2012. május 2., szerda

Gluténmentes kalács

Ezt a kalácsot Húsvétra sütöttem, de nem volt idő posztolni. Tulajdonképpen a családé, és ez egymás után sültek ki a sütőben. Ugyanazt a receptet használtam, Horváth Ilonka receptkönyvéből a foszlós tejes kalács receptjét. Olyan lett, amilyennek egy kalácsnak lennie kell. Mikor fotóztam már csak ennyi volt belőle, bocsánat. Nem fontam (lehetetlen is, mert a tészta tulajdonképpen kenőcsös állagú), csak kenyérformában sütöttem és ilyen lett. A gyerek nagyon élvezte, hogy ugyanazt ehette, mint mi.

Hozzávalók:
25 dkg liszt (Schar mix B)
2 dkg cukor
10 g friss élesztő
2,5 dkg vaj
2,25 dcl tej
jó csipet só

A cukrot a tejben feloldjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és megvárjuk, míg fölhabzik. A vajat felolvasztjuk. A lisztet tálba tesszük, a sót belekeverjük. Mikor az élesztő felfutott a tejben a liszthez öntjük és alaposan megdagasztjuk, ami annyit jelent, hogy a robotgép karjával jól kikeverjük. Mikor egynemű, hozzáöntjük a vajat és azzal is jó sokáig keverjük (2-3 perc). Aztán kivajazott kalács vagy kenyérformába öntjük és legalább fél órát kelesztjük. Már így is nagyon szépen feljön, aztán 170 fokon sütjük, itt nyeri el az igazi magasságát. Tűpróbával ellenőriztem, kb. 45 perc volt, de ez sütőtől függ.

2012. április 30., hétfő

2012. április 29., vasárnap

Zöldségek fűszeres kenyérmorzsában

Hát, igen. Nagyon bejött a múltkor a fűszeres morzsás karfiol. Ezt a receptet egy Fakanál magazinban láttam, és talán még a karfiolos receptnél is egyszerűbb. Finom nagyon, már ha valakinek bejönnek a zöldségek.


Hozzávalók:
2 kisebb répa
3 retek
egy egészen kicsi fej karfiol
1 szelet barna rozskenyér
2 evk szezámmag
2 evk tökmag
2 evk parmezán sajt
só, bors
bazsalikom

A zöldségeket lobogó sós vízbe mártom 3 percre (legjobb szűrőbetéttel), aztán lecsöpögtettem és egy kiolajozott tepsibe terítem. A kenyeret közben a fűszerekkel, magokkal késes robotgépben morzsásra darálom, rászórom a tetejére, ráreszelem a parmezán sajtot és mehet a sütőbe 200 fokra 10 percre.

2012. április 27., péntek

Diabetikus túrós-köleses pite

Ez egy egészséges, nem túl édes desszert, aminek a tésztáját a teljes kiőrlésű liszt mellet, a zab- és hajdinaliszt teszi gazdaggá. A köles nyomelemekben, vitaminokban bővelkedő textúrája pedig megszilárdítja a krémet.
Egy szelet (amennyiben 8 szeletre osztjuk a pitét) energiatartalma: 239 kcal, szénhidráttartalma: 30 g. Az ebéd keretébe tökéletesen beilleszthető





Tészta hozzávalói:
100 g teljes kiőrlésű liszt
50 g hajdina liszt
50 g zabliszt
3 evk olaj
1,5 dcl víz
1 evk xilit
csipet só
Krém hozzávalói:
3 evk diabetikus málna lekvár
(vagy bármilyen más diabetikus lekvár)
250 g túró
6 evk xilit
60 g köles
3 -szor annyi víz, amennyi a köles
1 kk vaníliapor

A liszteket egy tálba mérjük, a vízben feloldjuk a cukrot és a sót és hozzáöntjük a három evőkanál olajat is. A keveréket a liszthez öntjük és rugalmas, nem ragadós tésztát gyúrunk belőle pár perc alatt. Kerek formára kinyújtjuk és kapcsos tortaformába helyezzük. Ha feljebb ér a széle, nem baj, egyengessük el, hogy egyforma legyen. 180 fokon 15-20 percig sütjük.
A kölest egy evőkanál xilittel, pici sóval háromszoros vízben megfőzzük. A túrót elkavarjuk a 4 evk xilittel (ízlés szerint kell bele xilit, természetesen akkor valamennyit változik a szénhidrát- és energiatartalma). Ha köles megfőtt, kihűtjük és a túróhoz keverjük, botmixerrel homogén szerkezetűvé keverjük.
Kihűtjük a megsült tésztát, rákenjük a lekvárt, majd ráöntjük a krémet is, elegyengetjük és hűtőbe tesszük. Mikor kihűlt a tetejét lekvárhalmocskákkal díszítjük és szeleteljük.

2012. április 19., csütörtök

Gluténmentes csokigolyók muffinból

Készült egy finom muffin kókuszliszttel, viszont elég morzsálódós lett (a képen is látszik, milyen kis rondák) és úgy tűnt, hogy a gyerekek nem túl nagy élvezettel eszegetik. Kidobni nem volt szívem, mert tényleg finom volt (került bele kakaó, kókuszliszt, kis gluténmentes zabliszt, tojás, joghurt, kevés tej, vanília, de nem számítottam rá, hogy a kókuszliszt ennyi folyadékot felszív), így az utolsó pár darab átlényegült csokigolyóvá. Gluténmentes csokigolyót nem olyan olcsó készíteni, mert egy doboz gluténmentes bolti keksz ára 1000 forint körül mozog és az ember nem szívesen töri össze és teszi bele a süteménybe. Nem olyan, mintha egy zacskó háztartási kekszet vennél. Így például nálunk még soha nem készült ilyen finomság. A legboldogabb attól voltam, hogy az óvónő beszámolt róla, milyen büszke volt Ábel, hogy az ebéd utáni desszertje csokigolyó volt, annyira felcsigázta a többi gyereket, hogy az óvónőknek fel kellett bontani pár csomag dugi édességet, hogy kielégítsék a lázadozó gyereksereget.

Hozzávalók:
valamilyen gluténmentes sütemény
(száraz piskóta, kekszmorzsa, rosszul sikerült muffin)
fél doboz sajtkrém
1 pici vanília
cukor ízlés szerint
fél tábla gluténmentes csoki (Aldi-s, vagy Tibi csoki)
1 evk olaj

A sajtkrémet összekeverem a cukorral és a vaníliával, majd belemorzsolom a süteményt. Jól összekeverem és golyókat formázok belőle. Annyi száraz anyagot kell bele keverni, hogy jól formázható massza legyen. Fél órára a fagyasztóba tettem, hogy jól lehűljenek.
Fél tábla gluténmentes csokit felolvasztok egy evk étolajjal és a golyókat belemártogatom. Én úgy csináltam, hogy egy fogpiszkálóra szórtam a golyót és próbáltam mártogatni, majd a mártatlan felével (mert tökéletesre nem sikerült) egy alufóliára tettem dermedni. Hamar megkötött a csoki, mert hidegek voltak a golyóbisok.

2012. április 18., szerda

Kilófaló kakaós csiga diabetikus csokival

Ismeritek a Lipóti pékségben kapható csokival borított, kókuszreszelékkel megszórt kakaós csigát? Hát én annak sajnos nagy rajongója vagyok. Mivel tudom, hogy elvileg tilos, de nagyon kívántam, megsütöttem otthon kilófaló lisztből és bevontam diabetikus csokival. Nagyon finom lett!

Itt még máz nélkül.

Nem volt túl fotogén, vagy én nem voltam elég ügyes.


Hozzávalók:
220 g kilófal liszt kelt tésztákhoz
1 pohár natúr Aktívia joghurt
fél csomag száraz élesztő
csipet só
20 ml langyos víz
1-2 evk étolaj
1evk édesítő
1 kk cukor
2 evk fehér liszt, ha kell
Töltelék: 
fél doboz krémsajt
1 evk kakaó
1 evk édesítő
1 kk porcukor
2 evk kókuszreszelék
Tetejére:
50 g diabetikus csokoládé
1evk étolaj
2 evk kókuszreszelék

A joghurtott picit meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot és a száraz élesztőt, összekevertem és picit hagytam felfutni. A kilófaló lisztet tálba mértem, tettem bele csipet sót, és a joghurtot a közepébe öntve spirállal elkezdtem dagasztani. A vízhez adtam az édesítőt és az olajat. Annyi vizet adtam hozzá apránként, amivel összeállt a tészta. Nekem kellett bele kis fehérliszt, mert valahogy nem volt elég rugalmas a tészta, de ahogy beletettem a fehér lisztet, épp egy kicsit, rögtön jobb lett. Mivel a kilófaló liszt változó, hogy mennyi folyadékot vesz fel, ráadásul ahogy áll még duzzad, mert sokkal rostosabb, mint a normál liszt, ezért a folyadékot mindenképpen apránként kell hozzáadni és addig gyúrni a tésztát, míg lágy, de rugalmas állagú tésztát kapunk. Belisztezttem a felületét és hagytam kelni egy órát. Mikor duplájára kelt (kell neki egy óra, mert a kilófaló liszt nem szívesen kel meg, legalább is az én tapasztalataim szerint) gyúródeszkára borítottam és megkentem a krémmel, megszórtam kókuszreszelékkel és feltekertem. Csigákat vágtam belőle, pont egy tepsinyi mennyiség lett és míg előmelegedett a sütő 200 fokra, hagytam pihenni, kb. 10-15 perc.
A krém hozzávalóit alaposan elkevertem. Azért kell bele a pici cukor is, mert így nem érzik majd, hogy édesítővel készült. Az a jó ebben a krémben, hogy egyáltalán nem folyt ki, és kevesebb kalóriát tartalmaz, mintha vajjal kentem volna meg.
15 percig sültek a csigák. Megvártam míg kihűlnek, addig az olajjal felolvasztottam vízgőz felett a csokit, és a kihűlt csigákat megkentem vele (jó kis maszatolós munka, fontos, hogy meleg legyen a csoki és jó folyékony), majd megszórtam kókuszreszelékkel. Aztán meg alig vártam, hogy megkóstolhassam ezt az egészséges finomságot.
Ettem az ebéd után desszertként, reggelire, kávéhoz és tulajdonképpen az egész tepsinyi mennyiséget én fogyasztottam el, mert Farkasapa szerint csokis kenyér íze van, neki nem jött be.


2012. április 16., hétfő

Köszöntés

Erika, Kotaliza, Andi, Trollanyu, Juci, Marisz57, Babette nagyon örülök nektek! Megtisztelő, hogy állandó olvasóim lettetek!

Brazil sajtos "zsemle" - Pao de queijo - gluténmentes

Alig vártam, hogy szert tegyek némi tápióka lisztre és kipróbálhassam ezt az egyszerűnek tűnő, gluténmentes "zsömlét". Több helyen olvastam a receptet a neten is, de a végső löketet a Good Food magazinban Mautner Zsófi tolmácsolásában közreadott recept adta meg. Az ember lánya elképzeli, hogy szépen készít egy égetett tésztát, csak éppen liszt helyett tápiókaport tesz bele. Hol itt a buktató?
Hát ott, hogy szerintem a recept nem volt tökéletes. Egyrészt azt nem is írja, hogy a sajt mikor kerüljön bele, másrészt szerintem az arányok is rosszak voltak. Nem baj, azért mindenből tanulunk, így ebből is, habár készítés közben jól megizzasztott ez a kis péksütemény, sőt a mixerem is eltört (régi volt már, de eddig semmi jelét nem adta a haldoklásnak, most viszont mindkét keverőlapátja darabjaira omlott). Azért nem adom fel, még van a tápióka lisztből és az én harci kedvem se lankadt, úgyhogy még várhatóak receptek. Egyébként finom volt, de ahogy más blogon is olvastam, kicsit ragacsos közepű. Ábel kicsit ímmel-ámmal ette, azért elfogyott.




Hozzávalók (eleve fél adaggal indítottam, szerencsére):
150 ml víz (az eredeti receptben 2,5 ml volt a teljes adag, de én még utólag adtam hozzá a fele adagon túl is vizet)
125 ml tej
25 ml olaj
200 g tápióka liszt
2 tojás

20 g sajt lereszelve

A vizet, tejet és olajat összeöntöm és forráspontig melegítem, megsózom. A tápióka lisztet tálba teszem és ráöntöm a forró keveréket. Itt jön a baj. A tápióka liszt egészen másként viselkedik, mint a normál liszt. Összeugrott és lehetetlen volt fakanállal keverni. Soha nem láttam még ilyen állagú tésztát. Kicsit pihenni hagytam, gyorsan megnéztem a netet, járt-e így még valaki. Belekevertem a sajtot, ezt fakanállal, kínlódva. Miután kicsit hűlt a tészta, hozzáütöttem a tojásokat és bevetettem a mixert. A tészta rácsavarodott a lapátokra, a motorja lázadozott én meg elég tanácstalan voltam. Mindegy, kevergettem szépen, ahogy tudtam, leszedegettem a lapátokról és ismét nekiláttam, míg elég egynemű lett. Megint pihentettem 10 percet, közben én is kifújtam magam.
Sütőpapíros tepsire kanalaztam, és betoltam a 180 fokos sütőbe.
Amit másként csinálnék:
- nyomózsákkal adagolnám a tepsibe és sokkal kisebbeket készítenék
- dagasztó spirállal keverném a tésztát
A sütőben egyébként tényleg elsimul a teteje, és szépen megnőnek, csak mikor kivettem estek össze a képen is látható formára.


Karfiol fűszeres morzsában

A pikáns csokis karfiol alternatívája. Avagy "karfiol, ahogy én szeretem". Szerintem, nagyon finom így ez a zöldség.  
Vacsorára is szuper, főleg, ha kilófaló morzsát vagy Update 1 morzsát használunk. 
Gluténmentes, ha gluténmentes morzsát használunk. 


Hozzávalók:
fél fej nagyobb karfiol
sómentes ételízesítő
fél evk vaj
zsemlemorzsa
pár levél bazsalikom
fokhagyma, vagy granulátum
két evk parmezán jellegű sajt

A karfiolt rózsáira szedtem, a nagyobbakat daraboltam, megmostam, lecsepegtettem. Ételízesítős vízben megfőztem, de nem túl puhára. Közben vajon morzsát pirítottam, beleszórtam a fokhagyma granulátumot, sót, bazsalikom leveleket és megvártam míg aranyszínű lett.
A karfiolt összeráztam a morzsával és tepsibe terítettem, a tetejére parmezánt reszeltem, de csak éppen hogy, ízesítőnek, nem kell beborítania a sajtnak. 200 fokos sütőben 10 percit sütöttem. Frissen tejföllel ettem. Mmm....

2012. április 15., vasárnap

Pikáns csokis karfiol

Teljesen megértem, ha a cím alapján nem sokaknak lesz kedve kipróbálni. Pedig ez egy jó recept., bár csoki nincs benne, hanem helyette sok kakaó. Hétvégi könyvtári portyám során rátaláltam Chili és Vanília szakácskönyvére, ez a recept abból való. Ha azt mondom, hogy a fent említett szakácskönyv nem az én szájízem szerint készült, akkor finoman fogalmazok. A könyvben szereplő ízkombinációkat el sem tudom képzelni, és elég sok számomra teljesen ismeretlen fűszert, hozzávalót használ. Nem kétlem, hogy ezek az ételek finomak, de azt kétlem, hogy a családom szívesen fogadná mondjuk a balzsamecetes véres hurkát, ribizlidzsemmel vagy hasonló kifinomult, ám a hagyományos konyhán szocializálódott gusztusnak nagyon merész ételkombinációkat. 
Az alábbi recept mégis megtetszett. Épp egy nagy karfiol várakozott a bevásárlókosárban, mert ismét csak önző módon magamra gondolva megvettem a zöldségesnél. A család olyan fintort vág, ha csak szóba kerül, hogy karfiolt fogok készíteni, hogy, bár ez a recept jócskán eltér a hagyományostól, mégsem gondoltam rá, hogy megkóstoltassam velük. A férjem egész napra elutazott, így nem akadékoskodott, hogy karfiolt készítek. Meg is jegyezte másnap, kinyitva a hűtőt: "Mi az? Karfiol napot tartottál?" Hát igen, készült még más karfiolos étel is, így a hűtőt telepakoltam a saját ételeimmel.  Nem kell sajnálni a családot, nekik készítettem húslevest és pörköltöt.
Egyébként ma láttam, hogy a Chili és Vanília blogján, is fenn van ez a recept.


Szóval akkor a recept:
1 kis fej, vagy fél fej nagy karfiol
2-3 evk olíva olaj
Cayen bors, vagy csili por

1 evk kakaópor

A karfiolt apró rózsákra szedem, ha nagyobb rózsákból áll, akkor azokat felezem, negyedelem, megmosom, megszárítgatom. Egy zacskóba teszem, öntök rá kb. két evk olíva olajat, megsózom, megfűszerezem és alaposan összerázom, hogy mindenhol érje az olaj és a fűszer.
Egy üvegtepsibe borítom, elrendezgetem, hogy a rózsák a vágott felükkel lefelé kerüljenek. Megszórom egy teaszűrő segítségével egyenletesen kakaóval (mintha sütit porcukroznék) és 200 fokos sütőben puhára sütöm. Kicsit karamellizálódik az alja. Forrón finom hideg tejföllel vagy joghurttal.
A kakaó zsírtartalma elég nagy, de szénhidrát nincs benne, úgyhogy diétásnak nyilvánítottam és este későn megettem. Nem mondom, hogy mindig így készítem majd, de egyszer szerintem érdemes kipróbálni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...