2012. április 9., hétfő

Húsvéti gluténmentes és diabetikus torta

Elég régóta készítek süteményeket, de valahogy eddig az igazi torta kimaradt. Persze készítettem sütés nélküli túró- és joghurttortákat, máktortát, sőt még svéd mandula torát is, de igazi, lapokból álló díszített torát még soha. Ez a gluténmentes torta Húsvétra készült, mert a családi találkozóra szerettem volna vinni valami krémes süteményt, amit az én kisfiam is nyugodtan ehet. Az ilyen ünnepek mindig megviselnek kicsit, mert ha kekszet készítek, akkor biztos a krémesre fáj a foga, ami persze nem GM módra készült. Ha krémest viszek biztosan muffint vagy kekszet akar enni, mint a többiek és persze pont nincs GM holmi kéznél. Ez most  szerencsére mindenkinek bejött, nagyon-nagyon ízlett Ábelnek és Áronnak is. Nézzétek el nekem, hogy nem olyan szép, és a tojások se egészen annak néznek ki (:)), de hát az első próbálkozás, ugye..., a recept viszont jó és működik és finom, ha esetleg ki akartok próbálni egy egyszerű tortát. Egyébként egy régebbi Nők Lapja Konyhából vettem a receptet, csak sokmindenben módosítottam. Pl. cukor mennyiségét feleztem és fruktózzal készítettem, a liszt mennyiségét levettem kicsit és GM-re cseréltem, és a krémhez nem használtam vajat, csak mascarponét. Az eredeti receptben narancslével öntözi meg a tésztát, szerintem nagyon finom lehet úgy, nálunk Ábel utálja a narancs ízét, így nem mertem beletenni, de szerintem ezzel lehet kísérletezni.




Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás
100 g fruktóz
pici só
50 g csokoládé
1 evk kakaópor
100 g GM liszt (nálam Schar mix B)
Krémhez:
500 g mascarpone
150 g fruktóz
1 evk édesítő
1 evk friss citromlé
Tetejére:
200 g marcipán
50 g csokoládé megolvasztva
1 evk kakaópor
szükség esetén 1-2 evk víz
a nyújtáshoz porcukor

A piskótához a tojások fehérjét a cukorral keményre vertem, belekevertem a tojások sárgáját, majd beleszitáltam a kakaóval elkevert lisztet és belecsorgattam a megolvasztott csokit. Szépen elkevertem és az előmelegített 180 fokos sütőbe toltam, majd mikor megemelkedett levettem a lángot 160 fokra és tűpróbáig sütöttem. Mikor kihűlt három lapra vágtam egy fűrészes késsel (na ettől kicsi féltem, de a tészta elég tömör lett, így nem volt vele gond).

A krém egyszerű, csak össze kellett keverni a hozzávalókat.

A tetejéhez a marcipánt lereszeltem, hozzáadtam az olvasztott csokit, a kakaóport (nekem víz nem kellett bele, elég puha volt az Aldis marcipán, de az eredeti receptben szerepelt, gondolom marcipántól függ) és szépen összegyúrtam. Mikor a lapokat összeállítottam a krémmel, akkor kinyújtottam torta méretűre és ráfektettem a tetejére, a leeső darabokból meg csokitojáshoz hasonló kis formákat gyúrtam. Na jó, sajnos másra is lehetett asszociálni ezzel kapcsolatban, de hát majd legközelebb több színre színezem a marcipánt.

A torta összeállítása egyszerű volt. A lapokat megkentem a krémmel, összelőttem, a tetejére tettem a marcipánt, díszítettem és egy kevés krémmel az oldalát is bekentem.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Jó lett a tortád, biztosan finom is volt!

Bokor Boglárka írta...

Igen, tényleg finom volt! :) Köszi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...