2014. január 14., kedd

Szezámos paleo kenyér - Paleo hedonistáknak könyvből

Új szakácskönyveim másik darabjából, Paleo hedonistáknak című könyvből egy egyszerű és finom paleo kenyér. Nekem külön öröm volt ennek a kenyérnek a sikere, mert ahogy szokták mondani, nagyon kenyeres vagyok. Ha kenyér nincs, folyton éhesnek érzem magam. Mondjuk a húst nem is annyira szeretem, ez számomra a legnehezebb a paleoban, másrészt reggelire nem is esik jól csirkemellet ennem bármivel, inkább egy jó zsíros, lekváros kenyér. Végül is ebből a kenyérből büntetlenül ehetek cukormentes szilvalekvárral két szeletet, amitől jól is lakom és könnyebben viselem a babázás nehézségeit. Hát igen, azért ez az időszak duplán nehéz számomra: egész nap itthon vagyok, folyamatosan rágcsálhatnékom van, mert a kialvatlanságot régen is evéssel kompenzáltam, és amúgy is igénybe vesz a baba ellátása, a folyamatos intenzív figyelem az ő szükségleteinek kitalálására. Ilyenkor a fogyókúra, vagy bármilyen diéta borzalmasan nehéz, mert minimális energiám marad magamra, a saját szükségleteimre figyelni és külön főzni.


Hozzávalók:
200 g szezámliszt (pelletből)
8 dkg szezámmag
1,5 dcl víz
3 tojás
4 evk kókuszzsír olvasztva
ízlés szerint só
1 evk pirospaprika
1 kk sütőpor

A szezámlisztet és szezámmagot, sót, sütőport és pirospaprikát egy tálban összekeverem. Hozzáadom a vizet, majd egyenként a tojásokat, mindegyikkel elkavarom, majd kanalanként az olvasztott kókuszolajat. Egy közepesen híg massza lesz a végeredmény, amit sütőpapírral kibélelt kenyérformába öntök és 180 fokon (alsó-felső sütés) addig sütöm, míg a villa szárazon jön ki belőle, nekem kb. 40-50 perc volt.
Kacsazsírral fenséges volt. A szerző tanácsa, hogy forrón ne mozgassuk, várjuk meg míg kihűl. Nekem frissen, melegen kesernyés volt, de esküszöm eltűnt mire kihűlt, és a többi napon sem éreztem. Nekem két-három napig friss maradt, nem tettem hűtőbe, de a Posta Renáta, a recept szerzője hűtőben tartotta.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Helo, a pirospaprika furán hangzik, ki is hagyható? köszönöm előre a választ. üdv Tina

Bokor Boglárka írta...

Az eredeti receptben szerepel, természetesen kihagyható.

Andrea írta...

Szia. Mennyi kaloriat tartalmaz 100g vagy az egesz kenyer? Koszonom

Andrea írta...

Szia. Mennyi kaloriat tartalmaz 100g vagy az egesz kenyer? Koszonom

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...