2016. március 22., kedd

Lenmagos szénhidrát csökkentett kiflik

Egyszerű péksütemény, most kifli formában. E lehet készíteni Rostmix nélkül, de akkor már nem lesz szénhidrátcsökkentett, valszeg egy-egy kifli darabja több ch-t fog tartalmazni és nyilván kevesebb vizet kell akkor hozzá tenni. Már nem keresgélek receptet az ilyesmihez, hanem csak összemérem a liszteket, megsaccolom a folyadékot és már gyúrom is. Ez egy jól sikerült kísérlet volt. Egy darab kifli 25g ch-t tartalmaz.




Hozzávalók:
200 g tk tönkölyliszt
80 g fehérliszt (BL55)
50 g darált lenmag
20 g búzasikér
30 g Nocarb rostmix
1,5 kávéskanál só (ízlés szerint)
1 doboz natúr joghurt (125g)
130 ml langyos víz
2,5 g friss Budafoki élesztő

A liszteket, lenmagot, sót, rostmixet, sikért tálba mérem, a joghurtot és a vizet egy mérőpohárba összeöntöm, majd belemorzsolom az élesztőt is. A keverőgépem spirál karjával kezdtem dagasztani, mikor összeállt a tészta átváltottam a saját kezemre, így gyúrtam kb. 5 percig. Mikor a tészta már nem ragacsos, lefedem a tálat és kelni hagyom kb. 1 óráig. Ha duplájára kelt, megmérem az össztésztát és 10 egyenlő részre vágom, nekem egy-egy darab 80 g-os volt, ez lett egy kifli. A gombócokat egyenként oválisra nyújtottam és keskeny oldalánál elkezdtem szivarszerűen feltekerni, közben a végeit kifelé húztam, így hamar kifliforma lesz és a közepe kicsit vastagabb marad. Sütőpapíros tepsire rakosgattam őket és hagytam még 20 percet pihenni. Addig 210 fokra előmelegítettem a sütőt és a kifliket kb. 20 percig sütöttem. A tetejét megkentem sütés előtt vízzel.

1 megjegyzés:

orsi írta...

a lenmagos kifli isteni, amióta csináltam, kedvenc lett idehaza is. a házi a legfinomabb, nálunk hétvégén sokszor friss kifli illatra ébrednek :) elviselném ha egy reggel engem lepnének meg egy kiadós reggelivel, vagy netán az 1 millió... http://bit.do/nyeroactimel

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...