2010. július 31., szombat

Olvasónapló






Már visszavittem a könyvtárba a nemrég elolsvasott könyveket, de azért van néhány, amiről említést kell tennem itt is.

Ez nem volt egy kellemes olvasmány, mégsem tudtam abbahagyni, letenni, míg a végére nem értem.
A stori számomra nem volt hihető. A karakterek olyan szerencsétlen, akaratgyenge emberek, akiknek valahogy semmi sem sikerül és mindig rosszul döntenek, hogy szerintem ennyire szerencsétlen ember nincs. Izgalmas krimi is lehetne az eleje szerint, de nem az. Arról szól, hogy egy nő, aki nem volt semmilyen szempontból érdekes, hogyan megy hozzá egy tehetségtelen farmerhez, és hogyan őrül meg lassan a hőség és a semmittevés folyományaként. Nyomasztó volt, mégis érdekes. A borító tükrözi a tartalmat.





Ez vidámabb olvasmánynak bizonyult. Sokat megtudtam Shanghajról, az ottani társadalomról, a városról. Igazából érdekes olvasmány volt. Egész más világ, mint Magyarország, elvarázsolt világ, ahol a pénz nem számít, a gyárakban iszonyatos állapotok vannak, az emberek százai veszítik el naponta kezüket, lábukat, mégis a gazdagság elképzelhetetlen. Aki itt tud, az hamar meggazdagszik. A sztori nem túl izgalmas, már az elején sejteni lehet, hogy mi lesz a vége, de élvezetes volt olvasni. Az írót annyira nem szeretem, néhány könyvét már olvastam, de ez elég jól van megírva. Aki családos, annak talán többet is mond, mint annak, akinek még nem volt férje, gyereke.








Flow - Az áramlat, Csíkszentmihályi Mihálytól, aki egyik kedvenc íróm. Nem regényeket ír, az igaz, de nagyon élvezetes olvasni minden írását. Sajnos ez is csak a könyvtárban van meg, de ha lesz rá módom megszerzem magamnak is.
Ez a korábban olvasott könyve folytatása, vagy előzménye, igazából nem is tudom.
Ez is arról szól, hogy hogyan lehet értelmes életet élni. Nem érdemes úgy leélni az életünket, hogy nem találunk örömet a mindennapi tevékenységekben, mert ezekből a tevékenységekből áll a napunk nagy része. Sok kutatási eredményt is felvonultat, beszél híres kutatókról, akik azért értek el csodás eredményeket, mert szerették, amit csináltak, mert hajtotta őket a felfedezés vágya. Nagyon szeretném, ha soha nem szűnne meg bennem sem az érdeklődés. Most úgy gondolom, hogy rengeteg minden érdekel, de nincs időm semmire. A gyerekek és a napi házimunka, saját munka annyira lefoglal, hogy nincs időm hobbira, olyan dolgokra, amiket csak úgy, szeretnék megismerni. Mindig azt gondolom, hogy majd ha öreg leszek és nyugdíjas, megvalósítom az álmaimat, mert előre láthatólag addig nem lesz rá módom is időm. A könyv arra bíztat, hogy most kezdj neki, kis lépésekben az álmaid, a valódi vágyaid megvalósításának. Tanulj, tudj meg többet a világról, amiben élsz, kirándulj, utazz, kertészkedj, varrj, olvass, alkoss. Szóval gondolatébresztő volt a könyv és sokat tanultam belőle. Most már csak a megvalósítás van hátra. :)

Hát, senki nem vádolhat, ezt a bejegyzést végignézve azzal, hogy egysíkú az érdeklődésem. Egy igazi tini romantikus regény. Úgy akadt a kezembe, hogy a könyvtárban az új könyvek között válogatva kivettem egy romantikus regénynek látszót, hogy hát, jobb híján elolvasom. Közben egy néni hozott vissza egy adag könyvet, amiben szinte csak romantikus regények voltak. A könyvtáros hölgy pedig az előző választásomból ítélve odatett a könyvkupacomra a frissen visszahozott romantikus regényekből még kettőt, hogy biztosan tetszeni fog.
Végül is nem rossz. A fülszöveg és a borító tükrözi a könyv tartalmát. Azért van benne dráma is és sok nehézség, amivel a főhős, egyébként szerintem átlagos lány megbírkózik. Elég jól van megírva, de természetesen a magas irodalomtól távol áll.





Ez a másik könyv, amit a könyvtáros hölgy jóvoltából vihettem haza. Igazi értelem és érzelem stílusú kis írás, elég hamar átrágtam magam rajta. A gazdag, gyönyörű bárónő szárnyi alá veszi a szegény és nehéz sorsú, de elég csinos özvegyet, aki gyakorlatilag a mindenese lesz. Megejelenik két sikeres, de néhány szempontból érdekes férfi a szinen és úgy alakul, hogy tulajdonképpen mindketten a szegény övegyet akarják elvenni. Persze a végén a helyére kerül minden. Könnyed olvasmány, nem terheli le az ember lelkivilágát, szórakozásnak megteszi.










Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...