2013. július 15., hétfő

Kalászkenyér

Nem gluténmentes recept következik. Ezt a helyes formázási módot nemrégiben láttam a TVPaprikán, és eszembe jutott, hogy milyen régen szeretném én ezt kipróbálni. Varga Gábor Desszertszerelem könyvében is van egy ilyen recept, így azt vettem alapul, mert az kéznél volt. A formázás nem bonyolult, a recept sem az, így hamarabb elkészült, mint gondoltam. Természetesen elsőre nem lett olyan szép, mint szerettem volna, de az ember lányának el kell fogadnia, hogy nem lehet elsőre olyan ügyes. Sokszor fog készülni, mert csodásan ropogós héjú, belül foszlós kenyér lett, és a formázásnak köszönhetően sok volt a héj rajta, amit én kifejezetten szeretek. Csak törtük és ettük, csak akkor hagytuk abba, mikor elfogyott. Érdemes is frissen elfogyasztani, egy kis darabka maradt másnapra, az már nem volt annyira ropogós reggel, megpuhult kissé.

Hozzávalók:
40 dkg liszt (BL 55)
240 ml langyos víz
12 g só
20 g friss élesztő
6 g cukor (nálam kettő kockacukor)


A hozzávalókból kelt tésztát dagasztok a spirál karjával a robotgépnek. Utána én átváltottam kézi üzemmódra a tésztát kitettem a munkalapra és kis lisztezés után gyúrni kezdtem. Vagy 5 percig intenzíven dolgoztam vele, majd kelni hagytam 1 órát.
Utána két darabra vágtam és rudat sodortam belőle. Ezt ellapogattam, majd a két végét behajtottam a közepéig, mintegy "gerincet" képezve a tésztának, ellapogattam és a széleit összecsipkedtem középen. Na most, nem tudom ez mennyire érthető, VG könyvében is így valahogy volt leírva. Ezt a műveletsort háromszor megcsináltam, majd egészen hosszú rúddá sodortam a tésztát. Nem volt könnyű, mert nagyon rugalmas lett. Egy ollóval .3-4 cm-enként majdnem az aljáig bevágtam és kihajtottam a darabokat. Meg kellett volna szórni alaposan liszttel, hogy ez legyen rajta a díszítés, de én ki nem állhatom a lisztes külsejű péksütiket, így ez nálunk elmaradt.

2 megjegyzés:

Kati írta...

De szép:) Láttam már több blogon, de még nem próbáltam:)

Bokor Boglárka írta...

Próbáld csak ki, nagyon finom. Bár ha az ember lánya nem akar kenyeret enni, akkor az a legjobb, ha tényleg meg se süti :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...