2010. október 31., vasárnap

Almás béles és házi tészta

Ábelt nem izgatják a konyhai örömök, Áronnak viszont mindig azt kell csinálni amit nekünk. Ő mindent kipróbál, megkóstol.
Almás bélest készítettem múlt hétvégén. Ez is olyan étel, amit mindenki másképp csinál és szeret. Anyukám pl. disznózsírt használ hozzá, marha sok cukrot, amit én nem akarok követni. Minta híján maradt Horvát Ilonka béles receptje.
A tészta hozzávalói:
30 dgk liszt
15 dgk vaj, margarin (vagy zsír, azért ő is ajánlja)
egy pici só
annyi tejföl, amennyivel a tészta összeáll
Töltelék:
1 kg alma
cukor, fahéj
darált dió

Elkészítem a tésztát úgy, hogy összegyúrom előbb a margarint a megsózott liszttel, és ha kell teszek hozzá tejfölt.
Almát megpucol, lereszel (na, ezt a részét szívesen lepasszolom, mert marha sok idő), cukorral és fahéjjal megszór. Mikor levet engedett kicsavar. A diót durvára megdarál.
Kinyújtom a tésztát, picit magasabbra mint a tepsi alja, rászórom a diót, ráegyengetem az almát, befedem a másik tésztalappal (elég vékonyak lesznek egyébként, de így finom) és megszurkálom. Meg lehet kenni a tetejét tojással, nálam, spórolás miatt gyakran elmarad. 180 fokon pirulásig sütöm.
Mennyei. Igazi őszi íz, nem túl édes, de mi imádjuk. Persze a gyerekek nem.

Ezen a hétvégén pedig házilag gyúrt tésztából készítettünk káposztás cvekkedlit, amiről sajnos nincs kép, mert elfelejtettem lefotózni, de finom volt nagyon.
Mindenki szereti a házi tésztát, és amióta anyukám megajádékozott minket egy tésztanyújtó géppel, sokkal többször eszünk. Nem hiába vagyunk ilyen szépen családilag kipofásodva. :)

2 megjegyzés:

Nagytniki írta...

Szia!
Szeretném elkérni a házi tészta receptet, amivel lehet dolgozni, látom, hiányos a net e téren, már-már azt gondolom, lehetetlen itthon készíteni, de Te felcsillantottad a reményt!!! :)
köszönöm:
Niki, egy 3 és egy 5 éves lisztérzékeny kisfiú anyukája (utóbbi diabos is...)

Bokor Boglárka írta...

Kedves Nikolett!
Sajnos más módon nem tudok neked válaszolni. Ezt a tésztát még akkor készítettem, amikor a nagyfiam nem volt lisztérzékeny. Tehát ez egy gluténos recept, sajnos. De lehet házi tésztát készíteni a Schar Farina lisztből, a csomagoláson lévő utasítás alapján, vagyis tojás-víz hozzáadásával, úgy mint a búzás házi tészta esetében. Úgy tudom, hogy a Farmo-nak is van tésztalisztje, amit én még nem próbáltam. A Farinát bátran ajánlom, mert jó állagú tésztát, gombócot, nudlit lehet belőle készíteni, én ezekhez mindig azt használom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...