2009. december 26., szombat

Karácsonyi menüNekem minden barátnőm szerint nagyon jó dolgom van, mert a férjem szeret és tud is főzni. Persze azt nem vállalná, hogy holmi unalmas főzelékeket főzzön a hét minden napjára (azt nekem kell megoldanom), de a hétvégi főzést szívesen vállalja. Sőt, nem is enged a konyhába, még ha akarok főzni, akkor sem.
Szóval a karácsonyi menüt is ő tervezte és kivitelezte minden napra. Igaz, hogy a menü kialakításába volt beleszólásom, de tényleg minden mást ő csinált. És milyen jól tette!

Szentesete húsleves és lazac volt. Előre nem árulta el, hogy akarja elkészíteni, de sokáig nem tarthatta titokban. Lime, petrezselyem, só és bors, valamint citromfű szerepet a fűszerek között, ezekkel göngyölte zsírpapírba és sütötte meg a kis darabokra szeletelt lazacot. Nekem nagyon ízlett, ő szokás szerint elégedetlen volt. Én nem nagyon szeretem a halat, ezért is mindig aggasztó, mikor mi halat akarunk karácsonyra készíteni, de ez most tényleg finom lett. Egyik évben pisztrángot készítettünk (egy délutánt töltött a kibelezéssel, pikkelyleszedéssel és elkészítéssel, és azért annyira nem lett szenzációs) mandulával és petrezselyemmel, vajon párolva, másik évben pedig fogasfilét, valahogy tejfölös - pörköltes szafttal, tésztával. Hát az borzasztó lett, nagyon halíze volt és vastagok voltak a halszeletek, nem is tudtam enni belőle. Kicsit fázom, ezért mikor tervezgetjük a karácsonyi halvacsorát (egész évben nem ettünk halat, az előresütött halrudacskák kivételével, de azt nem is érdemes számolni) Szóval tényleg finom lett a lazac.
Karácsony másnapján rakott káposztát készített friss majorannával, nagyon tuti lett!
Ma vendégségben voltunk (harmadnap), ott is finomakat ettünk, így a karácsony számomra nem szólt a főzésről. Néha sütöttem egy mákos gubát, vagy egy szilvalekvárral töltött hókiflit és egy brownit a vendégségbe, de ennyi. Ezeknek a receptjei később következnek képekkel.

A karácsony gyerekekkel egész más, mint kettesben. Akkor tudott meghitt lenni, most csak próbálkozunk. Szerencsére míg aludtak (pont jó nagyon aludtak délután) el tudtunk rendezni mindent, amit akartunk és mikor felkeltek kezdődhetett az ünneplés. A fánk kicsi, nem is szeretem a nagyot, alig egy hetet húz ki nálunk, és egyszerű szalma díszekkel van feldíszítve.
Áron így is lelkesedett érte szenteste, talán jobban is, mint kellene, feltétlen magáénak akart tudni néhány díszt, de úgy tettük fel, hogy ne érje el, csak pöckölgetni tudta a gömböket és szúrta a tűlevél, úgyhogy mára már nem érdekelte. Mikor felébredtek, felöltöztünk szépen (persze nekem zuhanyozni már nem volt időm) és lejöttünk a nappaliba. Énekeltünk a fa előtt, ahova már odakészítettük az ajándékokat.

A vacsorát külön-külön fogyasztottuk el, a levessel megetettem a gyerekeket, utána próbáltam én enni, addig a Farkasapa vigyázott a csemetékre, mert valahogy mindig történik valami, utána evett ő. Szóval nem annyira hangulatos, mint régen. Az ajándékokat eltaláltuk, de sokáig nem kötötték le őket. Tudjuk, hogy így van, lassan fedezik majd fel maguknak a hét során.

Én három könyvet kaptam, amikre már nagyon régóta vágytam, nagyon örültem nekik. Természetesen estig, míg le nem fektettük őket, meg se tudtam nézni. Utána annál többet.
Nagy örömömre én is eltaláltam a férjem ízlését, egész hétvégén azt a filmsorozatot nézte, amit tőlem kapott. Már régóta szerettem volna neki megvenni, mert tudom, hogy szeretne így élni, ahogy a filmen látott szakács él. Persze mi nem tehetjük meg, de jó nézni, egyébként én is szeretem.

Mi nem mondjuk, hogy a "Jézuska hozza az ajándékokat". Valahogy eldöntöttük tavaly, hogy nem így akarjuk és nagyon jó így. Most már sokaktól hallom, hogy nagyon nehéz ezt az illúziót fenntartani később, hogy a gyerekek nagyobbak és olyan megjátszom magam jellege lesz, hiszen egy idő után úgyis tudják mi a helyzet, mégis elvárják, hogy játszák tovább a játékot.
Mi elmondtuk Ábelnek, mert ő a befogadóképes, Jézus születésének történetét (részletekben, nagy vonalakban) és mondtuk, hogy karácsonykor az Ő születésnapját ünnepeljük, ezért egymást ajándékozzuk meg és örülünk. Ő Isten fia, megszületett, hogy a Megváltónk legyen és most az égben van, de lát minket és tudja, hogy ünnepelünk. Az örömünk neki szól. Ez számára teljesen elég is volt.
A Mikulást azt misztifikáljuk, valami azért legyen. Meg az tetszik Ábelnek is. Mondjuk idén majdnem elfelejtettük kitenni a csizmákat az ablakba és bele az ajándékokat. Úgy rohantam le hétkor reggel és apikáltam az ablakba a cuccokat. Örültek neki, de délután amúgy is jött a Mikulás, mert a barátnőm apukája vállalta a kihívást és átjött hozzánk is Mikulást játszani. Aranyos volt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...