2014. január 4., szombat

Gluténmentes sajtos keksz (nagyon finom)

Ábel nagyon szereti a sós rágcsálnivalókat. Sok-sok kekszfélét kipróbáltam már. Ez most új kísérlet és nagyon-nagyon finom. Eidami típusú sajtot használtam hozzá, de jól működik másfélével is, a lényeg, hogy a megadott mennyiség kerüljön bele. A vaj pedig kötelező, margarinnal szerintem nem lesz olyan finom. Ha muszáj tejmentesen készíteni, akkor meg lehet próbálni Liga margarinnal, de akkor sztm egy kicsivel több lisztet vesz fel. 

Hozzávalók:
100 g kukoricaliszt
50 g Schar Mix B
100 g vaj
120 g sajt reszelve
só, és más ízesítők (pl: zöld fűszerek, vagy mustár, vagy bors, paprika, füstölt paprika)
1 tojás

A késes robotgépem (újat kaptam karácsonyra, imádom, azóta mindent ezzel zsdazsdálok) táljába szórtam a hozzávalókat és addig működtettem a gépet, míg a tészta gombócolódni kezdett. Akkor kivettem, egy fóliára tettem és rudat formáztam belőle. Nagyon jól formázható volt a tészta. A rudat a hűtőben pihentettem 2-3 órát, majd mikor megdermedt, vékony szeleteket vágtam belőle és sütőpapíros tepsire helyeztem. A sütőt közben 170 fokra előmelegítettem és 10 percig, pirulásig sütöttem benne a kekszeket. Másnap is nagyon finom, nem porlós.

Elkészítettem búzás verzióban is, annyi különbséggel, hogy a lisztet 150 g BL55-ös búzaliszt formájában tettem bele és azt cheddar sajttal készítettem, ill. mustárral. Nekem az jobban ízlett, de tényleg mindkettő nagyon finom lett.

2013. december 31., kedd

Gluténmentes sós keksz

A lehető legegyszerűbb keksz. Mivel amúgy is ropogós, nem gond, hogy másnap kicsit szárazabb. Ábelnek nagyon ízlett, nekem nem annyira.  


Hozzávalók:
250 g Schar mix B
150 ml tej
12 g friss élesztő
1 kockacukor
30 ml olívaolaj
1 kk só
1 tojás a tetejére, ill. magvak, ízlés szerint

Az élesztőt feloldom a tejben és beledobom a kockacukrot is. A lisztet tálba mérem, spirállal hozzákeverem a tejes élesztőt, majd az olívaolajat és legutoljára a sót. Szépen nyújtható, rugalmas állagúnak kell lennie a tésztának, ha nem ilyen, akkor kell még hozzá liszt vagy tej. Kinyújtottam, kekszformára vágtam és sütőpapíros tepsire rakosgattam. A leeső darabokat újra összegyúrtam és felvágtam. Fél órát kellni hagytam a tepsiben a tűzhely tetején. Utána villával megszurkáltam és lekentem tojással, nagyjából megszórtam dekorsóval és 170 fokon pirulásig sütöttem. 

2013. december 19., csütörtök

Raffaello golyó különböző variációkban (gluténmentes)

Az óvodai mikulásünnepségre készült. Gluténmentes, így mindkét fiú ezt vitt. Nagyon egyszerű, de nagyon tömény édesség. Én nagyon nagy adagot készítettem, mert két felé kellett osztani, fele is elég, ha a család számára készítjük, itt már csak a fél adag szerepel. Az ovisoknak leginkább a színes cukorkás jött be, természetesen, bár nem az a klasszikus. A barnába kakaót tettem, de az is ebből a "tésztából' készült.


Hozzávalók:
60 ml víz
200 g cukor
ebből cukorszirupot főzünk

200 g tejpor
150 g kókuszreszelék
150 g margarin (persze vajjal finomabb)
ezeket összekeverjük, a margarinnal elmorzsoljuk és a cukorszirupot hozzáöntve tésztává gyúrjuk. 
Olyan állaga lesz, mint a gyurmának, szerintem nagyon jó recept. Én készítettem már szétfolyó golyókat, úgyhogy tudom. Golyókat formázunk és abba forgatjuk, amibe csak akarjuk. A gyerekek segítettek a golyók formázásában, bár minden kókuszreszelékben úszott a konyhában, azért nagyon jól szórakoztunk. 
Masszívan édes, tejes ízű, szerintem nem nagyon hasonlít az igazi raffaellóra, de hát ez a neve, így én is így hívom.
Lehet a közepébe mandulát tenni, nekem nem volt itthon, így kimaradt, úgy biztosan még finomabb lenne.

A recept Citromhabtól származik, ezúton is köszönet érte.

2013. december 18., szerda

Gluténmentes zsömle briósnak álcázva



Hozzávalók:
150 g schar mix b
150 g Beiker kenyérpor
300 ml víz
20 g élesztő
1 kockacukor
1 evk lenmag
1 krumpli
1 kk fiber husk
1 evk olaj
A tetejére durva szemű só (elhagyható), 1 evk olaj.

A szokásos módon gluténmentes kelt tésztát készítettem. Az élesztőt felfuttattam a vízben a cukorral. A liszteket tálba mértem, hozzáadtam a sót, a fiber huskot, belereszeltem a krumplit, beletettem a felfutott élesztőt és tésztát dagasztottam. A tészta állaga sűrű, kenőcsös lett, nem formázható. Habzsákba töltöttem és briós formákat nyomtam a sütőpapíros tepsire. Azért így formáztam, mert így megtartották a formájukat és nem lapultak le, ahogy a gm péksütik többsége. 
A tetejüket megkentem olajjal és megszórtam durva szemű sóval, fél óra kelesztés után ment a 200 fokos sütőbe. Szépen megemelkedtek és rózsaszínre sültek. 

2013. december 17., kedd

Diós-csokis habcsók (gluténmentes)

Ez volt az első habcsók amit készítettem. Hiába egyszerű, meg alap, eddig soha nem készült nálam. Viszont mostantól fog, mert tényleg olyan egyszerű, mint amilyennek mondják. Ez a variáció is nagyon finom lett, csak picit szárazabb, mint kellene. Hiába, nem ismertem erről az oldaláról a sütőmet, de most már tudom, hogy legközelebb milyen hőfokon mennyit süssem. Kezdőknek is ajánlom, mert tényleg pofonegyszerű.

Hozzávalók:
4 tojásfehérje (L-es méretű)
20 dkg cukor
20 dkg dió
12 dkg csokicsepp (gm)

A tojások fehérjét felvertem, majd mikor már kemény volt, hozzáadtam a cukrot és azzal fényesre vertem. Hablapáttal beleforgattam a durvára tört diót és a csokicseppet és kanállal sütőpapíros tepsire adagoltam. Két tepsinyi mennyiség lett ebből, tehát elég sok. 130 fokon légkeveréssel sütöttem egy órát a két tepsit, úgy, hogy a sütőajtó résnyire (fakanalas megoldás) nyitva volt. Legközelebb 150 fokon légkeveréssel csak 40 percet fogom sütni. 

A receptet Barbinál találtam, csak nála kicsit több volt a csoki és a cukor.

2013. november 29., péntek

Hajdinás, melaszos szezámmagos scone

Rachel Allen készítette egyszer a TV paprika műsorában. Sajnos arányokat nem adott meg, úgyhogy nézve a műsort készítéskor a szemmértékemre hagyatkoztam. Gluténmentes változatban is elkészítettem, ezt itt találjátok.

Hozzávalók:
150 g finom liszt
100 g hajdina liszt ( a műsorban teljes kiőrlésű liszt)
20 g pirított szezám mag
1 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 tojás
1 evk melasz
1 evk kókuszzsír (szilárd állapotban ennyi, a műsorban vaj volt, szerintem több)
1 dcl tejszín

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön elkeverjük, és mikor homogén mindkettő, összeöntjük és fakanállal nagyon rövid ideig keverjük, épp csak addig míg a tészta összeáll. A műsorban a vajat elmorzsolta a liszttel Rachel, de mivel én kókuszzsírt használtam, mást módszert választottam.

Gluténmentes szezámmagos-melaszos scone (ír pogácsa)

Készítettem egy melaszos szezámmagos scone-t, ami tulajdonképpen egy sütőporos pogácsa. Rachel Allen készítette a TVpaprikán és gondoltam egy életem egy halálom, megpróbálom gm változatban. Mivel arányokat a műsorban nem mondott, ezért a szemmértékemre hagyatkoztam. Ilyenek lettek. Frissen nagyon finom, ropogós-porhanyós állagú. A kisfiam kettőt rögtön betolt vajjal megkenve. Felét lefagyasztottam, olvasztva is ehető volt, semmi gond nem volt vele. Főleg édes feltéttel volt jó, vajja-mézzel, nutellával.


Ilyen volt mikor szétvágtam

Hozzávalók:
100 g Beiker liszt
40 g hajdina liszt
60 g Schar mix B
1 kk só
1 kk sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna (a beikerben eleve van)
20 g pirított szezámmag
1 evk kókuszolaj (szilárd állapotban ennyi)
kb. 1 dcl tejszín
1 tojás
1/2 evk melasz

Egy tálba mérjük a liszteket, sót, szódabikarbónát, sütőport, szezámmagot. A tojást, melaszt és kókuszolajat olvasztva szintén összekeverjük Összeöntjük a száraz és nedves hozzávalókat és nagyon rövid ideig kanállal kavarjuk, csak épp amíg összeáll (nem szabad túlkeverni, ezt Rachel mondta a műsorban). Rizslisztes deszkára borítjuk, a kezünkkel 1,5 cm-sre lappogatjuk, szétvágjuk, lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal és 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

Picit édeskés, diós íze van, szerintem nagyon finom.

2013. november 28., csütörtök

Gluténmentes nutellás linzertekercs

Mostanában a gasztroblogokban nagy sikert aratott. Egyszerű elkészíteni és finom. A fiaimnak is nagyon ízlett. Legalább módomban volt tesztelni a Mester sütiport. Dobos Bea ajánlotta, hogy linzerhez jó és tényleg jó volt. A tekercs vége kicsit töredezett, de lehetett nyújtani, tekerni is óvatosan. Nutellával kentem meg. Ha valakinek van bevált linzer gm lisztje, nyugodtan készítse azzal.
Recept bárhol fellelhető a neten, beírva a keresőbe, hogy "linzertekercs", sokan elkészítették, csak a lisztet kell gm-re cserélni. Én fél adagot csináltam elsőre.


Hozzávalók:
200 g Mester süteményliszt
125 g vaj
pici só
1 dcl tejföl
A kenéshez kb. 2-3 evk gluténementes nutella

A hozzávalókat összegyúrjuk, minél gyorsabban. Lehet robotgéppel is készíteni, nekem azzal egyszerűbb volt. 15 percet pihentetjük, kinyújtjuk téglalap formára, megkenjük gluténmentes nutellával, feltekerjük és tepsire téve 180 fokon világosra sütjük. Nem kell megbarnulni. Porcukorral megszórjuk és felszeletelve tálaljuk.

Nálunk a srácoknak nagyon bejött, készíthettem volna többet is, mert pikk-pakk elfogyott.

2013. november 27., szerda

Gluténmentes aranygaluska

Ebédre vittük az oviba. Eddig még búzás tésztával sem készítettem, valahogy nekem nem a szívem csücske. Ábelnek viszont nagyon ízlett, érdemes volt kipróbálnom. Frissen nagyon-nagyon finom volt, másnap melegítve is jó, de aztán már estére eléggé megszáradt. Sok sodóval még elment, de érdemes frissen megenni. 



Hozzávalók:
150 g Schar mix B
100 g Beiker liszt
1 tojás
200 ml tej
1/3 friss Budafoki élesztő,
8 db barna kockacukor vagy 30-40 g porcukor, 1 kk só, 30 g olvasztott margarin.
A forgatáshoz még olvasztott margarin vagy vaj és cukros darált dió, ízlés szerint.

Az élesztőt a cukros tejben felfuttattam, a liszteket tálba mértem, beletettem a sót, a közepébe ütöttem a tojást és hozzá öntöttem a felfutott élesztős keveréket. Kidagasztottam, miközben az olvasztott margarint is hozzátettem. A tészta nagyon sűrű galuskatésztára hasonlított, egyáltalán nem volt kemény, de nem is volt folyós. Egy tálkában olvasztottam 50 g vajat, és megdaráltam kb. 20 dkg diót kb. három kanál barna cukorral. A tésztamasszából a vajas kezemmel félmaréknyi kupacokat vettem ki, beleforgattam az olvasztott vajba és a cukros dióba, majd tepsibe rakosgattam. A képen látható tepsiben három fért el egy sorban, volt köztük hézag, ami a kelesztés során eltűnt. Megkelesztettem kb. fél óra alatt, majd 200 fokon barnára sütöttem.

2013. november 18., hétfő

Gluténmentes (lisztmentes) diós quinoa szelet

Vettem quinoát és egy ideje már szemeztem vele, hogy mit is készítsek belőle. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálunk nem volt minden nap az asztalon gyerekkoromban, és mint minden ilyen újdonsággal idő, míg megbarátkozom. Egy külföldi blogon láttam meg a receptet, kicsit variáltam rajta és sikerült egy nagyon finom, jó textúrájú süteményt sütnöm. A quinoa jótékony hatásairól a neten már regények születtek, úgyhogy érdemes kipróbálni, nem beszélve arról, hogy alapból gluténmentes. Ebbe a süteménybe nem is kell liszt, így aki gm étkezik feltétlen próbálja ki. A fiaimnak nem volt elég édes, és valahogy a quinoa íze a mákéra emlékeztet főve, így a kisebbiknek nem jött be. Farkasapa szerint bio-reform sütemény íze volt (és nála ez nem számít bóknak), szóval lehet, hogy a hagyományosabb ízvilágot kedvelőknek nem fog bejönni. Nekem nagyon ízlett.



Hozzávalók: (egy csésze 2,5 dcl)
1 csésze quinoa
2 csésze víz
1/4 tk só
4 tojás
1/4 csésze tej (szerintem elhagyható)
2 evk kókuszolaj olvasztva
4 evk barna cukor
1 evk méz
1 tk vaníliapor
1 tk őrölt kardamom
kb. 10 dkg dió darálva, vagy összetörve

A quinoát érdemes átválogatni és a fekete kavicsszemeket kiszedni közüle (tapasztalat, nem tudtam én sem, de nem volt jó ráharapni, legközelebb átválogatom). A quinoát megfőztem a két csésze vízben a pici sóval. Szépen felszívta a vizet és morzsásra hűlt. A tojásokat felvertem, a cukorral, mézzel, fűszerekkel, tejjel, majd beleöntöttem a kihűlt quinoát és a diót és alaposan elkevertem. Sütőpapíros tepsibe öntöttem és 180 fokon addig sütöttem, míg a felszíne megszilárdult.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...