2012. szeptember 16., vasárnap

Egészséges gyerekcsemege (gluténmentes)

Ez nem is recept, csak egy ötlet, ami biztosan sokak fejében megfordult már és biztosan sokan el is készítették, de még nem találkoztam vele az interneten. Fogyókúrázóknak és gyerekeknek ajánlom. Nálunk nagyon kedvelt nassolnivaló, és gyakran  kell(ene) készíteni. Gyors és olcsó. Nem is hiszitek, hogy milyen drága készen venni ezt a kis édességet és az még csak nem is diabetikus. A DM-ben 599 Ft 6 db, így pedig 8 db 380 Ft. Az egészségességet meg csak arra értem, hogy csoki, de mégis van benne rost, ásványi anyag és nem túl nagy mennyiség, jobban laktat és nem emeli a vércukorszintet olyan hirtelen, mintha egy tábla csokit nassolnának a gyerekek.
Egy csomag gluténmentes rizslapot (natúr vagy sós) megkenek egy tábla felolvasztott diabetikus  ét -vagy tej- vagy fehér (fruktózzal készült) csokival és megszórok kókuszreszelékkel vagy szezámmaggal. Ha a csoki megdermedt rajta, lehet is enni. 



2012. szeptember 13., csütörtök

Szoó Judit túrós kelt tésztája sósan - cukkinis-paradicsomos lepény

Ismét Judit tésztáját használtam, amit újra teljes kiőrlésű liszttel készítettem. Szombati ebéd volt, vegetáriánus, egészséges, szénhidrátszegény fogás. A tészta tökéletes volt, ismét.


Hozzávalók:
250 g teljes kiőrlésű liszt
250 g túró
1 kk porélesztő
1 kockacukor
100 ml víz

Feltét nálam: cukkini 4 db kisebb karikákra vágva, besózva, 6 db paradicsom karikákra vágva, egy doboz joghurt, olasz fűszerkeverék, parmezán sajt, só.
Szerintem bármilyen feltéttel jó. Aki nem szereti a teljes kiőrlésű lisztet, készítse kilófalóval, vagy keverve fehérliszttel.

A tészta hozzávalóit összekeverem úgy, hogy az élesztőt feloldom a cukorral a vízben. Szépen összeáll a tészta, rugalmas, nem ragad. Kinyújtottam a széleit az ujjammal visszahajtottam és megformáztam. 200 fokos sütőben 10 percig elősütöttem. Kivéve megkentem a fűszerezett tejföllel. Az előzőleg karikára vágott, besózott cukkinit kicsit kinyomkodtam és a tésztára rendeztem a paradicsomkarikákkal felváltva. Megszórtam még az olasz fűszerkeverékkel és ráreszeltem a parmezánsajtot. 200 fokon készre sütöttem. 

2012. szeptember 9., vasárnap

Szoó Judit túrós kelt tésztája fél óra alatt

Nemrégiben Szoó Judit egy hírlevélben írt egy süteménytésztáról amit ő nem keleszt, nem pihentet mégis tökéletes péksütemény készülhet belőle. Természetesen ő kilófaló liszttel készítette, nekem most nem volt itthon, ezért fele - fele teljes kiőrlésű és fehér liszttel készítettem. Szerintem bármilyennel jó, nem lehet elrontani típusú tészta. Ugyanazon a héten, mikor Judit tésztája felkeltette az érdeklődésemet, láttam Trollanyunál ezt a formázási technikát és a kettő ötvözéséből született az alábbi finomság. Este 3/4 8-kor álltam neki és sütéssel együtt 8:20-ra készen lett, mindenki alig várta, hogy megkóstolhassa, mert ínycsiklandó illatok lengték be a konyhát, miközben sült. A kardamom nagyon finom ízt adott a tésztának, szerintem nem érdemes kihagyni belőle. Tudom-tudom, nem lehet már belőle ilyenkor enni, ezért nem is tettem, reggel is finom volt a kávéhoz, bár közelharcot kellett vívnom egy kis darabért. Sajnos a kép este készült, a sötétben, nem adja vissza, hogy igazából milyen volt. Lehet, hogy kerek formában kellett volna sütnöm, akkor nem terült volna el ennyire.

Hozzávalók:
250 g túró
125 g fehér tönkölyliszt
125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 kk őrölt kardamom
1/2 kk só
2 evk folyékony (Ezerédes)
egy kiskanál száraz élesztő
1 kockacukor
100 ml víz
A kenéshez: 
2 evk kókuszolaj
2 evk kakaó
2 evk folyékony édesítő (Ezerédes)

A liszteket egy tálba öntöttem, belemorzsoltam a túrót, az élesztőt beleszórtam a vízbe, hozzádobtam a kockacukrot, elkevertem és adtam neki 5 percet. Judit szerint erre sincs szükség, de én jobban szeretem feloldani az élesztőt. Az öt perc leteltével beleöntöttem ezt is a tálba és rugalmas tésztát gyúrtam. Mivel a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot felvesz, érdemes várni és hosszabban gyúrni, nem kell több liszt hozzá, majd megduzzadnak a rostok és rugalmas lesz a tészta. Rögtön kinyújtottam téglalap alakúra és megkentem az előre összekevert kakaós - édesítős - kókuszolajjal. Feltekertem, egy szép henger lett, amit középen kettévágtam egy éles késsel és összefontam. Mehetett is 200 fokra a sütőbe kb. 20 percre.

2012. szeptember 6., csütörtök

Joghurtpuding színesen (gluténmentes)

Ennél még vadabb színekben is elkészítettem, de most csak ezt sikerült lefényképezni, mielőtt a fiuk felfalták volna. Egy nap, mikor a Csöppkeblogot olvasgattam Ábel idebújt az ölembe és mikor meglátta a képernyőn a színes tortácskákat, rögtön ő is ilyet akart. Megígértem neki, hogy készítek. Hát ez lett belőle. Az elkészítése egyszerű, nem igényel túl sok alapanyagot, viszont elég hosszadalmas.



Hozzávalók:
4 doboz Aktivia natúr joghurt
1 doboz habtejszín (2 dcl)
2 evk kanál zselatin (por formájú)
2 csapott kk kakaó
5 evk méz
vaníliapor
ételfesték

Egy doboz joghurtot összekevertem a tejszínnel, belekevertem a zselatint és felmelegítettem. Nem főztem, csak melegítettem. A többi joghurtot összekevertem egy másik tálban a mézzel. Kikészítettem a pudingformákat, az ételfestéket és egy kisebb fém keverőtálat. A zselatinos joghurtot összekevertem a mézes joghurttal, egy részét kiöntöttem a kisebb tálba és beletettem a kakaóport. A pudingformákat 1/3-ig töltöttem a kétféle színű joghurtos krémmel és betettem a fagyasztóba dermedni. Kb. 20 perc kellett egy adagnak. Mikor megdermedt, kivettem és a kisebb fémtálat elmosva, újabb adag krémet öntöttem bele, azt pedig narancssárga ételfestékkel színeztem. Ráöntöttem a már megdermedt részre és mehetett vissza a fagyasztóba 20 percre. Még egyszer megismételtem a fenti műveletet, csak zöldre színeztem a krémet. Mikor a legfelső réteg is megdermedt, kivettem, egyenként lefedtem őket fóliával és áttettem a hűtőbe, már ami maradt, mert a fiuk megettek rögtön kettőt. Áron megesküdött, hogy a zöld színűnek körteíze van. :) Mindnek vanília íze volt, mert a válogatós Ábel csak azt eszi meg, de örültem, hogy a fantáziájuk működött evés közben (is). Úgy tűnik, megérte a macera. :)

Tipp: bármivel lehet ízesíteni, aki bátor akár lime lével, gyömbérrel, kardamommal, csokival, tonkababbal, kókusszal, almával, körtével. Lehet több tejszínt is tenni bele, akkor talán több zselatin is kell. Ha kisbabának készül, akkor mézet nem szabad bele tenni, és érdemes növényi tejszínnel készíteni.

2012. szeptember 5., szerda

Szoó Judit - féle mikrós lepény

Most egy olyan recept következik, amit a szükség szült, nem egy csúcs gasztronómiai élmény, viszont elfoglalt anyukáknak, akik diétáznak éppen megfelelő. 
Aki ódzkodik a mikróban készített ételektől, az ne is olvasson tovább. Bár olvastam a mikróhasználattól elrémisztő dolgokat, valahogy nem rémültem el eléggé tőle. Igyekszem kerülni, de van otthon és ha kell használom. Ezt az ételt nem először készítettem, hanem már rengetegszer, de vagy gyorsan elfogyott, vagy nem volt túl fotogén, így eddig még nem örökítettem meg. Legnagyobb előnye az, hogy tényleg hamar készen van, és végül is meleg étel, ebédre is megfelelő. Rengeteg módon lehet variálni a fűszerezéssel, azzal amit bele teszünk. Szoó Judit receptkönyveinek egyikéből való, amiket nagyon ajánlok mindenkinek beszerzésre, mert nagyon ötletes, diétás ételek vannak benne. Kilófaló liszttel is el lehet készíteni, de nekem most nem volt itthon, ezért teljes kiőrlésűvel készítettem. 



Hozzávalók:
5 evk teljes kiőrlésű liszt
2 evk olaj
1 tojás
1 evk natúr joghurt vagy tejföl
1 kk ecet (nálam almaecet)
4 evk tej
1/3 tk sütőpor
1 evk sajt (nálam most parmezán)
Fűszerek: só, bors, pirospaprika vagy egyéb
2 db virsli, vagy megmaradt párolt zöldség, sült hús, stb

Egy tálban a hozzávalókat összekeverjük. A zöldséget, vagy virslit utoljára tesszük bele. Galuskatészta sűrűségűnek kell lennie a masszának. Egy kerek sütőtálba tesszük, vagy bármibe, ami mikrózható és 7 percig teljes fokozaton mikrózzuk. Nekem egy IKEÁ-s keres sütőtálban készült. Nyugodtan ki lehet venni közben és megnézegetni. Én úgy szeretem, ha a széle és a közepe teljesen átsült, szinte száraz. Mindenképpen rácsra kell tenni rögtön, miután kivettük, hogy a pára elszálljon, egyébként átnedvesíti a tésztát.

2012. augusztus 30., csütörtök

Kukoricapelyhes ropogós keksz (gluténmentes)

A fiaimnak állandóan biztosítanom kell valami rágcsálnivalót, egyébként csokit követelnek, vagy kockacukrot. Egyszerűbb, ha készülök és van itthon valamilyen általam sütött keksz. Ezt a receptet vettem alapul, csak a gluténmentes liszt miatt változtak az arányok. Most próbáltam ki először a Schar mix C nevű gluténmentes süteménylisztet. Jól vizsgázott! A recept nagyon egyszerű és az eredmény ropogósra sült keksz belül is ropogós kukoricapehellyel és rejtett csokidarabokkal., hmm....






Hozzávalók:
Csésze mérete 2 dl
1 1/2 csésze Schar mix C
1 csipet szódabikarbóna
1 tk só (nem szabad csökkenteni)
1 tojás
3/4 csésze Liga margarin puhán
1 evk méz
100 g barna cukor
egy maréknyi csokicsepp
1 csésze gluténmentes kukoricapehely (natúr)

A lisztet, sót, szódabikarbónát összekevertem egy tálban, egy másikban pedig a margarint, tojást, mézet és barna cukrot. A kettőt összeöntöttem és szép simára kevertem. Utána mehetett bele a csokicsepp és a kukoricapehely (nem kell összetörni). Kanállal lehetett a tepsire adagolni, én a kanál hátát megvizesítve elkenegettem a kekszeket. 170 fokon kb. 20 percet sült.
Igazi sokáig elálló rágcsálnivaló.

2012. augusztus 28., kedd

Túró jégkrém egyszerűen

Jönnek a meleg napok, ezért is most teszem fel. Egy egészen egyszerű jégkrémrecept, amely Memi blogjáról származik, ahonnan már jónéhány receptet kipróbáltam és amellett, hogy sohase csalódtam, mindig megtartásra és a családi recepttárba méltó recepteket ismerhettem meg. Ez is ilyen. A fiuknak nagyon ízlett, a férjem szerint túró ízű (nem tudom egyébként mit várt) és nem túl édes. Nem annyira krémes, mint a bolti, de nem is ezt vártuk, én nagyon örültem, hogy a fiuk másnap is követelték és a készítésében is aktívan részt vettek (lehet, hogy ezért is ízlett nekik annyira?). Egyébként tényleg, a formák segítségével egy gyerek is el tudja készíteni, a betöltésen kívül alig van munka vele. A formákat az IKEÁ-ban vettem nagyon olcsón.
Szóval egy hideg, édes nyalánkság tartósítószermentesen és egyszerűen.


Hozzávalók:
25 dkg túró
2 dcl habtejszín
ízlész szerint xilit (nálam három evk)
vanília
kakaópor instant (ezt csak úgy beletettem, kipróbálás végett)

Mindent a kakaópor kivételével tálba teszünk és összeturmixolunk. Belszórjuk a kakaót, elkeverjük és a formákba adagoljuk. 4 óra alatt kifagy. Kicsit lyukasak lettek, mert a formákba kanalazást még gyakorolnom kell. :)

2012. augusztus 27., hétfő

Fűszernyeremények az Audi főzőnapon

Ez itt a dicsekvés helye, szeretném megosztani veletek is az örömömet. 
Számomra meglepetés szerűen (fogalmam nem volt a programról, csak elmentem a férjem csatolmányaként) Mautner Zsófi pont a fűszerekről tartott egy kis ízelítőt, előadást Győrben, az Audi főzőnapon. Ezen aztán többek között azt is megtudtam, hogyan készítik az általunk kedvelt és sokszor használt vanília rudat (borzalmas macera), milyen illata van a tonkababnak (már régóta furdalta az oldalamat a kíváncsiság és most tessék, megtudtam), hány virág bibéjét kell leszedni 1 g sáfrány "előállításához" és egyéb érdekességeket. Zsófi összeszedett, szuper előadást tartott, még azokat is elszórakoztatta, akik talán nem érdeklődnek ennyire a gasztronómia iránt. Az általa hozott fűszereket meg is lehetett illatolni, tapogatni. Elmondta, hogy neki otthon kb. 150 féle fűszere van. Arról is beszélt, hogy mik azok a semleges ízű alapanyagok, amiken bátran kísérletezhetünk új, számunkra is ismeretlen fűszerekkel (szóval jövök rettenetes ízkombinációkkal hamarosan), és megkóstolhattunk egy általa készített  kandírozott gyömbéres tejberizst a tetején tonkababos meggyszósszal. Nem túlzok, isteni volt! Nem volt édes, mégis, egy falat mennyország. Aztán következett a fűszerfelismerő verseny, amire nagy mellénnyel bejelentkeztem, de persze izgultam nagyon. Végül a férjemmel együtt versenyezhettünk, ami nekem hihetetlen könnyebbséget jelentett. Együtt szagolgattuk az előkészített, szalvétába csomagolt tégelyeket, amiben nem látszott, hogy milyen alakú fűszer van, csak az illatából kellett kitalálni, viszont a szalvéta szaga sokkal erősebben képviseltette magát, így kellőképpen nehéz volt, még ha a fűszerek nem is voltak nagyon extrák. Szerencsére mindet tudtuk, bár kettőt így is elrontottunk mert félreérthető volt. Úgy tudtam, hogy a curry főszerkeverék. Biztos voltam benne, hogy az, de mikor Zsófitól rákérdeztem, hogy amit szagolunk az egy fajta fűszer vagy fűszerkeverék, akkor azt mondta egy fajta fűszer, így beírtam a kurkumát, amire a legjobban hasonlított. Aztán megtévesztő volt a friss kakukkfű, mert alig-alig lehetett érezni (a szalvétát annál inkább), és közben Zsófi arról beszélt, hogy bárányhoz használják, belenézve a kis lyukon is rozmaringnak láttam. A férjem állítja, hogy ő mondta, hogy kakukkfű, de én tényleg nem hallottam a zűrzavarban. 
Azért nyertünk, méghozzá a második helyen. Egy könyvet kaptunk és a képen látható fűszereket. A méreg drága sáfrányból 0,5 g-ot (féltve őrzöm, szerintem nem merem majd elhasználni), valamint füstölt paprikát (már régóta vágytam rá) és egy rúd vaníliát (az mindig jól jön). A könyv címe: Így fűzünk mi címmel, ami a hazánkban élő külföldiekkel készült riportokat és egy-egy érdekes, az adott kultúrát képviselő étel bemutatását és receptjét tartalmazza. Letölthető egyébként ingyenesen, és már rég le is töltöttem, sőt, főztem is belőle, de így, kézben fogva, sokkal nagyobb élmény. 


Ha tudtok jó sáfrányos receptet, amibe nem pazarlás beletenni, írjátok meg. A többit biztosan el tudom használni, de a sáfrányhoz kevés az ötletem.

2012. augusztus 26., vasárnap

Lisztmentes mákos-kókuszos szelet (gluténmentes)

Egyszerű és nagyon finom sütemény. Tulajdonképpen egy kevert tészta, amibe nincs semmiféle liszt és a gyümölcs (most zöldség) püré teszi szaftossá. Azoknak is ajánlom elkészítésre, akik nem visznek paleo vagy gluténmentes konyhát, garantáltan ízleni fog mindenkinek. Legalább is nálunk így volt. Nem utolsó sorban sok, a szervezet számára hasznos anyag van benne, mint a mák, a méz, a sütőtök.



Hozzávalók:
150 g kókuszreszelék
150 g darált mák
4 tojás
3 evk kókuszolaj (olvasztva)
2 evk méz
30-40 g xilit
2 dcl sütőtökpüré (vagy más gyümölcspüré)
vanília, pici só

A tojások fehérjét felverjük keményre egy csipet sóval. A tojások sárgáját kikavarjuk a mézzel, vaníliával, cukorral és kókuszolajjal. Utána belekeverjük a sütőtökpürét, majd mikor már egynemű, a mákot és a kókuszt. Végül a tojáshabban lazítjuk és egy tepsibe simítjuk. 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Nagyon finom, a kókusz és a mák jók együtt, a sütemény pedig szaftos, másnapra sem szárad ki.

2012. augusztus 23., csütörtök

Joghurtos padlizsánsaláta

Talán nem blogba való recept, hiszen annyira egyszerű. Mégis, felteszem, hátha más is kínlódott néha a padlizsán sütésével. Hogyan lesz igazán finom? Van egy török büfé, ahonnan munkaidőben néha rendelek falafelt és padlizsánsalátát. Egyszer kértem, hogy árulja el a padlizsánsaláta receptjét, de  azt mondta, titkos. Hát ezért örülök, hogy végül mégis sikerült kikísérleteznem. Így nem lesz rágós, nem lesz szivacsos, hanem szájban olvadó, puha, krémes padlizsánkockákat kapunk, amiből a saláta nagyon finom. A titka annyi, hogy a padlizsánt felkockázás után, besózva állni kell hagyni legalább fél órát, utána leöblíteni és megszárítani. Kókuszolajban (vagy más zsiradékban) kis adagokban megsütni. 
Görög natúr (vagy Aktivia natúr) joghurtba egy-két gerezd fokhagymát nyomni és ebbe szedni még forrón a padlizsánkockákat. Sót már nem adtam hozzá, elég volt, hogy besóztam, de ízlés szerint lehet még hozzá adni. Nekem nagyon-nagyon ízlett, akár csak egy házi sütésű zsömlével is. A képet ismét el kell néznetek nekem, semmi tehetségem a fotózáshoz, sőt, antitálentum vagyok. 






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...