2009. augusztus 1., szombat

Fejlesztés a kezdetektől

Van egy nagyon jó könyv, a címe: Anya, taníts engem!. A Deák és Társa Kiadó gondozásában jelent meg. Lehet kapni könyvesboltban is, de meg lehet rendelni interneten itt. Amúgy is ajánlom a tudatosszulo.hu oldalt mindenkinek, nagyon sok jó játék és könyv van itt.
Nekem nagyon hasznos volt. Újszülött kortól lehet foglalkozni a babával, ahogy nő és érdeklődik egyre többet. Eleinte csak az érzékelését tudjunk fejleszteni, különböző anyagokkal, simogatással, masszírozással, kevés zenehallgatással, ringatással stb., de ahogy nő egyre több gyakorlat van ami fejleszti az érzékelést. A könyv megkülönböztet érzelmi-, mozgás- és egyéb más fejlesztési lehetőségeket.
Szerintem nagyon hasznos.
Ábellel mindig végigcsináltam a gyakorlatokat, Áronnal már sokkal kevesebb idő jut rá. Míg csak Ábellel voltam itthon, jobban rá is voltam hangolódva, jobban tudtam figyelni a reakcióira, sajnos most már csak egyet-egyet csinálok végig Áronnal. Mindkettejüknek készítettem születésük után nem sokkal egy plakátot, amire különböző újságokból kivágott gyerek és anyuka "fejeket" ragasztottam. Természetesen nem csak a fejét, hanem ahogy szépen ki lehetett vágni a képet. Ezt mindketten nagyon szerették. Egy hónaposan, mikor már egy fél órát ébren voltak szerették nézni, ill. Áronnak az ágya fölé tettem, sokszor aludt el úgy, hogy nézte. Azt mondják a szakkönyvek, hogy ilyen pici baba korban az arcokat nézik leginkább, ezért kedves, mosolygós arcokkat ragasztottam a plakátra. Mivel a kontrasztos fekete-fehér rajzok is tetszenek nekik, készítettem egy fekete műanyag lapra fehér akrilfestékkel néhány "rajzot" (tudni kell, hogy én nagyon fakezű vagyok, ha rajzról van szó, sajnos megrekedtem az ovis szintnél, úgy bukdácsoltam végig a gimit, mármint rajzból). Napocskát, felhőt, füvet, kockát, kört stb.
Azt is szerették, sokat nézték és néha mosolyogtak is rá.

Áron számára hasznos gyakorlatok most:
- fürdőjében két pohárba hideg és meleg vizet töltök és melemártva a kezecskéjét mondom, hogy "Hideg", "Meleg". Magyarázni nem kell.
- zenére táncolni, énekelni a kezével ütni a taktust
- kekszet hagyni felvenni az asztalról
- masszírozni, simogatni különböző testrészeit
- fürdőjében megmutatni valamibe vizet merni és kiönteni
- csörgővel a figyelmét felhívni, követi -e
- mondókázni ("Gyí paci, paripa, Gyí paripám Besztercére, Így lovagolnak a hölgyek, Süti-süti pogácsát, Ez elment vadászni, Kerekecske gombocska, Főztem borsót, Áspis kerekes, Csip-csip csóka)
- tükör előtt állva az arc részeit mutogatni
- kedve, majd morcos arcot vágni
- kidugni a nyelvet, figyelni, utánozza-e
- egyszerű mesekönyvet lehet nézegetni már vele, megnevezni az állatkákat, figurákat benne
Szóval rengeteg egyszerű, hasznos ötlet van benne, mindenkinek ajánlom, aki szeretne a gyerekével tartalmas perceket eltölteni már a kezdetektől.

A másik nagy lehetőség, hogy mindent megadj a babádnak: a babamasszázs. Itt kezdtem járni egy "tanfolyamra" és az alapokat ott sajátítottam el. Aztán beszereztem a "Babás jóga" című könyvet, ami még nagyon sok hasznos öttletet adott. Azóta én is igyekszem megmutatni a friss babásoknak, amit tudok.
Ábelt majdnem két éves koráig masszíroztam, Áron is minden este, csak mostanában iszonyú meleg van és a krém elég zsíros, amivel masszíroznom kell, valahogy nem kedveljük.
Szerintem a mozgásfejlődésük nem véletlenül volt ilyen gyors. Ráadásul mikor Ábel mászni kezdett, a karjait kicsit mereven tartotta, még a doktornőnk is észrevette. Elkezdtem a karjait intenzívebben masszírozni, és egy hét múlva sokkal lazább lett, ügyesebben használta a mászáshoz. Mivel a masszázs serkenti az agy azon részeit, ahol a masszírozott testrész beidegzése van, ez visszahat a többi funkcióra, amelynek ugyanez az agyi terület adja a beidegzését. Remélem jól írom, valahogy így olvastam annak idején, amikor a masszázs mellett elköteleződtem.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...