa

A Túrós pogácsa, nagy T-vel. Aki szereti a pogácsát, ezt a receptet ne hagyja ki! A recept innen származik. Már régóta vártam az alkalomra, hogy elkészíthessem. Mivel elég nagy mennyiség, csak úgy nem álltam neki, mivel Ábel eleve nem ehet belőle, én se túl sokat, ezért csak most jött el az alkalom, az ovis farsangi bál képében. Remélem ízlett a vendégeknek, nekünk az a pár darab, amit itthon hagytam, nagyon bejött. 
Puha, ízletes, hatalmasra nő, másnap is puha és ami a legjobb benne, nagyon-nagyon egyszerű elkészíteni. 


Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
500 g túró
325 dkg olvasztott margarin
25 g só
2 tojás
1 tojás és magvak a tetejére

Mindent összeöntök és összegyúrom, majd a hűtőben egy éjszakát pihentettem. Másnap 1,5 cm-sre nyújtom és kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Picit pihentetem a tepsire rakva, úgy 10 percet. Tojással lekenem a tetejét és megszórom magokkal. 200 fokon 20 percig sütöttem, míg a teteje szép pirosas lett.
Ugye milyen egyszerű és ha tudnátok milyen finom! Aki fogyókúrázik, annak tilos elkészíteni, mert nem fogja megállni, hogy úgy 10-et egymás után be ne kapkodjon, higgyétek el, tapasztalatból beszélek.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...