2013. november 27., szerda

Gluténmentes aranygaluska

Ebédre vittük az oviba. Eddig még búzás tésztával sem készítettem, valahogy nekem nem a szívem csücske. Ábelnek viszont nagyon ízlett, érdemes volt kipróbálnom. Frissen nagyon-nagyon finom volt, másnap melegítve is jó, de aztán már estére eléggé megszáradt. Sok sodóval még elment, de érdemes frissen megenni. 



Hozzávalók:
150 g Schar mix B
100 g Beiker liszt
1 tojás
200 ml tej
1/3 friss Budafoki élesztő,
8 db barna kockacukor vagy 30-40 g porcukor, 1 kk só, 30 g olvasztott margarin.
A forgatáshoz még olvasztott margarin vagy vaj és cukros darált dió, ízlés szerint.

Az élesztőt a cukros tejben felfuttattam, a liszteket tálba mértem, beletettem a sót, a közepébe ütöttem a tojást és hozzá öntöttem a felfutott élesztős keveréket. Kidagasztottam, miközben az olvasztott margarint is hozzátettem. A tészta nagyon sűrű galuskatésztára hasonlított, egyáltalán nem volt kemény, de nem is volt folyós. Egy tálkában olvasztottam 50 g vajat, és megdaráltam kb. 20 dkg diót kb. három kanál barna cukorral. A tésztamasszából a vajas kezemmel félmaréknyi kupacokat vettem ki, beleforgattam az olvasztott vajba és a cukros dióba, majd tepsibe rakosgattam. A képen látható tepsiben három fért el egy sorban, volt köztük hézag, ami a kelesztés során eltűnt. Megkelesztettem kb. fél óra alatt, majd 200 fokon barnára sütöttem.

2013. november 18., hétfő

Gluténmentes (lisztmentes) diós quinoa szelet

Vettem quinoát és egy ideje már szemeztem vele, hogy mit is készítsek belőle. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálunk nem volt minden nap az asztalon gyerekkoromban, és mint minden ilyen újdonsággal idő, míg megbarátkozom. Egy külföldi blogon láttam meg a receptet, kicsit variáltam rajta és sikerült egy nagyon finom, jó textúrájú süteményt sütnöm. A quinoa jótékony hatásairól a neten már regények születtek, úgyhogy érdemes kipróbálni, nem beszélve arról, hogy alapból gluténmentes. Ebbe a süteménybe nem is kell liszt, így aki gm étkezik feltétlen próbálja ki. A fiaimnak nem volt elég édes, és valahogy a quinoa íze a mákéra emlékeztet főve, így a kisebbiknek nem jött be. Farkasapa szerint bio-reform sütemény íze volt (és nála ez nem számít bóknak), szóval lehet, hogy a hagyományosabb ízvilágot kedvelőknek nem fog bejönni. Nekem nagyon ízlett.



Hozzávalók: (egy csésze 2,5 dcl)
1 csésze quinoa
2 csésze víz
1/4 tk só
4 tojás
1/4 csésze tej (szerintem elhagyható)
2 evk kókuszolaj olvasztva
4 evk barna cukor
1 evk méz
1 tk vaníliapor
1 tk őrölt kardamom
kb. 10 dkg dió darálva, vagy összetörve

A quinoát érdemes átválogatni és a fekete kavicsszemeket kiszedni közüle (tapasztalat, nem tudtam én sem, de nem volt jó ráharapni, legközelebb átválogatom). A quinoát megfőztem a két csésze vízben a pici sóval. Szépen felszívta a vizet és morzsásra hűlt. A tojásokat felvertem, a cukorral, mézzel, fűszerekkel, tejjel, majd beleöntöttem a kihűlt quinoát és a diót és alaposan elkevertem. Sütőpapíros tepsibe öntöttem és 180 fokon addig sütöttem, míg a felszíne megszilárdult.

2013. november 10., vasárnap

Gluténmentes sonkás-sajtos háromszögek

Megláttam ezt a régen elmentett, nem gm receptet, és mivel mától én viszem a srácoknak a teljes menüt az oviba, úgy gondoltam jó lesz szendvics helyett reggelire, uzsonnára. Szenzációsan jó lett. Puha, sajtos, gazdag ízű és nem utolsó sorban kívánatos, szerintem. Többen kipróbálták a Facebookon beszélgető "Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok" csoportban. Volt akinek nagyon kemény lett a tészta, bár én 200 ml tejjel készítettem, a receptbe 250-et is beleírtam, mert volt, akinek ennyi kellett hozzá. A tésztának rugalmasnak, jól nyújthatónak kell lennie. Így is kiszárad kicsit másnapra, de aznap nagyon-nagyon finom volt. Készítsétek el, ha kedvet kaptok hozzá!


Hozzávalók:
200 g Schar mix B
150 g Beiker kenyérpor,
200-250 ml tej
fél kocka élesztő
1 db kockacukor
1 mokkáskanál fiber husk
1,5 kk só
1 tojás
2 evk olaj
Töltelék: 100 g margarin vagy vaj, 100 g reszelt sajt, 50 g sonka felkockázva (ill bármi ízlés szerint)

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. A tésztának rugalmasnak, kell lennie, jól nyújthatónak (élesztő felfuttat a cukorral a tejben, liszteket tálba önt, bele só, fiber husk + élesztős keverék, dagasztóspirállal kever, majd a végén az olajat is hozzáad, kidagaszt).  A tésztát kinyújtjuk, a puha vajjal megkenjük, megszórjuk a sajttal, sonkával, feltekerjük, háromszögekre vágjuk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 1/2 órát kelni hagyjuk. 200 fokos sütőben pirulásig sütjük.

2013. november 2., szombat

Gluténmentes kakaós csiga túrós-olajos, kelesztés nélküli tésztából

Nagyon szereti a kisfiam a kakaós csigát, de lássuk be, minden nap nem készülhet. Itt a receptje a könnyű, kelesztéssel készülő csigának, ami nagyon finom, de nem egy hipp-hopp elkészülő projekt. Mióta Ábris megszületett nem sok időm marad a sütögetésre, és ugye kenyeret szinte kétnaponta kell készíteni, így a péksütik háttérbe szorultak. Most viszont szerettem volna kipróbálni a kelesztés nélküli csigát. Old S'millers lisztet használtam hozzá. Az eredeti recept szerint nekem nem állt össze a gluténmente tészta, így tettem hozzá két tojássárgáját (lehet, hogy egy egész tojással is működne, de nekem kellett egy másik süteménybe a két fehérje). 

Hozzávalók:
250 g túró
2 tojás sárgája
270-280 g old smillers gm liszt
0,5 dl tej
5 evk olaj
100 g porcukor
2 kk sütőpor
pici só
Töltelék: 3 evk porcukor, 40 g vaj olvasztva, 2 csapott evk kakaó, pici vanília.

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, ami nagyon hamar összeáll. Jó állagú, jól nyújtható tésztát kell kapni. Ha valakinek szükséges még hozzá liszt, kis adagokban tehet még bele. Téglalap formára nyújtjuk, megkenjük a vajjal, megszórjuk a cukros kakaóval, feltekerjük és 2 cm-es darabokra vágjuk. Nekem egy nagy tepsinyi lett, szépen megnőttek és finom puhák lettek. 180 fokon sütöttem kb. 20 percig, míg a külsejük kicsit megpirul. A sütőből való kivét előtt meg lehet öntözni vaníliás tejjel, de nem muszáj, anélkül is puha lesz.

2013. szeptember 29., vasárnap

Gluténmentes tejmentes gubarúd (tojásmentes is)

Hát, ez is eljött. Kölcsön sütök. :) Egy barátnőm megkért, hogy a bagettsütőmben készítsek neki mákos gubához gubát. Viszont az én bagettsütőm egy téglatest formájú kis kenyeret tud, tehát az nem lesz jó gubának. A bogarat viszont már a fülembe ültette, így kitaláltam, hogy valahogy gubarudakat sütök neki. Mivel ők nem csak gluténmentesen, hanem tejmentesen is étkeznek, ráadásul majdhogynem családilag, így kókusztejszínnel készült nálam most a gubarúd. Aki tejet ehet, az természetesen elkészítheti tej-tejszín keverékével is. Igazából frissen elképesztően finom, puhák lettek a rudak. A tetejük sem ropogós, de könnyű bélzetű, édeskés, finom péksütemény lett. Egyet megtartok, mert a fiam nem szereti a mákos gubát, de a rudat uzsonnára vajjal valószínűleg nagy örömmel fogja fogyasztani.



Hozzávalók:
250 g Schar mix B liszt
50 g Beiker liszt
200 ml Cocomas kókusztejszín
100 ml víz
20 g élesztő (friss Budafoki)
2 evk barna cukor
1 evk burgonyapehely
1 kk só
2 evk kókuszolaj

Az élesztőt felfuttatom egy evk barna cukorral elkevert kókusztejszín és víz keverékében. A liszteket tálba mérem, hozzáteszem a cukrot, sót és burgonyapelyhet. A felfutott élesztős keveréket hozzáöntöm, összedolgozom egy fakanállal, majd a végén az olajat is beleteszem és elkeverem vele. A massza egy sűrű, kenőcsös állagú valami. Kiolajozott, erősebb zacskóba kanalazom, a sarkát levágom és kisebb nehézségek árán rudakat nyomok a tepsibe. Ez nem igazán nehéz, csak picit maszatolósabb művelet. Azért érdemes a zacskót kiolajozni, mert így kevés tészta ragad bele. Közben a sütőbe teszek egy edénybe kis vizet, lekenem olajjal a rudakat, fóliát terítek rá és fél órára beteszem a sütőbe kelni. Ha láthatóan megnőttek, akkor 200 fokra kapcsolom a sütőt, leszedem róla a fóliát és 25 perc alatt szép barnára sütöm. Félidőben még egyszer megkentem olajjal a tetejét.

Banános-diós torta

Szülinapom volt, de mivel hétköznapra esett, semmi kedvem nem volt ünnepelni. Ráadásul teljesen tehetségtelen vagyok a tortadíszítésben. Nem is szeretem annyira a krémes sütiket. A férjem kitalálta, hogy hoz valahonnan gluténmentes tortaszeletet. Viszont számunkra csak sacher tortaszelet volt elérhető gm változatban, azt én sem én sem a lisztérzékeny fiam nem szereti, így mégis kénytelen voltam sütni egy tortát. Az idő szorított, így egy egyszerű, de finom banános csokis-diós torta lett belőle. Végül mindenkinek nagyon ízlett. (Bocs a képért és a díszítetlen tortáért. Csak azoknak való, akik az ízre mennek, a látványra nem :))


Hozzávalók:
5 tojás fehérje felverve pici sóva
5 tojás sárgája
140 g darált dió és mandula vegyesen
1 kk szódabikarbóna
2 evk kakaó
50 g xilit
Krém: 
1 csomag banános puding
3,5 dcl tej
1 doboz tejszín
3 banán
xilit ízlés szerint

A tojások sárgáját habosra keverjük a xilittel. A tojások fehérjét felverjük. Belekeverjük a sárgáját és a darált magvakat. Kis tortaformában 160 fokon tűpróbáig sütjük.
A pudingot megfőzzük, a tejszínt felverjük. Annyi xilittel ízesítjük, amennyivel mi szeretjük. Nekem kb. 4 evk xilit van a pudingban, és 2 evk a tejszínben.
A torta kihűlése után három részre vágjuk vízszintesen. Mikor a puding kihűlt összekeverjük a felvert tejszínnel, a banánokat felkarikázzuk. Összeállítjuk a tortát. Egy lap, krém, banán, második lap, krém, banán, végül a harmadik lap, amire csak krém kerül úgy, hogy a torta oldalára is jusson. 
Akinek van ideje hozzá, leöntheti csokicsíkokkal, vagy karamellel, szerintem menne hozzá, de nekem már nem maradt rá időm.

2013. szeptember 24., kedd

Kókuszkaramell (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, paleo)

Egy igazi mindenmentes csoda! Na jó méz van benne, tehát cukormentesnek nem mondanám, de pl. Steviával készítve akár az is lehetne. A receptet itt találtam, fázisfotók is vannak, érdemes megnézni. Én az arányokat nem tartottam be, mert nagyon soknak találtam a négyszeres mennyiségű kókuszolajat, meg nem is értettem mekkora a csésze. Lehet, hogy úgy szilárdabb állagú lett volna, de szerintem így is nagyon szuper, vágható a massza. Nagyon finom édesség, ajánlom mindenkinek, aki egészségeset akar nassolni. Ja és nem utolsó szempont, hogy kb. 5 perc összekeverni, utána már csak hűlnie kell. Azt hiszem, még sokszor fog készülni nálunk.


Hozzávalók:
100 ml Cocomas kókusztejszín
100 ml kókuszzsír
1 evk kakaó
2 evk méz
fél vaníliarúd kikapart magja

A kókusztejszínt a kókuszolajjal mixerrel alaposan felverem. Nekem nem lett habos, igaz, hogy megolvasztottam hozzá a kókuszolajat, lehet, hogy nem kellett volna. Mindegy, így is jó lett. Hozzáadtam a kakaót és mézet, majd azzal is alaposan elkevertem. Egy kenyérforma aljába áttetsző fóliát simítottam és belekanalaztam, elsimítottam a masszát. Hűtőbe tettem, majd 4 óra múlva megnéztem és ilyennek találtam. Gyorsan vágtam belőle pár kockát és hamar megkóstoltam. Nagyon-nagyon elégedett voltam vele!

2013. szeptember 23., hétfő

Gluténmentes kókuszos kifli (tejmentes is)

Olyan, mint a klasszikus mandulás kifli. Most viszont TAC lisztet használtam. A tésztával jól lehetett dolgozni és a korábbi recepthez képest sokkal kevésbé volt törékeny sütés után a tészta. Természetesen kókusz helyett mandulával és dióval is elkészíthető, vagy akár mogyoróval is. Sokáig eláll dobozban, ez egy gyereknek egy hétig biztosan elég rágcsálnivaló. Szerintem nagyon finom lett. A család többi nem LÉ tagjának is ízlett, talán kicsit jobban is, mint szerettem volna. :)



Hozzávalók:
30 dkg TAC süteményliszt
12 dkg kókuszreszelék
20 dkg LIGA margarin
10 dkg cukor (ez most sima fehér cukor)
1 tojás

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, míg összeáll. Kicsit ragacsosabb állagú, de nem baj, mert mikor kiflikké formázzuk, akkor rizslisztes kézzel készítjük, így szépen formázható lesz. Lehet egy fél órát pihentetni a tésztát, aki szeretné, akkor talán plusz liszt nélkül is formázható, de egyáltalán nem fontos.
Egy kevés rizsliszttel megszórjuk a tenyerünket, a tésztából diónyi gömböket csípünk és kiflivé formázzuk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. Mivel nem nagyon nő meg, ezért sűrűn egymás mellé is lehet. 170 fokon sült, míg szép rózsaszín nem lett. Vaníliás porcukorba forgatjuk, mikor még meleg. 
Egyszerű, olcsó, jó :)


2013. szeptember 19., csütörtök

Gluténmentes krumplis bagett

Szilvás derelyét és nudlit készítettem ebédre. A megmaradt főtt krumplit beletettem a készülő bagettbe. Elképesztően jó állagú tésztát eredményezett. Máskor is készítettem már, de ide nem került fel, pedig ha péksütemény, akkor ennek itt a helye. A bélzete puha, foszlós volt, és három nap után sem volt száraz. Igaz, én azért hármat lefagyasztottam a 8-ból, mert soha nem tudom kiszámítani, hogy a gyerek mennyit fogyaszt épp belőle, de tökéletes állagú, gluténmentes mivoltát meghazudtoló péksütemény lett. Szerintem kenyér formában is készíthető, vagy valamilyen zsömlesütő formában. 




Hozzávalók:
250 g Scahr mix B
1 közepes főtt krumpli lereszelve
250 ml langyos víz
15 g élesztő
1 kockacukor
1 kk só
2 evk olaj

Az élesztőt feloldom a cukros, langyos vízben. A krumplit lereszelem, hozzáöntöm a lisztet, sózom és kicsit összekeverem a kezemmel. A feloldott élesztős vizet a közepébe öntöm és a robotgép spirál karjával eldolgozom. Az olajat a vége felé adom hozzá. A tésztának sűrűnek, ragacsosnak kell lennie, amit kanállal kell majd a formába szaggatni. A formákat kiolajozom és belekanalazom a sűrű masszát. Fél órát kelni hagyom, miután a tetejét is átkentem olajjal és 200 fokos sütőben addig sütöm, míg a teteje barnulni kezd. 



2013. szeptember 16., hétfő

Gluténmentes mézes puszedli

A hűvösebb őszi idő -e az oka, vagy más, nem tudom, a gyerekek megkívánták a mézes süteményt. Ábel fiam amúgy is szereti, én meg örülök neki, mert gondban lennék Karácsonykor, ha történetesen a mézes fűszer nem jönne be neki. Mézes puszedlit terveztem, de nem volt hozzá receptem. Egyik este a neten keresgélve ezt a nagyon egyszerűnek tűnő receptet találtam, gondoltam kipróbálom gluténmentesen. Jó lett a végeredmény, és külön előnye, hogy robotgéppel 5 perc a tészta összekeverése, még 5 perc a tepsibe szaggatás és 10 perc sütés kellett neki. Magam is elcsodálkoztam, hogy ilyen gyorsan született meg egy adag finom gluténmentes sütemény. A normál receptet itt találtam, ahol azt ígéri a szerző, hogy azonnal süthető és puha, finom - nem is csalódtam, tényleg így volt :) .

Hozzávalók:
100 g Schar mix C
75 g Beiker liszt
(szerintem működik más, olcsóbb lisztekkel is)
50 g porcukor
1 csapott kk szódabikarbóna
1 tk kakaó
1 tk mézeskalács fűszerkeverék (természetesen gm)
1 tojás
1 tk tejföl
80 g méz
40 g kókuszolaj megolvasztva

A száraz anyagokat (lisztek, cukor, kakaó, fűszer, szódabikarbóna) a késes robotgép táljába tettem. A mézet megmelegítettem, elkevertem benne a kókuszolajat. A száraz anyagokhoz öntöttem, hozzáütöttem a tojást és hozzákanalaztam a tejfölt. A géppel homogénre kevertem egy-két perc alatt. A sütőpapíros tepsire adagoltam egy kiskanállal. Bár sűrű a massza, és ragadós, a tepsiben kerekre terült. Egymástól kb. 3 cm távolságra legyenek, mert nagyot terülnek még sütés közben. 180 fokos, előremelegített sütőben sültek kb. 10 percet. Nem lettek igazán pufik, mint a normál puszedli, de szerintem így is jók voltak. Nem volt rá időm, hogy csokival bevonjam őket, pedig terveztem, a gyerekek azon melegében nekiláttak. Egy tepsinyi adag lett, nem túl sok, épp hogy másnap reggelire maradt néhány belőle. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...