2012. május 10., csütörtök

Köles kolbászkák medvehagymával és répával

Nagyon szeretem a zöldségfasírtokat, és sokfélét ki is próbáltam már. Ezek a köles kolbászkák nagyon finomak lettek, ajánlom mindenkinek egy húsmentes napra. Tojásmentes, lisztmentes, tejmentes finomság, főzelékhez feltétként. Én csak úgy elrágcsáltam őket, mert késő délutánra lettek készen. Csak pár darab érte meg a másnapot.
A köles semleges íze miatt valami hihetetlen, hogy mennyi mindennel lehet variálni. Láttam már túróval, medvehagymával, zellerrel, répával és még számos zöldséggel. Bátran próbáljátok ki, bármivel finom lesz.


Hozzávalók:
1 bögre köles
3 bögre víz
1 evk sómentes ételízesítő
1 kk só
2 (kisebb) vagy 1 (nagyobb) répa lereszelve
1 kk szezámolaj
2 evk medvehagyma (nálam olajban eltett)
1 g fokhagyma

A kölest megmostam, majd lassú tűzön megfőztem a háromszoros mennyiségű, ételízesítős vízben. Mikor kicsit kihűlt (sűrű massza lesz, ezért nem is kell hozzá tojás) hozzákevertem a lereszelt répát és a többi fűszert, medvehagymát, fokhagymát, szezámolajat. Mindenki ízlése szerint tehet bele fűszereket.
Kolbászkákat formáztam és az Aktifry-omban sütöttem meg két adagban, 20 perc alatt, úgy, hogy közben megfordítottam egyszer. A massza jól formázható. Ennek a sütési módnak annyi előnye van, hogy nem kell hozzá, csak egy kanál olaj. Sütőben is süthető, de szerintem akkor célszerűbb fasírtokat formázni, úgy jobban átsül. Akkor is ki kell olajozni a tepsit és esetleg olajsprayval megfújni a fasírtok tetejét. Szerintem ebben az esetben is célszerű megforgatni sütés közben.

4 megjegyzés:

Mági írta...

Nagyon jó összeállítás!
Nálunk is gyakori vendég a gabona-, zöldségfasírt.
Szép napot!

Bokor Boglárka írta...

Bárcsak nálunk is gyakoribb lenne. Néha lusta vagyok csak magamnak készíteni ételt, és a család sajnos nem rajong igazán a vegetáriánus dolgokért.
Neked is szép napot, Ági!

trollanyu írta...

De jó, ez nagyon tetszik nekem:) Az én családom sem kedveli a hús nélküli menüket, de maximum kapnak hozzá húst:)

Bokor Boglárka írta...

Trollanyu! Örülök, hogy tetszik! Ma gombafasírt lesz, valószínűleg. Azt hiszem a családnak is hozzá kell szoknia, hogy nem lehet minden nap pörkölt, gulyásleves, húsleves és rántott hús sült krumplival.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...