2011. február 20., vasárnap

Karamelles vaníliás csiga


Már régóta szemeztem ezzel a recepttel, most eljött az ideje, hogy kipróbáljam. Gyakran vagyok úgy vasárnap délután, hogy otthontalannak érzem a lakást, az életet, ha nincs sütiillat, nincs amit rágcsálhatnánk délután. Biztos a káros családi hagyomány. Igazából egyenes út az elhízáshoz, de mégse bírom ki. Persze a jövő ennél szebb, mert már most is sokat esznek a fiuk, valószínűleg nagyobb korukban simán elpusztítanak majd egy tepsivel úgy, hogy nem hagynak nekem. Legalább is remélem.
Most annyi a különbség a korábbi vasárnapi sütisütésekhez képest, hogy vagy egyből kettőt kell sütnöm, vagy nagyon sokáig fontolgatom, melyik receptet próbáljam ki, mert Ábelre is gondolni kell. Ő viszont nagyon sokféle sütit nem szeret, inkább a száraz, kekszeket részesíti előnyben.
Ezt a süteményt Keleti Andrea szakácskönyvében olvastam. A könyvtárból kölcsönöztem ki és két receptet írtam ki magamnak, természetesen mindkettő sütemény. Egyik sós, egyik édes. Ez az édes. Nem csalt a szimatom, a könyvön keresztül is átjött a finom, karamelles, vaníliás illat.
Próbáljátok ki! Nagyon-nagyon finom!

Hozzávalók:
30 dkg liszt
6 evk cukor
2 dkg friss élesztő
2 dcl tej
3 tojás sárgája

Belekenni:
150 g vaj
50 g cukor
egy bourbon vaníliás cukor és egy kiskanál vanília aroma, vagy egy rúd vanília kikapart belseje
(nekem is volt itthon vanília rúdam, de sajnos rossz szaga volt, ezért féltem, hogy már nem jó, ezért folyamodtam az aromához)
Ezt, míg a tészta kell, jól kikeverjük, hogy a vaj a kenéskor már puha legyen.

A recept utasítása szerint mindennek langyosnak kell lenni, de nekem a tojás nem volt az. A lisztet meglangyosítottam, a tejet is. A tejbe egy kanál cukor kíséretében belemorzsoltam az élesztőt és vártam öt percet, míg felfut. A lisztet elkevertem a többi cukorral, és a közepébe ütöttem a tojássárgákat. A robotgép dagasztó karjával elkezdtem összekeverni az élesztős tejjel. Addig dagasztottam, míg szép, rugalmas tésztát kaptam. Egy órát kelt. Aztán 20x30-as téglalapra nyújtottam (lisztezett deszkán), belekentem a közben előkészített vaníliás, cukros vajat és feltekertem. 16 részre vágtam, kb. 1,5 újjnyi csigákra és tepsibe tettem őket. Egy kicsit távolabb egymástól, mert még kelnek. 15 percig pihenni hagytam őket aztán 220 fokon sütöttem 25 percit. Én úgy szoktam vágni, hogy félbe - félbe vágok minden darabot, így biztos, hogy egyforma részeket kapok.
A recept szerint félidőben meg kell locsolni őket cukros tejjel, nálam ez a végére került, utána egy percre visszatoltam még a sütőbe, de az az igazság, hogy így is elég szaftos volt.

2 megjegyzés:

böbimama írta...

Kedves Margaretta!
Biztos nagyon finom, de 50 dkg cukor nem sok ehhez a mennyiséghez?
Üdv Böbimama

Bokor Boglárka írta...

De-de, köszönöm a jelzést. Javítom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...