2013. július 18., csütörtök

Gluténmentes sós keksz

A kisfiam nagyon szereti a sós sütiket, pogácsákat. Néha vért izzadok, hogy valami ehetőt hozzak össze számára a gluténmentes lisztből. Ezt a receptet most próbáltam először és nagyon jól működött. Viszonylag olcsó, mert a legolcsóbb, Emese kenyérlisztet kell hozzá használni (egy csomag 375 forint volt) és már régóta várta a sorsát, mert kenyeret ilyenből nem szoktam készíteni. A margarin mennyisége viszonylag sok, de ha ehető kekszet szeretnék, nem spórolhatok vele. Nagyon finom lett, rögtön elképesztő mennyiség fogyott belőle. A család többi része úgy nyilatkozott, hogy "kicsit fújtós", de ezen nem csodálkoztam, mert a gluténmentes sósak sajnos ilyenek, viszont a lisztérzékeny kisfiam nagyon hálás volt, ő tudta értékelni. Szerintem a többi ilyen jellegű sütemény viszonylatában nagyon is jó volt.



Hozzávalók:
1 zacskó (400 g) Emese kenyérpor
1 kocka ráma (250 g)
2 evk tejföl
1 kocka élesztő 
1 csapott evk Fiber Husk
1 kk só
1 tojás a tésztába és 1 tojás megkenni
magok ízlés szerint

Az élesztőt el kell keverni a tejfölben. A lisztet tálba szórtam, beletettem a sót és összedolgoztam a darabokra vágott margarinnal, végül a tojással és a tejföllel rugalmas tésztává gyúrtam. Kb. 2 órát állt a hűtőben, a recept szerint elég fél óra, de nekünk így jött ki a lépés. 
Picit lisztezett (rizsliszt) deszkán kinyújtottam, kb 0,5 cm-s vastagságúra és kocka forma kekszkiszúróval kiszaggattam. Megkentem a tetejüket tojással és megszórtam magokkal. 200 fokon kb. 20 percet sült. Két tepsinyi adag lett belőle.

2013. július 17., szerda

Fordított meggyes

A kép pocsék, sajnos amíg fényképeztem (persze késő este) még azt sem láttam, hogy homályos. Viszont ez a süti extrán finom! Ezért akkor is felteszem, ha a kép borzalmas. Fűszeres Eszternél láttam meg, ő mákos réteget is készített hozzá, de én azt most nem kívántam. Eszembe juttatta, hogy milyen finom is volt tavaly a fekete ribizlis fordított pite, amit szintén tőle sütöttem meg, akkor még gluténmentesen. Mivel a lisztérzékeny kisfiam semmilyen formájában nem eszi meg a piros színű gyümölcsöket, most nem fáradtam vele, hogy gluténmentesen készítsem el. Amilyen finom, olyan egyszerű, tényleg. A tészta egy egyszerű kevert és a gyümölccsel sem kell sokat dolgozni. Nagyon szeretem az ilyen jellegű sütiket! El lehet készíteni ribizlivel, egy egyszerűbb leves után második fogásként, de reggelire is nagyon jól esett a kávéhoz. 

Hozzávalók:
50 dkg meggy magozva
ízlés szerint xillit
1 ek keményítő
A tésztához:
2,5 dl natúr joghurt
1 tojás
1,5 dl kókuszolaj
2 dcl xillit
3,5 dl rétesliszt
1 zacskó sütőpor

A tészta hozzávalóit robotgéppel összekevertem. A meggyet kimagoztam, megszórtam a xilittel és belekevertem az étkezési keményítőt. Beleszórtam a piteforma aljába, majd ráöntöttem a kevert tésztát. 180 fokon sütöttem, míg a teteje szépen megbarnult (nem nagyon).






2013. július 15., hétfő

Kalászkenyér

Nem gluténmentes recept következik. Ezt a helyes formázási módot nemrégiben láttam a TVPaprikán, és eszembe jutott, hogy milyen régen szeretném én ezt kipróbálni. Varga Gábor Desszertszerelem könyvében is van egy ilyen recept, így azt vettem alapul, mert az kéznél volt. A formázás nem bonyolult, a recept sem az, így hamarabb elkészült, mint gondoltam. Természetesen elsőre nem lett olyan szép, mint szerettem volna, de az ember lányának el kell fogadnia, hogy nem lehet elsőre olyan ügyes. Sokszor fog készülni, mert csodásan ropogós héjú, belül foszlós kenyér lett, és a formázásnak köszönhetően sok volt a héj rajta, amit én kifejezetten szeretek. Csak törtük és ettük, csak akkor hagytuk abba, mikor elfogyott. Érdemes is frissen elfogyasztani, egy kis darabka maradt másnapra, az már nem volt annyira ropogós reggel, megpuhult kissé.

Hozzávalók:
40 dkg liszt (BL 55)
240 ml langyos víz
12 g só
20 g friss élesztő
6 g cukor (nálam kettő kockacukor)


A hozzávalókból kelt tésztát dagasztok a spirál karjával a robotgépnek. Utána én átváltottam kézi üzemmódra a tésztát kitettem a munkalapra és kis lisztezés után gyúrni kezdtem. Vagy 5 percig intenzíven dolgoztam vele, majd kelni hagytam 1 órát.
Utána két darabra vágtam és rudat sodortam belőle. Ezt ellapogattam, majd a két végét behajtottam a közepéig, mintegy "gerincet" képezve a tésztának, ellapogattam és a széleit összecsipkedtem középen. Na most, nem tudom ez mennyire érthető, VG könyvében is így valahogy volt leírva. Ezt a műveletsort háromszor megcsináltam, majd egészen hosszú rúddá sodortam a tésztát. Nem volt könnyű, mert nagyon rugalmas lett. Egy ollóval .3-4 cm-enként majdnem az aljáig bevágtam és kihajtottam a darabokat. Meg kellett volna szórni alaposan liszttel, hogy ez legyen rajta a díszítés, de én ki nem állhatom a lisztes külsejű péksütiket, így ez nálunk elmaradt.

2013. július 13., szombat

Gluténmentes omlós kakaós muffin

Egyik délutánra hirtelen gazdagabb lettem még két gyerekkel. Mivel az oviba szoktak alvás után uzsonnázni, úgy készültem, hogy nálunk is jó lenne. Az alvás persze elmaradt itthon, de mivel egy kislány is volt a társaságban, akivel amúgy nem ismerjük olyan jól egymást, gondoltam jó lesz közös programnak egy egyszerű muffin sütés. Viánál láttam meg nemrégen ezt az általa nagyon egyszerű és nagyon finom muffinként aposztrofált receptet, így ezt sütöttem meg. A gyerekek türelmetlenül várták, hogy megsüljön és csak az én cukorfüggő kisfiamnak nem ízlett, aki tényleg a lekvárt is porcukorral enné, ha hagynám, a többiek elégedetten majszolták uzsonnaként. 


Hozzávalók:
17 dkg puha vaj
2 egész tojás
13 dkg xillit (szerintem mehet bele több, mert nem lett édes egyáltalán)
1 zacskó vaníliás cukor
fél zacskó sütőpor
15 dkg gluténemtesn liszt (nálam Naturbit)
3 evőkanál házi meggylekvár (nálam ez volt itthon, ami folyékonyabb állagú)
5 dkg édesítetlen kakaópor (szerintem ez kicsit sok volt, legközelebb ebből kevesebbet tennék bele, és inkább csokicseppel gazdagítanám)

A nedves anyagokat összekevertem, majd hozzátettem a száraz anyagokat és alaposan elkevertem. A szokásos muffintésztánál sűrűbb lett, inkább vastag kenőcs állagú. 12 darabos muffinformába adagoltam, gyakorlatilag egy púpos evőkanállal, ami szinte teljesen megtöltötte a mélyedéseket, innen nőtt még meg. 

Gluténmentes Beiker - kenyér

A legtöbb lisztérzékenységgel küzdő családnak megvan a kedvenc kenyérreceptje, gondolom. Mivel én nagyon kísérletező kedvű vagyok, Ábel már rengetegféle kenyeret evett. Készülök, ahogy a gluténmentes palacsintákról is írta egy cikket, a gluténmentes és általam kipróbált péksüteményekről és kenyerekről. Szereztem a próbálgatás közben elégszer rossz tapasztalatot, de az alábbi recept a különösen jó tapasztalatokról szól. Beiker lisztet csak kiegészítésként tartottam eddig itthon (elég kevés helyen is lehet kapni) és kenyérsütésre többnyire Schar-t használtam. De mióta kipróbáltam ezt a receptet elképesztő mennyiségű Beiker liszt fogy :). Ez a kenyér hosszan puha, teljesen kenyérízű és állagú. Lehet bele keverni sokmindent, én is szoktam, pl: lenmaglisztet (egy evk), magokat összetörve vagy egyben, máklisztet (egy evk) - ettől sötétbarna színe lesz, de az állagán nem változtat. Tapasztalatom szerint talán 10 ml vízzel többet vesz fel, de volt, hogy nem adtam hozzá többet, mint amennyit a recept írt és úgy is jó lett. Az alapváltozatot fényképeztem le.


Hozzávalók
250 g Beiker liszt
250 ml tej és víz keveréke
2 evk burgonyapehely
20 g élesztő
1 kockacukor
2 evk olaj
1 kiskanál só
1 kiskanál Fiber Husk
2 evk napraforgó mag (vagy bármi) a tetejére

A langyos tejes vízben feloldom az élesztőt és a kockacukrot. A lisztet, sót, Fiber Huskot, burgonyapelyhet egy tálba mérem és összekeverem. Beleöntöm az élesztős keveréket, hozzámérem a két evőkanál olajat és alaposan összedolgozom. Kis méretű kenyérsütő tepsibe adagolom (evőkanállal, mert a massza sűrű, kenőcsös állagú), amit előzőleg kibéleltem sütőpapírral. A tetejét egy evk olajjal elsimítom, megszórom a magokkal és hagyom kelni fél-háromnegyed órát, amíg láthatóan megnő. Mikor a tepsibe kanalazom, akkor kb. a tepsi feléig ér a massza. Mikor már majdnem a tetejéig ér, akkor szoktam betenni az előmelegített 180 fokos (alsó-felső sütés) sütőbe. Kb. 3/4 órát sül, de kellhet a tűpróba.
Ha kipróbáljátok, sok sikert hozzá, és remélem nektek is annyira be fog válni, mint nekünk!

2013. július 9., kedd

Kukoricabundás ropogós - omlós csirkecomb (gluténmentes)

Egy gluténmentes nagyon egyszerű főétel. Stahl könyvében találtam, már nem tudom melyikben. Nálunk vasárnapi ebéd volt. Előnye, hogy sütőben készül, minimális olajjal és nem a klasszikus panír, egy kis változatosság az állandóan sült krumpli-rántott hús kombót követelő gyerekeim étrendjében. 

Hozzávalók:
0,5 kg (nálam egy tálcányi) filézett csirke felsőcomb
én ilyet kaptam, de csmellből is biztosan jó lehet
250 g gluténmentes kukoricapehely
só, bors
1 doboz natúr joghurt
2 g fokhagyma összezúzva
olajspray

A húsokat sóztam - borsoztam, majd bepácoltam a fokhagymás joghurtba. Így nem is kell rá más (sem tojás, sem liszt). Hagytam egy délelőttöt pácolódni. A kukoricapelyhet robotgéppel apróra törtem egy lapos tálba tettem. A husikról nagyjából a kezemmel letörölgettem a joghurtot és beleforgattam alaposan a kukoricapehelybe, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire tettem őket szépen sorban. Befújtam őket olajspricnivel (egy még soha nem használt virágsrpicnit használtam ehhez a művelethez). A sütőt előmelegítettem 180 fokra és 30 -40 perc alatt megsütöttem a combokat (ha aranyszínű a bunda, akkor készen van). A hús puha lett, a panír meg extrán ropogós. Mi persze sült krumplival ettük, amit közben az Actifry-ban készítettem el, de salátával még jobb lehet.

2013. június 30., vasárnap

Liszt nélküli kókuszmuffin

Ez egy liszt nélkül készülő édesség. Stáhl Judit egyik könyvéből való a recept, nekem nem volt kókusztejporom, meg az elég drága is, viszont volt rendes tejporom és nagyon kíváncsi voltam, milyen állagú lesz így a sütemény. Jelentem, finom és kellemes állagú, olyan piskótaszerű, talán picit száraz már másnap. Valamiért a fiuknak nem annyira ízlett, ezért aztán harmadnap kókuszgolyóban végezte a tészta, de azért érdemes megsütni.

Hozzávalók:
4 tojás fehérje
100 g kókuszreszelék
100 g tejpor (kókusztejpor)
100 g fruktóz
70 g kókuszolaj
1 zöldcitrom héja és leve (nekem ez kimaradt)

A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A tojásfehérjéket felvertem a cukorral. A kókuszreszeléket és tejport összekevertem. Óvatosan a tojáshabhoz kevertem, majd a legvégén hozzákevertem, szintén óvatosan az olvasztott kókuszolajat. A muffintepsit kibélelem kapszlikkal és egy-egy nagy evőkanál masszát kanalazok bele. Kb. 15 percet sült, nem szabad túlsütni, mert akkor megkeményedik (nekem is túlsült az egyik adag, a másiknál már vigyáztam). Ebből az adagból 16 db muffinom lett.

2013. június 28., péntek

Meggyes - túrós - morzsás sütemény (diabetikus)

Végre egy meggyes sütemény. A Puffinon láttam meg és azt kell mondanom azonnal beleestem. Egyszerűen csorgott a nyálam rá a billentyűzetre, úgyhogy útközben bevásároltam és rögtön este megsütöttem. Nem is bántam meg! Nekem nagyon bejött!!!
Az elkészítésen nem sokat változtattam, viszont kivételesen több xillitet tettem bele, mint amennyi cukrot a recept írt, mert valahogy nekem az kevésnek tűnt. Eddigi konyhai pályafutásom alatt ez először fordult elő, általában inkább én vagyok az, aki csökkentem a megadott cukormennyiséget.




Hozzávalók:
400 g túró
3 tojás
4 evk xilit
250 g meggy kimagozva
380 g liszt
150 g vaj
120 g xilit
1 vaníliarúd kikapart magjai (nem szabad kihagyni)

A lisztet elmorzsoltam a vajjal és a cukorral valamint a vaníliamagokkal, morzsás állagú tésztát kell kapunk.
A tojások fehérjét felvertem, a sárgáját összekevertem a túróval és a cukorral, majd végül beleforgattam a csipet sóval felvert fehérjét, laza mozdulatokkal.
A meggyet kimagoztam és lecsepegtettem. 
A 26 cm-s tortaformába sütőpapírt tettem, majd belenyomkodtam nedves kanálháttal felét a morzsás tésztának. Rákanalaztam a túrós tölteléket, megszórtam a fele gyümölccsel. A másik felét a meggynek belekevertem a maradék morzsás tésztába és a keveréket a tészta legtetejére szórtam egyenletesen. Tele is lett a tepsi. Nálam sokat sült, több mint egy órát. Mikor a teteje barnulni kezdett, akkor nyilvánítottam késznek. Megvártuk míg langyosra hűlt, akkor szeleteltük, de szerintem melegen is ment volna. Nekem igazán kihűlve ízlett, ill. másnap. 

2013. június 24., hétfő

Padlizsán "chips" (vagy valami olyasmi)

A neten keresgéltem ropogós sült padlizsán recepteket. Ennek a képe tetszett meg a legjobban, gyorsan ki is próbáltam. Nagyon finom lett, a padlizsánok kívül ropogósak voltak, de nem úgy, mintha panír lenne rajtuk, de valahogy mégis, belül meg krémesek voltak. Nekem kis fűszert elbírt volna, így mikor a második adagot sütöttem tettem a tojásba némi fokhagymaport, nekem így jobban ízlett.
Friss salátával is finom lehet, én csak úgy a"la nature falogattam be.


Hozzávalók:
1 db padlizsán (3 perc alatt elfogyasztja egy fő)
1 tojásfehérje
1 kk só
fokhagymapor ízlés szerint

A padlizsánt héjastul fölszeleteltem, besóztam, egy órát állni hagytam, leöblítettem és megszárítottam. Egy kis méretű serpenyőbe egy ujjnyi magasságig kókuszolajat forrósítottam. Egy tojás fehérjét kissé villával felvertem, hogy habosabb legyen, ebbe forgattam a padlizsánokat, majd forró olajba oldalanként egy-egy perc alatt megsütöttem. Utána nekiültem ennek a kis adagnak és három perc alatt eltüntettem. De megérte, nagyon-nagyon finom volt.

2013. június 22., szombat

Málnás-citromos álom (sütés nélkül, egyszerű és gyors)

Csak hogy nálam is szerepeljen valami hűsítő édesség, ami a lehető legkevesebb fruktózzal készült, de azért fogyókúrásnak nem mondanám. Egyszerűnek és gyorsnak viszont annál inkább. A tikkadt Farkasapát vártuk haza, aki két repülő- és több autóút után ért haza estére, rá gondolva készítettem. A Kulka-féle citromos álom receptjéből indultam ki, csak tettem hozzá házi citromkrémet, amit nemrég készítettem és valahogy nem akar fogyni, pedig finom, csak nekem kicsit átérzik a tojás, a fiuknak meg túl citromos. Persze azért is nem szerepelt eddig túl sok hűsítő édesség, mert mi hárman a fiukkal nem sokat eszünk, sokszor csak tényleg a legegyszerűbb dolgokhoz volt kedvem: mint a málnakrémleves (málna, tejszín, xilit turmixolva, passzírozva), vagy sült padlizsánszeletek (recept holnap).


Hozzávalók:
2 csomag babapiskóta (én boltit használtam)
2 nagy doboz 20%-os tejföl
2,5 dcl tejszín felverve
2 kis doboz málna (ebből mehetne több bele)
xilit vagy fruktóz ízlés szerint, nálam kb. 4 púpozott evőkanál fruktóz
2 bio citrom héja és leve (én más citromnak a héját nem tenném bele)
2 evk citromkrém (lemon curd - kihagyható)
1 kk vaníliapor

Az elkészítését rábízhatnám a fantáziátokra is, mert annyira egyszerű. A tejfölt elkevertem a citromlével, citromhéjjal, cukorral, citromkrémmel és a felvert tejszínnel. Egy üvegtepsibe (tálba) leraktam egy réteg piskótát (nem kell szorosan) rákentem a fele krémet, kiraktam a fele málnával (a szebbeket hagytam a tetejére) és ugyanígy még egy réteget készítettem, a tetejét is kiraktam a szebb málnaszemekkel. Fél napra behűtöttem. A piskóta beszívta a krém nedvességét, így a krém nagyon finom gazdag lett a piskóta meg puha. Jól esett a tikkasztó nap után nem csak Farkasapának, hanem nekünk is. 
Mivel Ábel ebből nem ehetett és nem is evett volna, mert nem szereti a citrom ízét, neki sütöttem saját gm babapiskótát és vaníliás krémmel pohárba rétegeztem egy-két banánkarikával.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...