2014. augusztus 2., szombat

Köles minden jóval

Hadarik Rita könyvének (Egészséges ínyencfalatok) egyik receptje adta az ötletet. A könyvet szívből ajánlom mindenkinek. Egyszerű, finom ételek és sütemények gyűjteménye. Szinte kedvem támadt végigfőzni :) Ezt az ételt a saját ízlésemre hangoltam, de a variációk száma itt is nagyon sok, ki mit szeretne beletenni. A semleges ízű köles sok mindent elbír.


Hozzávalók:
150 g köles
300 g víz vagy zöldségalaplé
1 kisebb cukkini
1 közepes padlizsán
6 db aszalt paradicsom
1 marék dió
fokhagymapor, csilipehely, só, bazsalikom
egy-két evk reszelt parmezán
1-1 evk kókuszolaj

A padlizsánt felkockáztam, besóztam és egy szűrőben hagytam lecsöpögni. Kb. egy óra múlva leöblítettem, leszárogattam és egy evk kókuszolajon, a fokhagymaporral és a csilipehellyel Aktifry-ban megsütöttem. Mikor már majdnem készen volt, hozzátettem a felkockázott cukkinit, és azzal együtt készre sütöttem. A kölest többször átöblítettem, majd 1 evk kókuszolajon megdinszteltem (gyakorlatilag pár percig pergeltem). Felöntöttem a zöldségalaplével és fedő alatt, lassú tűzön párolni kezdtem. Mikor beszívta a levet és puha volt, de nem ragacsos, a többi sült zöldséghez kevertem, reszeltem bele parmezánt, sóztam még és beledaraboltam az aszalt paradicsomot, és a durvára tört diót. Kicsit hagytam, hogy összeérjenek az ízek, langyosan fogyasztottam. Nekem nagyon ízlett. Volt már, hogy bazsalikommal fűszereztem és akkor csak padlizsán került bele, de el tudom képzelni sült paradicsommal és cukkinivel, vagy szinte bármilyen zöldséggel és ízesítéssel. 

Ha nem Aktifry-ban sütitek, akkor kicsit több olaj kell a padlizsán alá, de ugyanígy süthetitek a cukkinivel együtt, de ott is később tegyétek bele a cukkinit. 

1 megjegyzés:

Kati írta...

Nekem is van még egy adag kölesem, ki kell ezt próbálnom :) Jól hangzik :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...