2012. július 21., szombat

Gluténmentes csokis-áfonyás sajttorta

Nem igazán születésnapi torta. Pedig annak készült. Szép nem volt, de finom, annál inkább. Ez volt az első próbálkozásom a sajttortával, meg egyszer kóstoltam a karamellásat a Mekiben. Ez nem múlta alul amazt, így beveszem a családi repertoárban. Bár szülinapra puccosabb illik, a fiuknak ízlett és ez mindent visz.
Ábel szülinapján rendeltem két csodaszép igazi gluténmentes tortát, amit kerülgettünk a hűtőben vagy egy hétig. Az IKEÁban meg imádják a mandulatortát, úgyhogy eldöntöttem, legközelebb Ábel szülinapjára veszek egy fagyasztottat mandulatortát, 'aszt csókolom.






A recept az Édességek Aranykönyvéből származik. Igazi nekem való csemege az a könyv, kb. 500 oldal tele süteményekkel. Kár, hogy a könyvtáré, de a lényeget kijegyzeteltem, addig is, míg meg nem veszem magamnak. Elég egyszerű volt gluténmentesen elkészíteni, mert az egyik részébe eleve keményítő kell, a másik részébe is minimális liszt és azért is volt jó a recept, mert nem darált keksz az alapja, amiből gluténmentesen étkezőknek mindig kevés jut. Kis csattos formányi torta lett belőle, épp elég volt a családnak.

Hozzávalók:
Csokis réteg:
50 g vaj
50 g csoki csepp
80 g Schar mix B
80 g barna cukor
2 tojás
1 kk vanília por
Fehér rész:
250 g Philadelphia natúr sajtkrém
100 g porcukor
3 tojás felverve
1 dcl tejszín
2 evk kukorica keményítő
kis vanília
1 doboz áfonya

A vajat megolvasztottam és beleszórtam a csokicseppeket (lehet darabokra vágott csokit is). A tojásokat habosra kevertem a barna cukorral és a vaníliával. Beleöntöttem a kicsit kihűtött csokis keveréket, kavargattam, majd beleszitáltam a lisztet. Simára kevertem és a kivajazott tortaformába öntöttem.
A sajtkrémet, tojást porcukrot, tejszínt,  vaníliát simára kevertem. Beleszitáltam a keményítőt és azzal is elkevertem. Ráöntöttem a csokis rész tetejére. Mivel ez hígabb volt, kinyomta oldalra a csokis masszát, ami azért volt jó, mert így lett egy kerete a sütinek, mintha eleve kekszalapot készítettem volna. Kicsit villával márványosra csíkoztam és beleszórtam az előzőleg megmosott és megszárított áfonyát. (Csak egyik felébe tettem, mert Ábel utálja a gyümölcsöt).
160 fokon sütöttem kb. 40-50 percig. Nem szabad túlsütni, a közepe maradhat remegős, úgy lesz igazán finom.





8 megjegyzés:

Mági írta...

Margaretta!
Én ezt a tortát nagyon szívesen megkóstolnám.
Teljesen mindegy mi "illik", még szerencse, hogy nem kell senkinek megfelelned és azt készítheted a szeretteidnek aminek örülnek.
Szeretettel készített tortánál, mi lehetne finomabb:)
Szép vasárnapot!

BAB írta...

Szia!
Nagyon finom lehetett a torta!
Az IKEA-s mandulatortát én is nagyon szeretem. Találtam egy receptet, ami elkészítve tényleg olyan mint az IKEA-s azóta sokszor csináltam, próbáld ki!

BAB írta...

Svéd mandulatorta
Hozzávalók:
80 g törtmanduladarabkák,
4 nagy tojás,
250 g darált mandula,
250 g kristálycukor,
150 ml tejszín,
220g vaj (nem margarin!!!),
30 g porcukor.
Elkészítés:
Feltörjük a tojást, a sárgáját félretesszük. A tört manduladarabkákat egy serpenyőben kevés cukorral aranybarnára sütjük, félretesszük.
Alap:
A fehérjét nagyon sűrű habbá verjük fel, miközben 150 g cukrot adagolunk lassan
hozzá. A darált mandulát lassan hozzákeverjük és a pépet egy sütőpapírral kiterített tortaformába töltjük (ne zsírozzuk ki a formát!!!). 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Majd hűlni hagyjuk. A kész alapot sütőpapír nélkül helyezzük a tortaformába.
Krém:
A tojássárgáját, tejszínt és a maradék kristálycukrot egy fazékban gyenge tűzön kavargatjuk és felverjük, amíg a krém sűrűn folyó nem lesz. Ne főzzük vagy forraljuk! Vegyük le a tűzhelyről majd lassan kisebb darabokban kevergessük bele a vajat amíg teljesen bele nem olvad. Még pár percig kevergessük amíg a krém már csak langyos.
A krémet a tortaformába, a tortaalapra ráhelyezzük, tört manduladarabkákkal megszórjuk és a hűtőbe tesszük pár órára.

BAB írta...

Ja, és természetesen gluénmentes, mert csak a mandula van benne!

BAB írta...

Fénykép:
http://www.liszterzekeny.hu/tiki-browse_image.php?galleryId=33&sort_mode=created_desc&imageId=1311&scalesize=o

Kati írta...

Szerintem pedig igenis szép ez a szelet legalábbis amit látok belőle. Szívesen megkóstólnám:)

Bokor Boglárka írta...

Kati, Mági! Köszönöm!
Bab! Köszönöm a receptet. Emlékeim szerint egyszer pont ezt már próbáltam, de nem elakadtam a

Bokor Boglárka írta...

a tejszín és tojássárga kavarásnál, sehogy se akart besűrűsödni. Aztán több receptet kipróbáltam. Végül volt olyan, ami nagyon finom lett, de krémje nem volt olyan kemény, mint az IKEÁ-sé. Nálunk is nagyon szeretik a fiuk a mandulatortát, akár én készítem, akár az IKEÁ-ban fogyasztjuk. Az én receptjeim itt vannak:
http://farkaselet.blogspot.hu/2011/07/szulinap-tortaval-glutenmentes.html
És itt is az általam készíttetett falatozzák:
http://farkaselet.blogspot.hu/2012/01/tortatatal-es-egyeb-szulinapi-kalandok.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...