Teljes értékű növényi receptekkel kísérletezem az elmúlt időszakban, igyekszem vegán módon, olajmentesen enni. A régebbi receptjeim általában gluténmentesek, cukormentesek, IR- barát receptek. A családunkban mindenféle van, ezért sokmindennel kísérletezek. Ha valami megtetszik és elkészíted, add tudtomra, hogy veled örülhessek :D
2015. szeptember 12., szombat
Fűszeres sült hokkaidó kockák
Bejegyzések
főétel,
GM főétel,
paleo,
tejmentes,
tojásmentes
Hokkaido tök curry (paleo, gluténmentes, tojásmentes)
Nagyon megszerettem ezt a zöldséget, mert nem édes, viszont tartalmas, finom, és jól fűszerezhető

Hozzávalók:
2 kicsike hokkaidó tök
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evk kókuszolaj
1/2 tk curry
1/2 tk gyömbérpor
1/4 tk pirospaprika
só, bors
2 dl kókusztej (sűrű)
1 evk tökmagolaj (elhagyható)
A kókuszolajon a hagymát kis sóval megdinszteltem, majd a fokhagymát is rádobtam. Pikor már puhának tűnt, beleszórtam a fűszereket, sót, és borsot, egyet kavarintottam rajta, majd a tököt is beleszórtam, amit előzőleg magtalanítottam és felkockáztam. Felöntöttem kb. 1,5 dl vízzel (nem kell sok, éppen annyi, amennyiben megfő a tök), kicsit főztem, míg a tök megpuhult, kb. 10 perc és felöntöttem a tejjel. Lehet bele tenni egy evk nyílgyökérlisztet, sűrítésnek, nekem nem hiányzott. Egyet forraltam és a végén belekevertem a tökmagolajat.
Nagyon-nagyon finom volt, másnap meg talán még jobb.
Bejegyzések
főétel,
GM főétel,
paleo,
tejmentes,
tojásmentes
2015. szeptember 10., csütörtök
Rumos cukkinis szelet (gluténmentes, cukormentes, tejmentes, paleo)
Hű, amikor megláttam itt a képet, egyből úúúgy megkívántam, hogy, bár sorban állnak a receptek, amelyek arra várnak, hogy elkészítsem őket, mégis ennek láttam neki, persze a magam módján. A végeredmény egy nagyon szaftos (talán látszik is a képeken), rumos ízű, puha falat, olyan mintha valami gesztenyés nyers sütemény lenne. Nekem nagyon ízlett, az állagával sem volt bajom, ez ilyen, ilyennek kell szeretni, de a srácoknak nem jött be. Mindegy, nem is bántam, mert nem lett túl nagy adag, megettem én mind, persze lassanként. Mondjuk ami rumos, az nekem mind bejön, mostanában egyszerűen odavagyok a rumos dolgokért. :) Az elkészítése nagyon egyszerű, és alapanyagok is könnyen beszerezhetőek. A lisztekkel lehet variálni nyugodtan, készítse mindenki azzal a liszttel, ami neki bevált.
Hozzávalók:
2 kisebb cukkini
meghámozva, tisztán mérve nekem 340 g volt
1 evk kakaó
2 tojás
2 evk rumaroma
1 pici vaníliapor
1 púpos kávéskanál sütőpor
1 evk kókuszolaj
1 evk bambuszrost
(ehelyett lehet, utifűmaghéjat tenni, vagy plusz egy kanál lisztet)
A cukkiniket megpucoltam és az aprítógép tartályába tettem, feldarabolva. Kicsit mixeltem rajta, hozzáadtam a tojást, kókuszolajat, fűszereket, lisztet, sütőport, kakaót, bambuszrostot és összemixeltem. Sűrű, de folyékony állagú volt a tészta. Egy sütőpapírral kibélelt 20x20 cm-s tepsibe öntöttem és 180 fokon tűpróbáig (kb. 25 perc) sütöttem. Kivettem, kihűtöttem, betettem a hűtőbe és mikor már jól lehűlt, akkor szeleteltem. Szépen lehetett szeletelni, bár tényleg inkább olyan volt mint egy nyers süti a hűtőből.
2015. szeptember 9., szerda
Piskóta macik egyszerűen (gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú, tejmentes)
Ez a kis macihadsereget reggel sütöttem a srácoknak uzsonnára. Szuper szerintem, mert nagyon gyorsan elkészül, finom, variálható és csípik a gyerekek :) Receptötlet innen.
3 közepes tojás
110 g Szafi Fitt Süteményliszt
100 ml víz
1 kávéskanál kakaó
1 kávéskanál rumaroma
1 mokkáskanál vanília
1 mokkáskanál sütőpor
A tojásokat kézi habverővel kicsit felvertem, hozzáadtam a lisztet, vaníliát, a sütőport és a vizet. Egyneművé kevertem. A 6-os maciformába kanalaztam a tésztát úgy, hogy mindegyikbe jusson, majd a tésztából hagytam kb. 6 evőkanálnyit és abba belekevertem a kakaóport és a rumaromát. A sárga tészta tetejére tettem a kakaósat, csak úgy, ahogy esett. Szép kis foltos macik lettek.
2015. szeptember 3., csütörtök
Gluténmentes mandulás kifli
Tudom-tudom, hogy karácsonyi sütemény, de nálunk sokszor készül, mert a LÉ fiam nagyon szereti. Most a kisebbik is meglátott egy szakácskönyvet, mikor a könyvespolcot rendezgettem, aminek vaníliás kifli volt a borítóján és mondogatni kezdte: "megejetem, megejetem". Szóval erősen megkívánta én meg örültem, hogy végre süthetek a konyhámban (festés miatt egy hétig ki voltam tiltva). Van már a blogon klasszikus mandulás kifli, sőt, kókuszos is, az is nagy kedvenc, de ez egy jobban sikerült verzió, talán a más liszt miatt, tény, hogy nagyon jó állagú nyersen is és kisülve is a tészta, nincs az a "poros" utóíz egyáltalán.
Hozzávalók:
200 g margarin
250 Nutri free Mix per Dolci süteményliszt
200 g darált mandula
100 g barna cukor
2 tojás sárgája
100 g porcukor és 1 mokkáskanál vaníliapor a beforgatáshoz
Az aprítógép tartályába tettem a lisztet, hideg margarint kockázva, a mandulát és a cukrot és összemixeljük a géppel, míg morzsás állagú lett. Aztán hozzáadtam a sárgáját és azzal is aprítottam rajta. Kitettem egy szilikonos lapra és tésztává gyúrtam, majd egy órára a hűtőbe tettem. Előmelegítettem a sütőt 170 fokra, a masszából kis kifliket gyúrtam, egy szilikonos sütőpapírral borított tepsire tettem és megsütöttem őket, míg nagyon halvány rózsaszínek lettek. Nem forrón, de még melegen beleforgattam őket a vaníliás porcukorba. Ami nem fogyott el, dobozba kell zárni, nagyon finom ropogós, omlós süti lett :)
Bejegyzések
diéta,
gluténmentes,
GM édesség,
GM keksz,
keksz
2015. szeptember 2., szerda
Répás lepény (kenyérpótló) a sütőből (gluténmentes, tejmentes, szénhidrátszegény, IR barát)
Évánál láttam meg ezt a finomságot, de mivel más alapanyagaim is voltak itthon, amiket mindenképpen tesztelni akartam, nem az ő receptjét használtam, viszont az övé volt az ötletadó és nagy előnye az ő receptjének, hogy viszonylag olcsó hozzávalók szükségesek az elkészítéséhez.
Szafi jóvoltából sok finom alapanyagra tettem szert, így most ezeket teszteltem. Hihetetlen laktatóak ezek a lepények, a paradicsomos padlizsánomhoz másfelet tudtam megenni.
Amúgy el tudom képzelni, hogy bár ezek tepsiben készültek, de akár nagyobb méretben, vékonyra simítva és nagyon lassú tűznél sütve serpenyőben is készülhetnek.
Amúgy el tudom képzelni, hogy bár ezek tepsiben készültek, de akár nagyobb méretben, vékonyra simítva és nagyon lassú tűznél sütve serpenyőben is készülhetnek.
Csak hogy a belseje is látszódjon :) Könnyű, levegős szerkezetű lett a kisült lepény.
Hozzávalók:
100 g répa
40 g Szafi Fitt sütőliszt
2 evk Nocarb Rostmix
50 g víz
3 közepes tojás
só, kis fokhagymapor
A répát és a liszteket egy aprítógépbe tesszük (a répát nagyobb darabokra vágva) és összedaráljuk, szép narancssárga lisztet kapunk :). Hozzátesszük a sót, fokhagymaport, tojásokat és a vizet és turmixoljuk, míg egynemű, sűrű masszát kapunk. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Én hagytam 10 percet pihenni, addig is sűrűsödött a massza. Sütőpapíros tepsire adagoljuk, kanállal (én egy jó púpos evk masszát tettem kupaconként a tepsire). Egy csöpp kókuszolajat cseppentettem minden kupac tetejére és egy kiskanál hátával lelapoggtattam a kupacokat, lepény formátumra. Az olaj miatt nem ragadt a kanálhoz, szépen lehetett formázni a masszát. 8 lepény jött ki ebből az adagból.
Éhezésmentes karcsúság Szafival - csomagot nyertem :)
Szafit szerintem mindenki ismeri, aki gluténmentesen, paleo módon, vagy diétásan akar étkezni és aktív felhasználója a Facebooknak. Én személy szerint elsők között lettem a követője évekkel(?) ezelőtt és azóta sem bántam meg. Rengeteget tanultam tőle: diétáról, alapanyagokról, konyhai módszerekről. Mindig csodáltam a kreativitását, az energikusságát, hogy soha nem adja fel és hogy annyi türelemmel áll másokhoz, olyanokhoz is, akik talán meg sem érdemelnék.
Szóval régóta barátja vagyok a távolból, bár személyesen sohasem találkoztunk, valahogy mindig rokon léleknek gondoltam.
Ez a poszt azért született, mert nyertem tőle egy csomagot, az egyik megosztós játékán a webboltjának.
Most minden olyan terméket megvettem, amit eddig nem mertem kipróbálni: a sütőlisztjét (az édes sütilisztjét már megvettem, szállított belőle a diósdi biobolt), Szafi Fitt VCO extra szűz kókuszolajat, fűszereket (mert azokra is nagyon kíváncsi voltam), Nocarb rostmixet, földimandula liszt, diétás csokipudingot, bounty krémet, kókuszos "tejbegrízt", nyílgyökérlisztet.
Minden terméke, amit megrendeltem gluténmentes. Ezen kívül szinte legjobb áron nála lehet kapni Schar mix B-t, amit én nagyon gyakran használok, és sok más, gluténmentes hagyományos terméket is (pl. rizsdara, kakaó, kókuszreszelék).
Szeretem, hogy minden termékét saját maga is használja, ezért sokat tud róluk, teszteli őket folyamatosan. A receptjeinek a tárháza pedig szinte végtelen. Nem tudnám megmondani, hány receptjét próbáltam már ki az évek folyamán, nagyon - nagyon sokat.
A későbbiekben több bejegyzésemben fogom emlegetni a tőle kapott termékeket, mert tesztüzem következik :) Sajnos mostanában nagyon kevés időm volt a konyhában ténykedni és valahogy a kreatív energiáim is lemerültek, vagy másra irányultak. Az iskolakezdés nálam azt jelenti, hogy két gyerekkel kevesebb lesz itthon napközben, bízom benne, hogy visszatér az alkotó kedvem :)
Ha ti is hasznosnak gondoljátok a saját magatok számára, itt tudtok csatlakozni Szafi oldalához.
Bejegyzések
diéta,
gluténmentes,
IR-diéta,
paleo,
tejmentes
2015. július 21., kedd
Szénhidrátcsökkentett mikrós zsömle (IR barát, tejmentes)
Hálás voltam ezért a receptért, bár kicsit én alakítottam rajta, de lényegében azért nem változtattam. Sokszor ez a reggelim, főleg mostanában, nyáron, mikor nem nagy kedvem van magamnak külön sütni, miután már a gluténmentes péksütikkel készen vagyok. Szépen megemelkedik a mikróban és miután kivettük sem esik össze. Három szeletre vágom és szendvicsként eszem.
Hozzávalók:
1 tojás
3 evk víz
1 nagyon szűk evk utifűmaghéj
2 szűk evk szénhidrátcsökkentett liszt
(nálam most DW sütőliszt)
(de próbáltam már zöldbanán liszttel, zabliszttel - zabpehellyel - ezekkel is jól működött)
1 kk sütőpor
só
A fentieket összekeverjük egy kis méretű szuflé formában és 3 percre 800 W-ra betesszük a mikróba. Mikor készen van, azonnal kiborítjuk és sütőrácsra tesszük az aljával felfelé. Mikor kihűlt tökéletesen szeletelhető és finom. Melegen van egy kis "tojás szaga", de a kihűléssel ez megszűnik. Maggal és mag nélkül a tetején is sütöttem már. Én nagyon szeretem.
Bejegyzések
diéta,
egyszerű,
gyors,
IR-diéta,
péksütemény
Gluténmentes mikrós zsömle
Tudom-tudom, hogy nem ez a gasztronómia csúcsa, de én hálás voltam ezért a receptért, mert néha nagyon kellene egy friss péksütemény, de épp nincs kéznél. Olyankor jól jön ez a három perces, összekever és süt recept. Ábelnek, a fiamnak nem jön be annyira, mint a normál módon sütött péksütemény, amit meg tudok érteni, de azért mogyorókrémmel el tudja fogyasztani reggelire :)
Hozzávalók
1 tojás
3 evk víz
1,5 evk gluténmentes liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 nagyon szűk evk utifűmaghéj
só
A fentieket összekeverjük egy kis méretű szuflé formában és 3 percre 800 W-ra betesszük a mikróba. Mikor készen van, azonnal kiborítjuk és sütőrácsra tesszük az aljával felfelé. Mikor kihűlt tökéletesen szeletelhető és finom. Melegen van egy kis "tojás szaga", de a kihűléssel ez megszűnik. Most magokat szórtam a tetejére, de azok lesülyedtek az aljára, úgyhogy nem nagyon érdemes :)
Bejegyzések
egyszerű,
gluténmentes,
gyors,
tejmentes
2015. július 18., szombat
Gluténmentes bolognais csiga sajttal (gluténmentes, tojásmentes)
Úgy látszik, csigás hetet tartunk :) Hiába, mivel a fiúk itthon vannak, szinte kizárólag olyan ételek készülnek, amik az ő kedvenceik. Tegnap bolognai makaróni volt, de már ma nem akartam ugyanazt adni nekik, így a finom szószt egy csigába töltöttem. Nagyon-nagyon finom lett, sooook sajttal a tetején igazi leves utáni ebédtészta lett :)
Hozzávalók:
(mindenki használhatja a bevált kenyértésztáját, picit több zsiradékot hozzáadva)
280 g gluténmentes liszt
(nálam most fele-fele schar mix B és Nutri free)
1 tk fiber husk
2 evk bio amarántmag
(kiváltható barna rizsliszttel)
1 tk só
2,5 dl tej
(vízzel is készíthető, akkor +1 evk kókuszolaja mehet bele)
1/4 friss élesztő
(ha szárazat használsz fél csomag)
1 kockacukor
3 evk olvasztott kókuszolaja tésztába
kb. 6-7 púpos evk kész bolognai szósz
kb. 10 dkg sajt a tetejére
A tésztához felfuttatom az élesztőt a tejben, hozzáadva a kockacukrot. A szárazanyagokat tálba mérem, összekeverem és mikor felfutott hozzáöntöm az élesztős tejet. Géppel dagasztom, mikor már összeállt a tészta, hozzámértem a kókuszolajat is és kb. 5 percig dagasztottam. Alaposan lisztezett szilikonos nyújtódeszkára tettem a tésztát és a tetejét is belisztezve kb. 30x20-as téglalappá nyújtottam. Rákentem a tölteléket, feltekertem a szilikonlap segítségével, picit megnyomogattam, majd cérnával 1-1,5 cm-s csigákra vágtam. Szilikonos tepsire helyeztem őket, megszórtam bőven reszelt trappista sajttal és kelni hagytam fél órát. Addig előmelegítettem a sütőt 200 fokra és a csigákat kb. 20 percig, pirulásig sütöttem
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)