2014. január 6., hétfő

Mézes-csokis gluténmentes csiga

A csigák minden formában finomak, tapasztalataim szerint. A mézesfűszer pedig karácsony környékén minden süteménybe mehet, így nagyon megtetszett nekem ez a recept. Mivel gluténmentesen kellett elkészítenem, átvariáltam. Finom lett, de azt hiszem, egy rövid idő a hűtőben jót tett volna neki, formázhatóbb lett volna a tészta.

Hozzávalók:
300 g Schar mix B és Beiker liszt vegyesen 2/3, 1/3 arányban
2 evk méz
1 kockacukor
10 g élesztő
1 doboz natúr joghurt
5 dkg vaj olvasztva
1 tojás
bele: 3 dkg vaj olvasztva, 1 tk mézeskalácsfűszer, 5 dkg csokicsepp

A joghurtban feloldom az élesztőt és a cukrot. A lisztet, sót tálba mérem. A vajat megolvasztom és összekeverem a mézzel. A robotgép dagasztó spiráljával összedolgozom a lisztet, élesztős joghurtot és vajas mézet. Egynemű, lágy tésztát kell kapnom, amit lehet nyújtani. (ha túl nedves a tészta, akkor adjunk még hozzá lisztet, ha túl száraz, nem áll össze, bár azt kétlem, ha mindent beletettünk, akkor kell még bele folyadék, ami lehet joghurt, vagy tej) Kinyújtom kb. 1,5 cm-s vastagra, megkenem a fűszeres vajjal és megszórom a csokicseppekkel. Feltekerem. Ha lágy a tészta, be lehet tenni a hűtőbe kicsit. Csigákra vágom, tepsire rakosgatom és hagyom fél órát kelni. Ha a hűtőben is pihen, akkor egy órát kelesztem.
180 fokon pirulásig sütöm.

Tipp: más lisztből is működhet, mindenki elkészítheti abból, amit más kelt süteményekhez használ.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...