2014. szeptember 26., péntek

Gluténmentes csokis perec

Láttam egy fotót egy házilag készült csokis perecről, és azonnal megkívántam. Meg tudom, hogy a gyerek is imádja a csokis és kekszes dolgokat. Nagyon finom lett a tészta. Alapvetően jó volt vele dolgozni, nem töredezett, de alaposan alá kellett lisztezni a deszkát nyújtás közben. Miután kisültek és picit hűltek, nagyon finom ropogós, omlósak voltak. A tészta önmagában is nagyon jó kekszalap, még sokszor fogom készíteni.




Hozzávalók:
130 g jó minőségű gluténmentes liszt
(nekem most Nutri free, de Mester sütilisztből is tök jó lesz)
50 g mandula, vagy dió, vagy mogyoró
15 g kakaó
50 g porcukor
pici só (ha nutri free-t használsz, elhagyható)
110 g hideg vaj

150-200 g gm étcsokoládé (70%)


Az első öt hozzávalót tálba mérjük, vagy az aprítógép tartályába, keverünk rajta egyet, hogy a különféle anyagok egyneműsödjenek és összedolgozzuk a kockákra vágott hideg vajjal. Én ezt aprítógéppel szoktam csinálni, 1 perc és gombóccá összeáll a tészta. Egy fél órára betesszük a hűtőbe. Rizsliszttel alaposan megszórt nyújtódeszkán kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk és perecformával kiszaggatjuk. Nem érdemes vékonyabbra nyújtani, mert sülés után törékeny lesz. 170 fokon, előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Sülés közben válik ropogóssá. Így üresen is nagyon finom, de érdemes bevonni csokival.
130 g csokit felolvasztunk vízgőz fölött, kevergetjük. Mikor felolvadt a maradék 20 g-ot is beletördeljük, ezzel temperáljuk, kevergetjük míg az is elolvad, utána kimártjuk a pereceket és egy sütőpapíron hagyjuk rádermedni a csokit. (150 g csokiból nem jutott minden perecre, de én akartam hagyni anélkül is néhányat. Ha mindet be akarod vonni, akkor 200 g csokiban gondolkozz)

2014. szeptember 21., vasárnap

Szilvás túrótorta (gluténmentes, szénhidrátmentes, cukormentes)

Volt szilvám és túróm, mindkettőt nagyon szeretem és szerettem volna egy egyszerű, szilvás sütit készíteni. Ez lett belőle. A nem diétázó családtagoknak is ízlett (sajnos), mert így nekem csak a fele jutott. Ez egészen kis mennyiség, egy aprócska, 15 cm átmérőjű tortaformában készült. Természetes lehet duplázni a mennyiséget. 


Hozzávalók:
250 g túró
1 tojás
2 evk nyílgyökérliszt
2 evk tejföl
2-3 kanál eritrit (ízlés szerint)
1 kanál vanília (aroma, vagy por)
Tetejére: 8 db nagyobb szilva
2 kanál eritrit
1/2 tk fahéj

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és két félre vesszük. A túrót, tojást, tejfölt, eritritet és nyílgyökérlisztet összekeverjük. Sűrű masszát kell kapunk. Az én túrom nagyon krémes volt, így lett pont jó, ha darabosabb a túró, tegyél 3 evk tejfölt bele. Egy egészen kisméretű tortaformába simítottam, amit előtte kivajaztam. A tetejére raktam a szilvákat, megszórtam őket a fahéjjal összekevert eritrittel és előmelegített 180 fokos sütőben 40 percet sült. A szilva körül a tészta megemelkedik, én villával megnéztem, hogy átsült-e. Miután kivettem kihűtöttem és egy két órára betettem a hűtőbe. Teljesen hidegen az igazi, szerintem. 
Kevés szénhidrátot tartalmaz, én este is ettem belőle egy keveset. Nagyon finom lett, amolyan sajttorta jellegű.

2014. szeptember 11., csütörtök

Gluténmentes duplacsokis keksz (gm, tejmentes és nagyon egyszerű)

Egyszerű kis keksz, ami nagyon-nagyon ropogós és finom. Nem volt túl édes, de tartalmas, és uzsonnára is jól csomagolható. Nálam ezt reggeliztek a fiuk egy pohár tejjel, vagy kakaóval. A recept ötlete innen származik, ahol sok más igen jó kis receptet találtam. Én természetesen gluténmentesen készítettem el, és így is nagyon jól működött a recept. Nekem a ropogóssága tetszett a legjobban.





Hozzávalók:
100 g Beiker liszt (vagy más gm liszt: Old's Millers, TAC, Schar)
40 g darált mandula
30 g kakaó
1 kk sütőpor (gm)
1 csipet só (én szeretem benne, de aki nem, hagyja ki, kicsit a Beiker liszt is sós)
egy marék étcsokicsepp
1 db tojás
80 g kókuszolaj
50 g porcukor
3 evk méz

Késes robotgépbe szórtam a száraz anyagokat, elkeverem, hogy homogén legyen. Majd hozzáütöm a tojást és hozzáöntöm az olvasztott kókuszolajat és mézet. Forgatok rajta párat, majd egy folpakra teszem, összenyomkodom gombócba és 20 percre a hűtőbe teszem (több ideig nem érdemes, mert nagyon megdermed a kókuszolaj miatt). Kis golyókat formázok, sütőpapíros tepsire ültetem és kissé lenyomom. 160 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütöm. Hagyom kihűlni a tepsiben, és elteszem egy kekszes üvegbe. 

2014. augusztus 24., vasárnap

Gluténmentes túrós-kakós márványozva

Gyorsan kellett valami finomat sütnöm, Ábris, a legkisebb fiam nem sok időt engedélyez nekem a konyhában. A túró adott volt, gondoltam sütök egy búvártúróst, de aztán nem volt türelmem a receptet követni, meg nem is volt itthon Schar lisztem, így kreáltam egy teljesen újat. Nagyon finom és nagyon egyszerű sütemény. Mivel menet közben alakult a sütemény, mindent jegyeztem és a tészta állagát figyelve állítottam össze, ezért a kanalas mértékegység




Hozzávalók:
2 közepes tojás
6 evk barna cukor
10 evk tej
1,5 púpozott evk kókuszolaj, hidegen (így jóval több, mint másfél kanál olvasztott)
3 evk kakaópor
10 evk Olds millers liszt (amarántos, de bármilyen mással is jó, sztm, akár kukorica és rizsliszt keverékével is)
1 púpos kávéskanál sütőpor

Túrós részhez:
350 g túró
1 tojás
4-5 evk barna cukor
2 púpos evőkanál tejföl

A tojásokat felverem a cukorral, beleteszem a tejet és a kókuszolajat, majd a szárazanyagokat. Fényes, kenőcsös, de folyékony tésztát keverek belőle és beleöntöm egy 30x20-as tepsibe. A túrós részhez összekeverem a hozzávalókat, a tészta tetejére kanalazom és egy villával jó sokáig kevergetem, márványosra húzom. 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30 percet sütöm (tűpróba).

2014. augusztus 17., vasárnap

Diós almás "piskóta" (paleo, gluténmentes, cukormentes, tejmentes)

Nagyon kívánom egy ideje a fahéjas almát. Már két paleo sütit is készítettem vele, de a receptjét csak ennek örökítem meg, mert elképesztően finom lett. Az elkészítése sem bonyolultabb, mint egy piskótáé és nem utolsó sorban előnyére válik, hogy sem glutént, sem tejterméket, sem cukrot nem tartalmaz. Szóval egy tuti befutó ha vasárnap délutáni sütésről van szó.


Hozzávalók:
4 kisebb tojás
80 g étcsokoládé
30 g kókuszolaj
100 g dió finomra darálva
3 kanál eritrit
A tetejére:
3 közepes alma
1 evk xilit
1/2 kv fahéj

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojások fehérjét egy pici sóval keményre verjük. A tojások sárgáját az eritrittel habosra kavarjuk. A csokit megolvasztjuk a kókuszolajjal, majd a sárgájához keverjük. Beleszórjuk a darált diót is a keverékben, egyneműsítjük és a legvégén belekeverjük laza mozdulatokkal a felvert tojásfehérjét. Egy sütőpapírral kibélelt 20*30-as tepsibe öntjük a tésztát. Az almákat megpucoljuk és vékony cikkekre vágjuk, a sütemény tetejére helyezzük, majd megszórjuk a fahéjas xilittel. 35-40 percet sütjük. A sütemény nem lesz soha teljesen száraz, szaftos marad az almától, meg a kevés szárazanyagtól, de megsültnek lehet nyilvánítani nyugodtan. Langyosan volt a legfinomabb, kell is kicsit várni vele, mert forrón szétesik, ha mozgatni akarjuk.
A család szerint is elképesztően finom süti lett :)

Tipp: Csoki helyett lehet 2 evk kakaót is tenni bele, és akkor 60 g kókuszolajjal kell számolni. Körtével és szilvával is finom lehet a diós kombináció. Mandulával is lehet helyettesíteni, akkor meggy és körte illene hozzá gyümölcsként leginkább. Szóval variáljátok nyugodtan, elrontani nemigen lehet :)



2014. augusztus 7., csütörtök

Egyben sült túrófasírt (diétás és egyszerű)

Szeretem a túrót, minden formában elkészítve és szerencsére nincs bajom a tejtermékekkel. Természetesen kompromisszumos paleo módon is el lehet készíteni. Mivel nem nagyon eszem húst, nekem az ilyen ételek jelentik a feltéteket. Nagyon egyszerű és sok-sok ízkombináció ban elkészíthető. Én most bazsalikomot választottam, de bátran variáljátok. Az ötlet innen származik. Ezt a fajtát is elkészítettem többször, de most nem volt kedvem a körözött ízűhöz, bár nagyon finom az is.


Hozzávalók:
300 g túró
3 kisebb tojás
egy kápiapaprika (kicsi)
4,5 evk zabpehely (finom szemcsés)
fűszerek: bazsalikom, snidling - frissen, bors, só, fokhagymapor,
fél doboz tejföl
4 evk kókuszolaj

A hozzávalókat összemixeljük és egy szilikonos (kenyér formájú) sütőformába simítjuk. 170 fokon 45 percet sült. Ha elkészült hűtőbe tesszük és teljesen kihűtjük. Nekem melegen nem ízlik, csak így hidegen.
Ha gluténmentes zabpelyhet használunk, akkor gluténmentes a végeredmény. Ez nekem készült, így én Aldis zabpelyhet használtam, ami nem gm.
Lehet bele sajtot keverni, vagy a tetejére szórva sütni. Lehet parmezánnal és dióval is ízesíteni.


2014. augusztus 2., szombat

Köles minden jóval

Hadarik Rita könyvének (Egészséges ínyencfalatok) egyik receptje adta az ötletet. A könyvet szívből ajánlom mindenkinek. Egyszerű, finom ételek és sütemények gyűjteménye. Szinte kedvem támadt végigfőzni :) Ezt az ételt a saját ízlésemre hangoltam, de a variációk száma itt is nagyon sok, ki mit szeretne beletenni. A semleges ízű köles sok mindent elbír.


Hozzávalók:
150 g köles
300 g víz vagy zöldségalaplé
1 kisebb cukkini
1 közepes padlizsán
6 db aszalt paradicsom
1 marék dió
fokhagymapor, csilipehely, só, bazsalikom
egy-két evk reszelt parmezán
1-1 evk kókuszolaj

A padlizsánt felkockáztam, besóztam és egy szűrőben hagytam lecsöpögni. Kb. egy óra múlva leöblítettem, leszárogattam és egy evk kókuszolajon, a fokhagymaporral és a csilipehellyel Aktifry-ban megsütöttem. Mikor már majdnem készen volt, hozzátettem a felkockázott cukkinit, és azzal együtt készre sütöttem. A kölest többször átöblítettem, majd 1 evk kókuszolajon megdinszteltem (gyakorlatilag pár percig pergeltem). Felöntöttem a zöldségalaplével és fedő alatt, lassú tűzön párolni kezdtem. Mikor beszívta a levet és puha volt, de nem ragacsos, a többi sült zöldséghez kevertem, reszeltem bele parmezánt, sóztam még és beledaraboltam az aszalt paradicsomot, és a durvára tört diót. Kicsit hagytam, hogy összeérjenek az ízek, langyosan fogyasztottam. Nekem nagyon ízlett. Volt már, hogy bazsalikommal fűszereztem és akkor csak padlizsán került bele, de el tudom képzelni sült paradicsommal és cukkinivel, vagy szinte bármilyen zöldséggel és ízesítéssel. 

Ha nem Aktifry-ban sütitek, akkor kicsit több olaj kell a padlizsán alá, de ugyanígy süthetitek a cukkinivel együtt, de ott is később tegyétek bele a cukkinit. 

2014. július 29., kedd

Répás kakaós süti (gluténmentes, paleo és nagyon egyszerű)

Volt egy bontatlan répa bébiételem, amit a kisfiam nem szeret. Ebből lett a sütemény. Gyerekjáték elkészíteni és nekem nagyon ízlett. Ha nincs otthon répapüré, akkor egy nyers répát apróra vágjatok fel és főzzétek meg, azt pürésítsétek. De sztm működik almapürével, körtepürével, sütőtökpürével is. Ha alma, vagy körtepürét használnátok, akkor 10 g-al több gesztenyelisztet adjatok hozzá. 


Hozzávalók:
180 g főtt répapüré
4 tojás
100 g eritrit
1 evk vanília aroma vagy vaníliapor, vagy 1 vaníliarúd kikapart magja
20 g kakaó
40 g gesztenyeliszt (mandulaliszttel helyettesíthető)
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna

A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét felvertem egy pici sóval. A sárgájához tettem az eritritet, répapürét, vaníliát. Kikavartam. Hozzámértem a kakaót, gesztenyelisztet és a szódabikarbónát. Ezzel is elkevertem, majd beleöntöttem a felvert tojáshabba és szilikonos lapáttal óvatosan elkevertem. 20x30-as vastag falú tepsibe öntöttem (nem volt itthon sütőpapír, ezért ki kellett zsírozni, de ti béleljétek ki szilikonos sütőpapírral). 170 fokon 20 percet sült. A végeredmény egy nagyon puha, szaftos, nem túl édes sütemény, tömény kakaós ízzel. Nekem nagyon bejött!

2014. július 17., csütörtök

Paleo pizzafalatok

Az elkészítése 5 perc + a sütés. Kompromisszumos, mert a tetejére parmezánt tettem, ill. paradicsomszósz van rajta, de milyen lenne a pizza paradicsom nélkül...?
Finomak és nagyon laktatóak. Ebből a mennyiségből 8 db kis korong lett.
Recept innen. Ezúton is köszönöm, ha látja. :)




Hozzávalók: 
3 tojás
4 evk szezámmag
4 szűk evk kókuszliszt
1/2 kk sütőpor (elhagyható)
só és fűszerek (nálam: gyömbérpor, bazsalikom, fokhagymapor)
egy szűk maréknyi olívabogyó

Fűszeres paradicsomszósz: egy doboz paradicsom + fűszerek: bazsalikom, oregánó, fokhagyma, gyömbér, só, és pici xilit
Egy maréknyi parmezán sajt a tetejére.

Az olajbogyót apróra vágtam, a tojást felvertem kicsit és hozzákevertem a száraz anyagokat és a fűszereket. A tésztának inkább sűrűn folyósnak kell lennie, hogy szépen elterüljön. Nekem sztm kicsit sűrű lett, de így is finom volt, csak töményebb. Mivel a kókuszliszt sok folyadékot vesz fel, figyelni kell, hiszen a tojás méretétől függ, mennyi kell hozzá. Nekem formázható lett a tészta, ezért korongokat formáztam és egy tepsibe sorakoztattam.
170 fokon 10 percet sütöttem, majd kivéve megkente vékonyan a paradicsom szósszal, megszórtam a sajttal és még 10 percet sütöttem. 
Egyet frissen megettem, de nem baj, ha pihen egy kicsit. Langyosan a legfinomabb.

2014. július 14., hétfő

Fordított barackos kevert süti (gluténmentes, szénhidrátszegény, cukormentes)

Gyümölcsös, egyszerű és paleo módon elkészíthető sütemény. Nekünk nagyon ízlett, bár most joghurttal készült, nem kókusztejjel és tettem a tésztájába egy evk mandula aromát, mert nem volt itthon mandula lisztem. Ha azt tesztek bele felesbe a kókuszreszelékkel, még finomabb sütit kaptok. 


Hozzávalók:
200 g natúr joghurt (vagy cocomas kókuszkrém)
4 tojás (M-es)
1 evk mandula aroma
4 evk eritrit (ennyivel nem lett túl édes, ezért ízlés szerint adagoljátok, nekem így tökéletes volt)
60 ml kókuszolaj
1/2 csomag sütőpor
3 evk kókuszliszt
120 g kókuszreszelék

10 szem nagyobbacska sárgabarack, 2 evk eritrit

A barackot a sütőpapíros tepsibe szórom (a tepsi mérete: 20x30), megszórom a két evk eritrittel. A tészta hozzávalóit, először a nedves hozzávalókat: joghurt, tojás, kókuszolaj, cukor, aroma, majd a száraz hozzávalókat: kókuszliszt, kókuszreszelék, sütőpor összekeverjük. A tésztának nem szabad túl sűrűnek lenni, inkább sűrű galuskatésztára kell hasonlítania, de nem lehet darabos, nehezen folyó. 
200 fokon 30 percet sütöttem, majd miután kihűlt kifordítottam. Meg lehet hinteni porcukorral (micsoda bűn), de nekem nem hiányzott róla. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...