2013. február 18., hétfő

Hugh-féle zabpehely keksz

A szilveszteri posztban már szerepelt, de mint ahogy a céklás brownie, ez is megérdemel egy külön posztot. Már akkor tudtam, hogy sokszor el fogom készíteni. Szeretem, mert nincs benne liszt, mert a zabpehely miatt este is el lehet rágcsálni belőle néhány kockát, mert laktat, mert mindenféle édes és sós kencével finom. Egy adag nekem kb. három napig elég, kenyér helyett eszem tulajdonképpen, a reggeli kávéhoz, vagy vacsorára valamilyen krémmel. Azoknak ajánlom főként, akiknek vigyázniuk kell a vonalaikra, vagy akik nagyon szeretik a zabpelyhet, de szerintem gyerekeknek is kiváló rágcsálnivaló, tudjuk, hogy rostdús, vitamindús rágcsálnivalót adtunk ezzel a kezükbe. 110 darab kicsi keksz lesz   ebből az adagból. A kalóriaértéke egy db. kekszre számítva nem túl jó (a kókuszolaj dobja meg): 17 kcal, viszont a széndhidráttartalma szuper: egy keksz 1,7 g szénhidrátot tartalmaz.





Hozzávalók:
150 g apró szemű zabpehely
150 g nagy szemű zabpehely
80 ml kókuszolaj (nála olíva)
egy maréknyi magkeverék (nálam: mák, napraforgómag, szezámmag és lenmag, kb. egy-egy evk.)
annyi forró víz, amennyivel kemény lesz a tészta (nála kb. 150 ml, én sajnos nem néztem)
só, és kb. 3-5 tekerésnyi bors (ez utóbbi elhagyható)
kb. 1 evk teljes kiőrlésű liszt

A száraz anyagokat egy tálba mértem, a közepére öntöttem a felolvasztott kókuszolajat és gyorsan öntöttem hozzá forró vizet, miközben a robotgép spiráljával kevertem. Az elején úgy nézet ki, hogy nem áll össze, de mikor elég nedvesnek láttam a keveréket, hagytam kicsit pihenni és az apró szemű zabpehely szépen "felolvadt" és összefogta a masszát. Kb. 10 perc pihenés után a felét gömb formában egy sütőpapírra tettem és kicsit meglisztezve (teljes kiőrlésű liszttel) a tetejét, kinyújtottam kb. 0,5 cm vastagra. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál ropogósabb lesz a keksz. Most kekszszaggatóval szaggattam ki és sütőpapíros tepsire rakosgattam. De akinek egyszerűbb, más módszert is alkalmazhat.

6 megjegyzés:

Mági írta...

Holnap megsütöm, ha belefér a napba :)
Köszönöm a receptet, nagyon finom lehet.

Kati írta...

Akkor ez épp nekemvaló:) Én egyáltalán nem eszem kenyeret jó pár hónapja. Esetleg ritkán 1 szeletet.

Krisz írta...

Szia,
milyen zabpelyhet használsz, ami tutira gluténmentes?
és korábbi posztodban olvastam, hogy rendeltél már szülinapi tortát is... nos, én is ezt szeretném. Tudsz olyan helyet, ahonnan valóban finomat lehet rendelni? amit a vendég gyerekek is megesznek? :-)
köszi! Kriszta

Bokor Boglárka írta...

Mági, remélem tényleg fog neked ízleni.
Kati! Nagyon ügyes vagy, hogy nem eszel kenyeret, nekem ezt nagyon nehéz lenne megállni hosszú távon.

Krisz! Ez nem gltuénmentes! Azoknál a recepteknél mindig feltüntetem mellette, hogy gluténmentes, ez nem az. Eddig egyszer vettem horror áron gluténmentes zablisztet, hogy kicsit dúsítsam a zsömléket, bagetteket, de zabpelyhet még soha. Gluténmentes webáruházakban lehet venni (pl. DiétaABC, Budaörsi ételalergia központ, TAC), de tényleg nagyon drága, amellett nem biztos, hogy jól tolerálja a diétát tartó, így én ilyen mennyiségben nem kísérleteznék vele.
Tortát az Andi Sütiszalonból rendeltem egyszer-kétszer. Itt a linkje, de a honlap nem sokat mond. Érdemes felhívni őket, és ha tortát akarsz minimum egy héttel előtte, egyébként nem vállalják.
http://www.andisutiszalon.hu/

Krisz írta...

Köszi a tippet, holnap hívom őket. Az ízük is OK volt?
és már most imádom a kesz-receptjeidet, sorban ki is próbálom őket. Mielőtt beütött a krach (lisztérzékenység) sok kekszet sütöttem én is, persze nem gm fajtákat. Most nagyon örülök neked!!

Bokor Boglárka írta...

Szia Krisz! Remélem ízleni fognak a kekszek, amiket az én receptjeim alapján sütsz majd meg.
A torták finomak voltak, talán kicsit szárazabb volt a piskóta, mint a normál tortánál, de tényleg jók voltak. Ha valakinek nem kötjük az orrára, hogy gluténmentes, akkor nem jön rá, sőt az oviban egyszer megkérdezték az óvónők, hogy honnan rendeltük, mert nagyon finom volt, ők is szeretnének.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...