2013. február 6., szerda

"Rizspite" kölesből

Vasárnap reggel azzal jött le Ábel, hogy: " Anya! Kitaláltam egy egy nagyon finom rizspitét. Megcsinálod?" Elmondta részletesen, hogy hogyan is képzelte és biztosan megvalósítható lett volna úgy is, de aztán anya kezében ez lett belőle.
Nem is írok receptet, mert annyira egyszerű. Egy csészényi kölest szűrőben alaposan megmostam. Egy vastag falú lábasba tettem, ráöntöttem háromszoros mennyiségű tejet, majd lassú tűzön forralni kezdtem. Mikor majdnem beszívta a tejet, beleszórtam a vaníliát és xilitet ízlés szerint. Egy kis kuglófformába tettem a masszát és a hűtőbe tettem dermedni. Ebédre éppen készen lett, kiborítottam egy tányérra (érdemes pici margarinnal, vajjal kikenni a formát, hogy szépen kijöjjön, én nem tettem, de szerencsére így is kijött). Ábel nagyon örült és büszke volt magára, hogy egy általa kitalált "receptet" valósítottam meg. Édes volt: "Anya, ugye milyen szuper ötlet volt!" Tényleg az volt, mert egy könnyű, tápláló, finom édesség lett belőle.


Gluténmentes szalagos fánk

Nagyon izgultam, hogy sikerül-e gluténmentes formában elkészítenem a szalagos fánkot. Nagy fánk fan-nak nem mondanám magunkat (az elmúlt hat évben pl. nem készítettem egyáltalán szalagos fánkot, de még talán csőrögét is csakegyszer), de mivel farsang táján kötelező, hát ne maradjon ki. Ábel pl. még soha nem evett, ezért is izgultam, vajon egyáltalán bejön-e neki.
Ilyenek lettek. Én és Ábel nagyon is elégedettek voltunk vele.


 És akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:
250 g Schar mix B
250 ml tej
1,5 g friss élesztő
2 evk porcukor
25 g olvasztott kókuszolaj
1 tojás sárgája
1 kk utifűmaghéj (fisilium)
csipet só
A lisztet tálba mértem és beleszórtam a csipet sót és az Fiber Husk-ot. A tejem meglangyosítottam, beletettem a cukrot és az élesztőt, elkevertem. Belepottyantottam a tojássárgát és azzal is elkevertem. A liszthez öntöttem és a dagasztókarral elkezdtem kidolgozni a tésztát. Mikor nagyjából egynemű lett, hozzáöntöttem a kókuszolajat és még dagasztottam kb. 1-2 percig. Kelni hagytam kb. 1 órát.
Ilyen volt, mikor megkelt, egyébként gyönyörűen feljött, tényleg

A forró olajba picit nedves-olajos kézzel formáztam a fánkokat, elég nagyocskákat, kb. mint a gluténmentes változatnál. Lefedtem és az olaj nem a legmagasabb fokozaton volt, hanem 7-8-ason (12 fokozata van az én villanytűzhelyemnek). Mikor egyik oldala szép barnára sült megfordítottam. Féltem, hogy nem sült át, de kár volt aggódnom, nagyon szép volt a belseje is.
Könnyű, finom és még másnap is tökéletes fánkok lettek.

2013. február 4., hétfő

Gluténmentes briós

Ábel ovijában briiós volt a reggel, és szerettem volna, ha ő is azt reggelizik. Így este otthon megpróbáltam brióst készíteni. Szerintem nagyon jó lett, frissen puha, finom és édes. Másnap, bár azonnal becsomagoltam kicsit keményebb, de azért nem volt rossz. A nagy részét lefagyasztottam, mert így megelőzhető a kiszáradása, fagyasztóból kivéve, szobahőmérsékleten felengedve olyan, mintha frissen sült volna.



Hozzávalók:
30 dkg Schar mix B
2 dkg élesztő
250 ml tej
40 g olvasztott kókuszolaj
(vagy margarin, vagy vaj, szintén olvasztva)
6 kk barna cukor
pici só
1 tojás felverve

A tejbe kanalaztam a cukrot, és belemorzsoltam az élesztőt. Összekevertem és hagytam felfutni. A lisztet tálba mértem, a kókuszolajat felolvasztottam. A liszt közepébe öntöttem a felfutott élesztőt és elkeztem dagasztani a tésztát. Mikor összeállt, beleöntöttem a kókuszolajat is, és a felvert tojás egy részét (kb. 2/3-át, a többit a kenésre szántam). A tészta szépen összeállt, azonnal habzsákba töltögettem és briós formát nyomtam a tepsire. Egy nagy tepsinyi briósom lett, elfelejtettem megszámolni. Betoltam a sütőbe és hagytam kelni fél órát, aztán 200 fokra bekapcsoltam a sütőt, az aljába tettem egy kis tálkában vizet és elkezdtem sütni a briósokat. Mikor félig megsültek, kicsit átkentem őket vízzel és megszórtam barna cukorral. Lehet, hogy ezt az elején is meg lehetett volna tenni, de féltem, hogy rá karamellizálódik. 
Ábel azt mondta, hogy nagyon - nagyon finom lett. 



2013. február 2., szombat

Hugh céklás brownie receptje


Hugh magyarul megjelent könyvét a férjem kapta tőlem karácsonyra. Ez a recept rögtön megtetszett és szilveszterre ki is próbáltam. Nagyon finom lett! Csak ajánlani tudom. A teteje és széle ropogósabb és az egész édesen szaftos, nagyon tuti brownie recept. A vendégeknek is nagyon ízlett, többen elkérték a receptet. Készítettem már céklás browniet más recept alapján, az sem volt rossz, de ez.... Nézzétek el, hogy nem lett se gluténmentes, se diabetikus, de mivel vendégségbe készült nem kísérleteztem, viszont a teljes kiőrlésű liszt nagyon jól szerepelt benne. Nem lett tőle sem nehéz, sem tömör.

Hozzávalók:
250 g vaj (nálam Liga margarin)
200 g étcsoki
200 g barna cukor
3 tojás
150 g teljes kiőrlésű liszt
1 kk sütőpor
1 evk kakaó
200 g főtt vagy sült cékla lereszelve

A vajat és csokit összeolvasztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojást elkeverjük a barna cukorral.  A liszthez hozzáadjuk a sütőport és egy evk kakaót (ez utóbbi saját ötlet). A tojásos masszához keverjük a csokis vajat. Eddig robotgéppel dolgozunk, utána átváltunk lapos fakanálra. Belekeverjük, laza mozdulatokkal a reszelt céklát és rászitáljuk a lisztes keveréket. Ezt is könnyed kanálmozdulatokkal belekeverjük. Mehet a 25*30 tepsibe, 180 fokon nekem kb 40 percet sült. Mikor a közepéből már csak nedves morzsák jönnek ki, akkor jó. Persze, ahogy a többi brownie-t nem szabad túlsütni.

2013. január 19., szombat

Mandulás - mascarponés torta (diabetikus, gluténmentes)

Diótorta már készült ilyen módon nálunk. A karácsonyi fasírt is diós volt (ez volt a vegetáriánus menü része), inkább most mandulával készítettem. Ez is mutatja, mennyire kevés az időm mostanában a blogolásra, hiszen ez a torta karácsonyra készült. Igaz, hogy azóta még Áron születésnapjára is el kellet készítenem, kis változtatással. Szóval bejön a családnak és persze gluténmentes.

Hozzávalók:

5 tojás (kisebbek voltak)
2 evk víz
20 dkg darált mandula (Aldi-s)
50 g xilit
1 kk szódabikarbóna

Krém:
250 g mascarpone
2 dcl tejszín felverve
1 nagy evk méz
1 mokkáskanál vaníliapor


A tojások sárgáját habosra kevertem az egy evőkanál vízzel és a xilittel. A tojások fehérjéjét felvertem. A darált mandulát összekevertem a szódabikarbónával. A tojások sárgáját óvatosan egy fakanállal belekevertem a felvert tojásfehérjébe, majd beleszórtam a mandulát és azzal is elkevertem mint a piskótát.
Egy kerek tortaformába simítottam (kisebb méretű)  és 160 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. Szépen megemelkedett, majd miután kivettem kicsit összeesett, de nem volt vészes, azért így is elég magas volt. Mikor kihűlt három lapra vágtam. A tejszínt felvertem egy evk cukorral, a mascarponét elkevertem az egy evk mézzel (púpozott) és a vaníliával. A tejszínt óvatosan belekevertem. A tortalapokat miután kihűltek megkentem a mascarponés krém egy részével vastagon, kétszer, majd a harmadik lapot bevontam a maradék krémmel.
Egy pár órát hűtöttem csak. A tetejét megszórtam színes cukorkával, de nem azért, mert nekem így annyira tetszik, a fiuk viszont rajonganak a színes dolgokért a sütiken.

Tipp:
Készítettem már úgy is, hogy csak 250 g mascarponet használtam, és a tetejére fehércsokit olvasztottam, azzal vontam be. Másnapra a csoki teljesen megkeményedett a tetején és ropogós lett. 



2013. január 18., péntek

Mandulás szelet

Alig - alig van időm a blogra mostanában, ha sütök is, fényképezni elfelejtek, vagy még olyan sötét van, mikor megtehetném, hogy teljesen felesleges, úgyse látszik semmi. Nézzétek el nekem a szüneteket, ígérem, hamarosan jövök. 
Stahl Judit karácsonyra megjelent süteményes magazinjában tetszett meg a recept. Követtem hűen, mert ilyen jellegű süteményt még nem készítettem. Külön jó volt, hogy még a nyújtófát se kellett hozzá elővenni, elég volt egy tál és egy tepsi. Sajnos se nem diétás, se nem gluténmentes, de néha ilyen is kell.
Nagyon finom lett, bár nekem kicsit töménynek bizonyult és nagyobb tepsiben talán ropogósabb lett volna az alja, így ugyanis elég vastag lett a tészta. A család és a kollégák nem bánták, hamar elfogyott.


Hozzávalók:
 20 dkg puha vaj
15 dkg barna cukor
1 nagy tojás, szétválasztva
1 tk vaníliapor
30 dkg liszt
1/4 tk mandula aroma (ez nekem nem volt)
1/4 tk só
7-10 dkg szeletelt mandula
a szóráshoz egy tk barna cukor

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A vajat és a cukrot habosra kevertem, beletettem a tojás sárgáját, a vaníliát és jól elkevertem. Beleszórtam a lisztet, amiben elkevertem a sót és összeállítottam a tésztát. 
A tésztából a sütőpapíros tepsire kupacokat szaggattam a kezemmel és igyekeztem egyenletesen ellapogatni őket a tepsi alján, hogy mindenhova egyenletesen jusson tészta. A villával kissé felvert tojásfehérjével megkentem és rászórtam a mandula lapokat. Még egy kis tojásfehérjét kentem rá, hogy mindenütt jól beleragadjon a tésztába. 
Kb. 30 percet sütöttem, mikor a széle aranybarna és rajta a mandula lapok is, ki lehet venni. 

2013. január 6., vasárnap

Tökmagos pesztók

Az inspiráció Hugh szakácskönyvéből származik (legalább nem lehet azt mondani, hogy egy újabb szakácskönyv, ami porfogóként szolgál). Akkor választottam, mikor gyorsan kellett ebédet főzni és nem sokminden volt a hűtőben. A sima tökmagos pesztó is finom, bár nekem kicsit száraz volt. Lehet, hogy a tészta főzővizéből elviselt volna pár kanállal, de ezt nem én ettem, hanem a család többi tagja, akiknek így is nagyon ízlett.
Az enyém a másik volt, amiből kispóroltam az olíva olajat (980 kcal), viszont tettem bele egy avokádót, ami semleges ízével nagyon jó vivőanyagnak bizonyult. Ez nekem jobban ízlett, viszont nem lehet tartósítani, mert ahol a levegővel érintkezett, ott másnapra csúnyán megbarnult.




Tökmagpesztó:
egy maréknyi tökmag, megpirítva
1 dcl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
5 dkg parmezán sajt
só, bors

Mindent a turmixgépbe tettem és nagyjából simára turmixoltam.

Avokádós tökmagpesztó:
1 db érett avokádó
1-2 evk citromlé
1 g fokhagyma
2 szál újhagyma fehér része
1 marék pirított tökmag
2 dkg parmezán sajt (vagy ízlés szerint)
só, bors

Mindent a turmixgép kelyhébe tettem és simára turmixoltam.

Mi pennével ettük. Nagyon finom ebéd volt. Szerintem sokféle dologgal lehet variálni: dió-petrezselyem-parmezán-fokhagyma is jó páros. Az avokádó, mint tudjuk mindent elbír, így lehetett volna, paradicsommal, csilivel is fűszerezni és persze mandulával, dióval is készíteni.


2012. december 31., hétfő

Szilveszter - finomságokkal

Évek óta itthon töltjük a szilveszter éjszakát. Egyrészt mert két kisgyerekkel nem tudunk túl sok helyre menni, másrészt mert nekem a nap 10:00-kor véget ér, egyszerűen nem bírok fennmaradni, az év utolsó éjszakáján sem. Most már annyira nagyok a fiuk, hogy talán kibírják éjfélig (csak én kibírjam velük), így egy baráti párhoz megyünk. Természetesen örülök, hogy végre készülhetek finomságokkal, süthetek - főzhetek és lesz közönsége. 
Az alábbiakban közreadom a terveimet, hátha valakinek inspiráció így az utolsó pillanatra. 
Mivel van, amivel már készen vagyok és van aminek az elkészítése még hátravan, ezért most csak a receptek egy részét tudom közkinccsé tenni.

1. Céklás humusz Hugh Fearnley-Whittingstall (karácsonyra kapta a férjem a könyvet, tőlem) módra

Hozzávalók:
200 g sült cékla
egy csipet őrölt római kömény
egy kis szelet teljes kiőrlésű kenyér
egy evk tahini
1 gerezd fokhagyma
2-3 evk olíva olaj
80 g pirított dió
bors, só

Előző este sütőzacskóban megsütöttem három céklát (kb. 1 óra 200 fokon). Megpucoltam és a turmixgépbe aprítottam. Hozzátettem minden más hozzávalót és krémesre turmixoltam.
Nagyon finom lett, bár nem rajongom a római köményért, ehhez a krémhez kell.

2. Füstölt tofus padlizsán krém
Az inspiráció a recepthez szintén egy karácsonyra kapott szakácskönyvből származik. Egyébként szuper a könyv, iszonyúan örültem neki. Rengeteg ötletes recept, semmi különleges hozzávaló csak sok zöldség, hüvelyes, gyümölcs és gabona. Sokat fogok főzni belőle.

A recept szerint a padlizsánt kellett volna füstösre sütni, de tudom, hogy az nekem nem megy, így a füstös ízt kívülről adtam hozzá, a nagyon enyhén füstös ízű tofuval és egy kk füstölt paprikával. Nagyon finom lett ez is. Itt a képen nem túl mutatós, de tényleg finom, érzik a padlizsán íze, amit én szeretek, és az enyhe füstös íz, mm.....


3. Zabkeksz (sós) - Hugh Fearnley-Whittingstall magyarul megjelent szakácskönyvéből.

Ígéretes recept, félelmeimmel ellentétben nem volt macerás elkészíteni. Bár csak zabpehely van benne, szépen összeáll a tészta és formázható. Igaz én rudakat gyártottam belőle, mert ez a forma a mártogatáshoz tökéletes. Nagyon-nagyon finom volt, szerintem még sokszor fogom készíteni. Itt még nyers a tészta, de mikor megsül, elképesztően ropogós és zamatos. Mondjuk én szeretem a zabpelyhet minden formájában, így nem csoda, hogy nekem nagyon bejött. Ezt terveztem a mártogatósokhoz, plusz zöldségrudakat, hogy maradjon hely az éjszakai lakomának is.

Hozzávalók:
150 g apró szemű zabpehely
150 g nagy szemű zabpehely
80 ml kókuszolaj (nála olíva)
egy maréknyi magkeverék (nálam: mák, napraforgómag, szezámmag és lenmag, kb. egy-egy evk.)
annyi forró víz, amennyivel kemény lesz a tészta (nála kb. 150 ml, én sajnos nem néztem)
só, és kb. 3-5 tekerésnyi bors

A száraz anyagokat egy tálba mértem, a közepére öntöttem a felolvasztott kókuszolajat és gyorsan öntöttem hozzá forró vizet, miközben a robotgép spiráljával kevertem. Az elején úgy nézet ki, hogy nem áll össze, de mikor elég nedvesnek láttam a keveréket, hagytam kicsit pihenni és az apró szemű zabpehely szépen "felolvadt" és összefogta a masszát. Kb. 10 perc pihenés után a felét gömb formában egy sütőpapírra tettem és kicsit meglisztezve a tetejét kinyújtottam kb. 0,5 cm vastagra. Derelyevágóval elvágtam és széthúzkodtam, majd a papírt beemeltem a tepsibe (két részlet volt) és 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.

4. Fűszeres lencsekrém
Finom lett, a dió nem érzett benne, de nekem őrülten sok lett. Még a vendégségből is bőven hoztunk haza.

5. Répás - füstölt sajtos krém
Ez régóta családi és baráti kedvenc. A répa nem érzik, viszont nagyon finom az édeskés íz a füstölt sajttal. Kihagyhatatlan.

6. Céklás brownie - szintén Hugh receptje
Hű, ez nagyon finom lett! Csak ajánlani tudom. A teteje és széle ropogósabb és az egész édesen szaftos, nagyon tuti brownie recept. A vendégeknek is nagyon ízlett, többen elkérték a receptet.
Hozzávalók:
250 g vaj (nálam Liga margarin)
200 g étcsoki
200 g barna cukor
3 tojás
150 g teljes kiőrlésű liszt
1 kk sütőpor
1 evk kakaó
200 g főtt vagy sült cékla lereszelve

A vajat és csokit összeolvasztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojást elkeverjük a barna cukorral.  A liszthez hozzáadjuk a sütőport és egy evk kakaót (ez utóbbi saját ötlet). A tojásos masszához keverjük a csokis vajat. Eddig robotgéppel dolgozunk, utána átváltunk lapos fakanálra. Belekeverjük, laza mozdulatokkal a reszelt céklát és rászitáljuk a lisztes keveréket. Ezt is könnyed kanálmozdulatokkal belekeverjük. Mehet a 25*30 tepsibe, 180 fokon nekem kb 40 percet sült. Mikor a közepéből már csak nedves morzsák jönnek ki, akkor jó. Persze, ahogy a többi brownie-t nem szabad túlsütni.

7. Gluténmentes mandularopogós
Ezt már nagyon régen szerettem volna kipróbálni és most a rengeteg átnézett recept közül erre esett a választásom. Remélem nem bánom meg. Ezt sajnos túlsütöttem, így a gyerek nem nagyon ette, azt mondta: "Anya, ebbe beletörik a fogam!" Az ízével nem volt baj, de gyanítom, hogy finomabb is lehetett volna, ha nem sütöm 20 perccel tovább, mint kellett volna (sajnos közben filmet néztem, és totál kiment a fejemből a sütemény, igazi háziasszony: egyik kezével tésztát kever, másikkal a laptopot idomítja, ezért így járt :)).

Természetesen a kencék is gluténmentesek, a céklás kivételével, de jó lenne, ha a lottószámokban olyan biztos lennék, mint abban, hogy a gyerek ezt nem fogja megkóstolni.

Boldog Új Évet minden kedves Olvasómnak!

2012. december 30., vasárnap

Nutellás piskóta tekercs gluténmentesen

Egy gluténmentes gyorsan elkészülő finomság, amely valamilyen, számomra rejtélyes oknál fogva a gyerekek (és a férjem) körében is nagy siker. Ahogy már korábban írtam, nem szeretem a piskóta tekercset, mert szerintem kicsit nyögve nyelős, csak akkor jó, mikor már összeért a lekvárral. Ez a tészta mindenki szerint jobb volt mint a normál liszttel készülő. Puha volt, rugalmas, csak úgy etette magát. Semmilyen faxnit nem vittem az elkészítésébe, egyszerűen készítettem egy piskótát és megkentem Nutellával. 


Hozzávalók:
4 tojás szétválasztva
2 evk xilit
4 evk Naturbit gluténmentes liszt
4 evk nutella
kb. 1 dcl tejszín

A tojások sárgáját kikeverjük a xilittel, a tojások fehérjét felverjük. A sárgáját lazán a fehérjehabba keverjük, rászitáljuk a lisztet és óvatosan beleforgatjuk.
30x30-as tepsiben (sütőpapíron) .180 fokon 10-15 percig sütjük. Rögtön egy picit nedves konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk a hátáról a sütőpapírt és felgöngyöljük, majd megvárjuk míg kihűl. 
Kigöngyöljük, megkenjük a tejszínnel lazított Nutellával és felgöngyöljük. Innentől szeletelhető.

2012. december 23., vasárnap

Karácsonyi üdvözlet

Kedves Olvasóim!

Istentől áldott, meghitt és családi körben eltöltött, békés karácsonyi ünnepeket kívánok mindnyájatoknak!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...