Mivel ezek nagyon könnyen összedobható kencék, általában este fél óra alatt megvannak és tulajdonképpen semmi speciális dolog nem kell hozzá. Nem utolsó sorban kiváltják az uncsi felvágottakat és változatosságot jelentenek, ráadásul vegák és lúgosítanak. Szóval hajrá az egészséges életmódért.
Napraforgómagos pástétom
5 dkg sótlan napraforgómag, szárazon megpirítva
1 dl főtt köles (háromszoros sós vízben, nagyon lassan megfőzöm a kölest)
1 evk ajvár (paprikakrém az ALDI-ból)
bors, pirospaprika, borsikafű, majoranna
Mindezeket összeturmixolom, míg krémes állagú nem lesz. Nekem nagyon-nagyon ízlett.
Bazsalikomos kölesvaj
1 dl főtt köles
1 friss paradicsom (de lehet paradicsomszósz is)
5-6 levél friss bazsalikom
só, bors
Mindezeket krémesre turmixolom. A paradicsom miatt hígabb, mint a pástétom, de több kölessel lehet sűríteni.
Mindenféle ízesítést el tudok képzelni a semleges ízű köleshez. A bazsalikomos is hirtelen felindulás eredménye, mert maradt a pástétomból még köles, meg egy fél paradicsom, meg egy hervadozó cserepes bazsalikom. Hagymásan, vagy körözöttesen is el tudom képzelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése