2012. augusztus 22., szerda

Mézes kókuszos gluténmentes muffin

A recept ismét a kedvenc blogomról származik. Olyan jókat talál ki! Nekem csak annyi dolgom van, hogy lefordítsam magamnak és kipróbáljam. Mézes - kókuszlisztes tészta, a tetején almával és barna cukorral (a kókuszliszt még a Nature Cookta ajándéka). Nagyon finom lett! A mézet nem szabad helyettesíteni, ez adja a különlegességét a tésztának,  ill. az édeskés kókuszliszt. Nyersen is finom volt a tésztája. Igaz, hogy így kalóriadúsabb, mint xilittel, de ennyit be kell vállalni. Összesen 8 db muffin készült ebből az adagból, épp egy délutáni nassoláshoz volt elég.


Hozzávalók:
3 tojás
1 evk kókuszolaj (még szilárd állapotában ennyi)
2 evk tej
3 evk méz
ici-pici só
1 mk vanília
3/4 csésze Nature Cookta kókuszliszt
(1, 5 dcl-es csészével mérve)
1/2 tk sütőpor
Tetejére: 
2 kis nyári alma
összesen kb. 1 evk barna cukor

A három tojást felverem, hozzáteszem a mézet, vaníliát és az olvasztott kókuszolajat. Szépen összekeverem. Hozzáteszem a szárazanyagokat és elkeverem. A muffin tepsi mélyedéseibe kanalazom, úgy 3/4-ig töltve. Az almákat megpucolom és karikákra, szeletekre vágom, a muffinok tetejére teszem és megszórom mindegyiket egyenként egy kis barna cukorral. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 15 perc alatt megsütöm. Egyszerű, de nagyon finom sütemény.

Tipp: a kókuszliszt nagyon rostos, inkább evőkanállal adagoljuk, és a kavarás során figyeljük, hogy mennyi folyadékot köt meg. Szinte folyékony muffin tészta állagúnak kell lennie a masszának.
Az eredeti receptben szerecsendióval fűszerezi és körtével készíti. Szerintem ez a változat is finom lehet, vagy lehet hozzá adni fahéjat, vagy dióval elkevert cukorral megszórni az almákat.

Amennyiben szeretnétek kókuszlisztet, megrendelhetitek a Biobolt e-tár webboltban 10% kedvezménnyel, amennyiben hivatkoztok a Margaretta12 kódra.

4 megjegyzés:

Kati írta...

Ez a recept nagyon tetszik, de nem tudom, hol vegyek kókuszlisztet. Sima kókuszreszelékkel megoldható lenne vajon?

Névtelen írta...

Mennyi méz kell bele?
Csak ízlés szerint?

Bokor Boglárka írta...

Javítottam, sajnos nem vettem észre, hogy töröltem pár sort, mikor már begépeltem a receptet. Köszönöm a jelzést.

Bokor Boglárka írta...

Kati! A kókuszliszt elméletileg nem helyettesíthető kókuszreszelékkel, mert úgy készül, hogy kipréselik a zsiradékot a kókuszból és utána porítják a kókuszt. Ha sima liszttel készíted el, adagold kanalanként és mikor muffin tészta sűrűségű, akkor jó. Én azért kókuszliszttel készítettem, mert gluténmenteset akartam, de általában elkészíthetők a receptek sima liszttel is.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...