2013. augusztus 31., szombat

Gluténmentes lenmagos Schar kenyér tangh zongh technikával

A tangh zongh-al készült péksütemények régóta izgatják a fantáziámat. Először Trollanyunál láttam szépségeket és olvastam a technikáról, és már akkor fontolgattam, hogy ki fogom próbálni a gluténmentes kenyér előállításához, de most Limaránál újra meglátva egy ilyen technikával készült péksütit végleg eldöntöttem, hogy kipróbálom. Íme az eredmény. Nagyon finom, foszlós bélzetű lett a kenyér, nedvdús de nem vizes. Kenyér ízű, ami a gluténmentes lisztek esetében nem mindig mondható el a kenyérről. 







Hozzávalók:
Tangh zong
50 ml víz
10 g Schar mix B
Ezt összekeverem és addig melegítem, míg csíkokat tudok húzni a lisztbe. Gyakorlatilag egy puding állagú valamit készítek. Kihűtöm.
Kimértem:
250 g Schar mix B
1 kk só
2 evk lenmag
1 kk fiber husk
200 ml langyos víz, benne egy kockacukor és 10 g friss élesztő feloldva
2 evk olaj
Összekevertem a száraz anyagokat, hozzáöntöttem az élesztős vizet, hozzákanalaztam a kihűlt tangh zong-ot és jól összekevertem. Sütőpapíros kenyérformába tettem és a tetejét olajos kanállal ellapogattam. Egy órát kelt a tűzhely tetején letakarva folpakkal. 180 fokon kb. 40 percet sült.

2013. augusztus 26., hétfő

Gluténmentes zebratorta

Nagyon régen készültem megsütni ezt a zebratortát, de mivel egyszerű kevert süti és gyümölcs sincs benne, mostanában feledésbe merült. Hétvégén lisztérzékeny rokonokhoz mentünk látogatóba, és mivel ott két kamasz fiú lakik, akik közül egyik lisztérzékeny, gondoltam megsütöm, ott biztosan elfogy ez az adag (itthon egyébként féltem, hogy nem).
Nagyon egyszerű és olcsó kis sütemény. Én gluténmentesen készítettem el, de szerintem nem azért nem lett igazán zebracsíkos, hanem azért mert a kakaós massza a recept szerint sokkal sűrűbb, mint a sárga, ezért szerintem mindenképp lesüllyedne a tortaforma aljára. Nálam ez történt, ezért a tetején csak vékonyak lettek a csíkok, pedig mindent a recept szerint csináltam. De nagy gond nem volt, az íze nagyon finom, a belseje puha, szaftos volt (a gluténmentesség ellenére). Pikk-pakk elfogyott és még nekem is ízlett (elég kritikus szoktam lenni a saját sütijeimmel). Azért készítettem ennyi képet, hogy jól látsszon az állaga.




Hozzávalók:
4 tojás
1 bögre rizsliszt
1 bögre kukoricaliszt
1 kk sütőpor
1 bögre tej
1/2 bögre kókuszolaj
1 kk mandulaaroma (nem szabad kihagyni)
1 kk vaníliapor, vagy 1 rúd kikapart magjai
A kakaós tésztához pluszban:
2 evk kakaó, 3 evk cukor, 2 evk kókuszolaj

A tojások fehérjét egy pici sóval és a cukor felével keményre vertem. A tojások sárgáját a többi cukorral, a vaníliával és mandula aromával habosra kevertem. Ezzel (a tojássárgás) masszához öntöttem a bögre tejet, majd a száraz anyagokat (lisztek, sütőpor). Ezután belekevertem a kókuszolajat, majd legvégül a tojásfehérje habot óvatosan. Kettévettem a masszát, egyikhez hozzátettem a plusz kakaót, cukrot és kókuszolajat és simára kevertem. Ezután egy merőkanállal elkezdtem adagolni egy 25 cm-s tortaformába (amit előzőleg sütőpapírral kibéleltem), úgy, hogy a közepére tettem egy adag sárga krémet, majd annak a tetejére egy adag kakaósat. Így folytattam, amíg mind elfogyott. 180 fokon (előmelegített sütőben) kezdtem sütni, tűpróbáig, úgy kb. 45 perc volt.
Sütőpapír nélkül szebb lett volna, de mivel én a sütőformát néha gluténos sütik készítésére is használom, így biztonságosabb volt.

2013. augusztus 20., kedd

Gluténmentes nudli

Az én kisfiam nagyon szereti a nudlit, ezért elég gyakran készül nálunk. Az eddigi legjobb állagú tészta Schar Farina liszttel készül. Szinte csak ehhez az ételhez használom, de mindig van itthon. A recept nem annyira pontos, mert inkább arra figyelek, hogy milyen állaga van a tésztának. Nagyon egyszerű az elkészítése, aki szeretni, nyugodtan álljon neki, nekem még egyszer se sikerült rosszul. A kész ételről nem készült fotó, de azért tettem fel a recepthez, hogy látható legyen, tökéletesen használható a tészta.

Hozzávalók: 
(nálam kis adag, mert csak egy 6 éves kis gyerek eszi)
2-3 héjában főtt burgonya
kb. 10 dkg Schar Farina
1 tojás
só ízlés szerint
1-2 evk olaj a tésztába
gm zsemlemorzsa
1 evk olaj a morzsa alá, 1 evk olaj a főzővízbe

A héjában főtt burgonyát teljesen kihűtöm és az apró lyukú reszelőn lereszelem. Sózom, hozzáütöm a tojást, belekanalazom az olajat és annyi lisztet teszek hozzá, hogy összeálljon a tészta és jól gyúrható, rugalmas legyen, ne ragadjon. A lisztet lehet evőkanállal adagolni, akkor biztos nem kerül bele több, én ebben tényleg a szemmértékemre hagyatkozom. A nudlit én a fényképen is látható módon készítem, rudat sodrok, darabkákat vágok le belőle és két tenyerem között nudlira formázom.
Közben a vizet odateszem főni és a szokott módon megfőzöm benne  a nudlikat. Az előzőleg olajon pirított gm zsemlemorzsára szedem ki.
Frissen nagyon finom, nem érezni rajta, hogy gluténmentes, de másnapra a morzsa kicsit megszárad rajta

2013. augusztus 17., szombat

Gluténmentes pehelykönnyű kakaós csiga

Egyszer már készítettem Natubit lisztből kakaós csigát, de Ábelnek nem ízlett. Azután nem erőltettem. Nemrég a budaörsi allergia üzletben vettünk neki egyet, hogy megnézzem, esetleg azóta változott -e az ízlése kakaós csiga terén, és nagyon ízlett neki. Utána elmentünk nyaralni, és miközben mi ettük a bioboltban vett vajas kiflit, ő meg csak nyelt nagyokat, megígértem neki, hogy ahogy hazaérünk, sütök neki kakaós csigát (kiflit is ígértem, de annak még nem álltam neki). Így is tettem. Most kísérleteztem kicsit, úgyhogy a recept saját kútfő. Nagyon finom ízű és nagyon jó állagú csiga lett. Ezt az infót azok fogják leginkább értékelni, akik már próbálkoztak hasonlóval. Készítés közben igyekeztem mindent mérni, de mivel útközben alakult a recept, ezért figyeljetek a tészta állagára is. Az elkészítés leírása macerásnak tűnhet, de nem az, aki készített már kelt tésztát, annak gyerekjáték.




Hozzávalók:
250 g Schar mix B
1 tasak szárított élesztő
1 jó csipet só
2 evk barna cukor
1 evk méz (lehet ez is barna cukor)
1 mokkáskanál Fiber Husk
1,5 dcl langyos víz vagy tej
1 doboz natúr joghurt (Aktivia 125 g)
5 dkg vaj olvasztva
2 evk rizsliszt a szóráshoz
Töltelék:
5 dkg vaj olvasztva
3 evk gm kakaó (nem instant)
3 kanál barna cukor (vagy xilit)

Az élesztőt és a három evk cukrot feloldottam a langyos joghurtban. A lisztet tálba mértem, hozzászórtam a sót és a Fiber Huskot. A vajat felolvasztottam. Mikor az élesztő szépen elkeveredett összekevertem a vajjal, és beleöntöttem a lisztbe, miközben fakanállal elkezdtem összedolgozni, hozzáöntöttem apránként a langyos vizet miközben folyamatosan dagasztottam (lehet dagasztóspirállal is, nekem most nem volt kéznél). A tészta nagyon sűrű, de kenőcsös állagú, nem hasonlít a normál kelt tészta állagához, amit kézzel lehet dagasztani, ezt a tészta ragad, de így a jó, így nem lesz túl kemény a kész péksüti. Mivel az állaga miatt nem lehet simán kinyújtani, egy sütőpapírt terítettem a pultra, megszórtam rizsliszttel, rákanalaztam a tésztát és a tetejére terítettem egy áttetsző fóliát. Annak a segítségével nyújtottam ki, 0,5 cm vastagra. A fóliára nem ragad a tészta és szépen lehet nyújtani. Megkentem olvasztott vajjal, megszórtam a kakaós-cukros keverékkel jó vastagon, és feltekertem. Mivel aláliszteztem, tökéletesen lehetett tekerni, kicsit le is sepregettem a felületéről a lisztet (kicsit sok került alá). 1,5 cm vastagra felvágtam a tekercset és sütőpapíros tepsire rakosgattam. A széleit megkentem még olvasztott vajjal (egy pici maradt az edényben). Egy teljes tepsinyi lett belőle. Hagytam kelni fél órát, majd 200 fokra előmelegített, gőzös sütőbe toltam (minden kelt tésztánál teszek a sütő aljába egy edénybe egy kis vizet, így melegítem elő és így sütök is). 10-15 percet sült, mikor kicsit barnult a szélük, kivettem őket. Frissen elképesztően finomak voltak, de még este is friss volt. Nagy részét lefagyasztottam, csak annyit hagytam elöl, amit akkor rögtön megevett a kisfiam, hogy tényleg friss lehessen.

Tipp: a töltelék szabadon variálható. Ha valakinek van bevált krémje, nyugodtan kenheti rá azt, vagy lehet cukros dióval megszórni, vaníliás vajjal megkenni, esetleg kardamom a tésztájába, fahéjas vaj bele. Szóval a lehetőségek tárháza végtelen. :)

(A héten már másodjára sütöttem és annyira szuper mikor a kisfiam alig várja, hogy elkészüljön, és a tányérjára tegyem forrón, aztán hálás szemekkel néz rám és azt mondja a maga 6 éves őszinteségével, hogy: "Anya, te vagy a legjobb sütőnő az egész világon!")

2013. július 29., hétfő

Gluténmentes csokikaramella

Bár a blogon szerepelnek diétás receptek is, ez nem az. Illetve a gm diéta alapelveinek megfelel, de közel sem cukormentes, vagy diabetikus, hanem nagyon durván kalóriadús. Néha-néha belefér a gyerekek életébe. Nem magamnak, hanem nekik gyártottam. A recept valamelyik Kifőztükben jelent meg, a számok ingyenesen letölthetők. Sokat inspirálódom belőle.

Hozzávalók:
1 tubus gm sűrített tej (ez is Lidli-s, nem volt az összetevők között feltüntetve allergénként a glutén)
10 dkg gm pillecukor (Lidliben szoktam venni)
3 evk kókuszolaj
180 g gm csokicsepp (Szoó Judit félét használtam)

Az eredeti receptben még szerepelt porcukor is, de azt bevallom nem volt szívem beletenni, szerintem így is épp eléggé édes, nem hiányzott bele, az állaga miatt sem, megítélésem szerint. Hűtőben dermedt és szépen lehetett szeletelni, bár nagyon olvadékony, ragadós. Finom lett, megkóstoltam én is, igazi gyerekcsemege. :))
A sűrített tejet és a feldarabolt pillecukrot (az enyém nagyon nagy darabokból állt) egy lábasba tettem és lassú tűzön, keverés mellett melegíteni kezdtem. Szépen összeolvadt. Ekkor hozzáadtam a kókuszolajat és a csokit, de ekkor már levettem a tűzről. Összekevertem és egy fóliával bélelt nagyobb méretű kenyérforma aljába öntöttem. Hamar szilárdul, alig bírtam kikaparni a lábasból, jó, ha gyorsan dolgozol vele. 

2013. július 28., vasárnap

Gluténmentes pihe-puha zsömle

Az utóbbi időben ez lett az egyik legfinomabb zsömlekísérletem. Mivel többnyire a kenyérsütésre két fajta lisztet használok, a Schar Mix B-t és a Beikert, most is ezekkel készült, és annyira jól sikerült darab, hogy muszáj megosztanom. Valószínűleg megvannak a bevált kenyér és zsömle receptjeitek. Én sokat szoktam kísérletezni, és nem használok receptet, mert tudom, milyennek kell lennie a tésztának, és úgy adagolom a víz és liszt arányát, akkor is, ha a végén még módosítani kell.

Hozzávalók:
200 g Beiker liszt
100 g Schar mix B
2 evk kruplipehely
1 mokkáskanál Fiber Husk
1 kk só
2 evk olaj
20 g friss Budafoki élesztő
3 dl víz
1 kk barna cukor

Az élesztőt elmorzsolom a cukros vízben. A liszteket, sót, Fiber Husk-ot, krumplipelyhet egy tálban összekeverem. A liszt közepébe öntöm az élesztős vizet és egy fakanállal/szilikonos keverőlapáttal igyekszem csomómentesre keverni. Hozzáadom a két kanál olajat és azzal is keverem még. Nem dagasztom, vagy ilyesmi, csak jól összekeverem. A tészta nagyon sűrű, kenőcsös állagú, kizárólag vizes kézzel formázható.
Vizes kézzel zsömléket gömbölyítek és sütőpapíros tepsire rakosgatom. 8 db lett ebből a mennyiségből. Megkenem olajjal a tetejét és lefedem fóliával. Fél órát hagyom kelni (mivel nagyon meleg volt, hamar nőtt), közben a sütőt előmelegítem 200 fokra és teszek a sütő aljába egy tálat vízzel. Mikor meleg a sütő beteszem a zsömléket és addig sütöm, míg halványan megbarnul a teteje. Nem szabad túlsütni, szerintem, mert akkor kemény lehet a héja. Így nagyon puha maradt, meg is nőtt, át is sült. Ábel nagyon-nagyon örült neki.

2013. július 26., péntek

Zabpelyhes - ribizlis szelet

A nagyobbik fiammal jelenésünk lett volna a védőnéninknél, aki egyébként a állítom, hogy a védőnők gyöngye, és elfelejtettem az időpontot, Éva néni viszont felkelt korábban a kedvünkért, mert 7:30-ra kértem az időpontot. Egy rossz szava se volt (pedig nem először csináltam meg ezt vele), hanem másnap már fogadott is minket, ezért a koránkelésért kárpótlásként vittük neki ezt a sütit. Mivel ő (is) egészségtudatosan étkezik, ezért direkt neki találtam ki ezt a sütit.
Nagyon egyszerű kis sütemény. Mivel a ribizli olcsó, finom és tele van vitaminnal, érdemes ezzel készíteni (nekem is már a fagyasztott került elő), de bármilyen más savanykásabb gyümölccsel is finom lehet.


Hozzávalók:
1 csésze zabpehely
2 csésze tej/zabtej
3 evk xillit
2 tojás
kb. fél kg ribizli
1 kk vaníliapor
2 evk xillit (vagy ízlés szerint annyi, amennyivel elég édes számodra)
2 evk vaníliás pudingpor (vagy sima étkezési keményítő és vaníliapor)

A zabpelyhet megfőztem a tejben, egészen sűrű lett, közben ízesítettem a xillitel. Mikor kicsit kihűlt, belekevertem a tojásokat, majd felét belekanalaztam és elsimítottam egy kisebb tepsiben. A ribizlit a xillitel, vaníliával és 1 dcl vízzel tűzre tettem majd az egy kanál vízzel elkevert pudingport is hozzátettem, mikor már főtt. Közben a ribizli kicsit összetört, de nem szűrtem le, mert szeretem így. Rákanalaztam a korábban tepsibe simított zabpehelyrétegre és a tetejére kanalaztam a maradék zabpelyhet. Kicsit nehéz volt elegyengetni a tetejét úgy, hogy a gyümölcsös részt ne nyomja szét. Majd 30 percet sütöttem 180 fokon. 
Ha legközelebb készítem, szerintem csak egy réteg zabpelyhet teszek, tojás nélkül, és a gyümölcsös réteget, mást nem és nem is sütöm, csak hűtöm. Szerintem úgy mégjobb lesz, de a védőnénink és mások szerint is finom lett.

2013. július 23., kedd

Sárgabarackos krumpli nélkül készülő gombóc (extragyors)

Egyik hétvégén nagyon megkívántam a sárgabarackos gombócot. Ez nem gluténmentes recept lesz, mert a GM gyerekem utálja a barackot, minden formájában, így neki nem készítettem, csak a családnak. De simán el tudom képzelni, hogy jól működne Schar kenyérliszttel is. Mivel nem volt itthon krumpli Ottis krumpli nélkül készülő gombóctésztáját választottam. Még soha nem készítettem így gombócot, de azt hiszem ezután fogok, szilvásat is sokszor.
Arról, hogy mennyire kívántam az is tanúskodik, hogy este fél 8-kor álltam neki (Farkasapa meg is jegyezte, mikor látta mit művelek este, hogy: "Te tényleg nagyon kívánhatod azt a gombócot!"), mert addigra lett minden meg hozzá és háromnegyed 9-re készen is lett. Igaz, hogy Farkasapa úgy bevacsorázott a még meleg, friss gombócokból, hogy egész éjjel forgolódott.

Hozzávalók:
750 ml víz
500 g liszt
só a vízbe, ízlés szerint
7 evk kókuszolaj
2 tojás
kb. 15-20 barack
2-3 evk barna cukor

Első körben megpirítottam a morzsát. Majd a barackokat készítettem elő (mosás, törlés, felezés, bele pici barna cukor). A vizet az olajjal, sóval felforraltam, majd beleszórtam egyben a lisztet és igyekeztem elkavarni. Kicsit nehéz volt kavarni, mert nagyon-nagyon sűrű volt a tészta, egyébként ebben az állapotában roppant hasonlított a krumplis alapú tésztához. 
Mikor kicsit hűlt, belekevertem egyenként a két tojást (én a robotgép spirál karját használtam erre). Elképesztően jól dolgozható tészta lett belőle, én voltam a legjobban meglepődve. Kivettem a kezembe egy maréknyit, ellapogattam, beletettem a fél, vagy egész sárgabarackot (attól függ mekkorát sikerül venni, nekem két fajta volt, egy kisebb meg nagyobb méretűek, ez utóbbiból csak fél fért bele) és szépen gombóccá alakítottam. Igazából meleg volt a tészta,mikor elkezdtem a gombócolást, de csak annyira, hogy bírja a kezem. Tényleg jó volt dolgozni vele, nem ragadt, nem tapadt, és összeragadt ahol kellett. Közben már forrt a víz, ebbe helyeztem egyszerre 4-5 gombócot, és megvártam míg feljött a víz tetejére. Még főztem egy-két percet, majd a morzsára szedtem.
Legközelebb kipróbálom kilófaló liszttel is, így elsőre nem mertem.

2013. július 20., szombat

Sárgabarackos tarte tatin

Sajnos nagyon szeretem a tarte tatin féle süteményeket. Készült már almás, szilvás és most barackos. Ez az a fajta sütemény, amit nagyon nehéz reformosítani, mert pont attól finom, hogy sok benne a vaj és a cukor. Ez sem alakbarát verzió, aki nem akar hízni, annak egyáltalán nem ajánlom. Viszont hihetetlenül finom. Bár nekem már kicsit túl édes volt, mivel elszoktam a normál cukortól. Ehhez barna cukrot használtam, ezért minimális mennyiséget ettem belőle. Viszont igazán finom karamellt csak valódi cukorral lehet tapasztalataim szerint készíteni. A tészta most omlós, méghozzá Piszke receptje alapján, mert a sok-sok kipróbált tarte tatin verzióból ez ízlett nekem a legjobban. 
Pikk-pakk megvan egyébként, nálunk a lecsó utáni desszertnek készült egyik hétköznap este vacsorára.



Hozzávalók:
A tésztához:
17 liszt
8 dkg vaj
1 csapott ek. cukor
6 ek. tejszín
1 kk. vaníliakivonat
a "feltéthez":
kb. 10-12 db barack
3 evk barna cukor
5 g vaj

A tésztát, minden hozzávalót a késes robotgép tartályába öntve, összedolgozom és fóliába csomagolva egy órára hűtőbe teszem. 
A barackokat elfelezem, a cukrot a vajjal összeolvasztom, nekem még csak nem is lett folyós, mikor megéreztem a karamell illatot már el is zártam alatta a tüzet és átkanalaztam egy piteforma aljába, szépen elegyengettem. Kiraktam a barackokkal, úgy, hogy a karamell felé a az belsejük nézzen. A tésztát kinyújtottam nagyjából a piteforma méretére és ráhelyeztem a barackokra. Megszurkáltam és 180 fokon addig sütöttem, míg a teteje megbarnult. Eszméletlen finom volt egy-egy gombóc vaníliafagyival. 


2013. július 18., csütörtök

Gluténmentes sós keksz

A kisfiam nagyon szereti a sós sütiket, pogácsákat. Néha vért izzadok, hogy valami ehetőt hozzak össze számára a gluténmentes lisztből. Ezt a receptet most próbáltam először és nagyon jól működött. Viszonylag olcsó, mert a legolcsóbb, Emese kenyérlisztet kell hozzá használni (egy csomag 375 forint volt) és már régóta várta a sorsát, mert kenyeret ilyenből nem szoktam készíteni. A margarin mennyisége viszonylag sok, de ha ehető kekszet szeretnék, nem spórolhatok vele. Nagyon finom lett, rögtön elképesztő mennyiség fogyott belőle. A család többi része úgy nyilatkozott, hogy "kicsit fújtós", de ezen nem csodálkoztam, mert a gluténmentes sósak sajnos ilyenek, viszont a lisztérzékeny kisfiam nagyon hálás volt, ő tudta értékelni. Szerintem a többi ilyen jellegű sütemény viszonylatában nagyon is jó volt.



Hozzávalók:
1 zacskó (400 g) Emese kenyérpor
1 kocka ráma (250 g)
2 evk tejföl
1 kocka élesztő 
1 csapott evk Fiber Husk
1 kk só
1 tojás a tésztába és 1 tojás megkenni
magok ízlés szerint

Az élesztőt el kell keverni a tejfölben. A lisztet tálba szórtam, beletettem a sót és összedolgoztam a darabokra vágott margarinnal, végül a tojással és a tejföllel rugalmas tésztává gyúrtam. Kb. 2 órát állt a hűtőben, a recept szerint elég fél óra, de nekünk így jött ki a lépés. 
Picit lisztezett (rizsliszt) deszkán kinyújtottam, kb 0,5 cm-s vastagságúra és kocka forma kekszkiszúróval kiszaggattam. Megkentem a tetejüket tojással és megszórtam magokkal. 200 fokon kb. 20 percet sült. Két tepsinyi adag lett belőle.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...