2012. szeptember 9., vasárnap

Szoó Judit túrós kelt tésztája fél óra alatt

Nemrégiben Szoó Judit egy hírlevélben írt egy süteménytésztáról amit ő nem keleszt, nem pihentet mégis tökéletes péksütemény készülhet belőle. Természetesen ő kilófaló liszttel készítette, nekem most nem volt itthon, ezért fele - fele teljes kiőrlésű és fehér liszttel készítettem. Szerintem bármilyennel jó, nem lehet elrontani típusú tészta. Ugyanazon a héten, mikor Judit tésztája felkeltette az érdeklődésemet, láttam Trollanyunál ezt a formázási technikát és a kettő ötvözéséből született az alábbi finomság. Este 3/4 8-kor álltam neki és sütéssel együtt 8:20-ra készen lett, mindenki alig várta, hogy megkóstolhassa, mert ínycsiklandó illatok lengték be a konyhát, miközben sült. A kardamom nagyon finom ízt adott a tésztának, szerintem nem érdemes kihagyni belőle. Tudom-tudom, nem lehet már belőle ilyenkor enni, ezért nem is tettem, reggel is finom volt a kávéhoz, bár közelharcot kellett vívnom egy kis darabért. Sajnos a kép este készült, a sötétben, nem adja vissza, hogy igazából milyen volt. Lehet, hogy kerek formában kellett volna sütnöm, akkor nem terült volna el ennyire.

Hozzávalók:
250 g túró
125 g fehér tönkölyliszt
125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 kk őrölt kardamom
1/2 kk só
2 evk folyékony (Ezerédes)
egy kiskanál száraz élesztő
1 kockacukor
100 ml víz
A kenéshez: 
2 evk kókuszolaj
2 evk kakaó
2 evk folyékony édesítő (Ezerédes)

A liszteket egy tálba öntöttem, belemorzsoltam a túrót, az élesztőt beleszórtam a vízbe, hozzádobtam a kockacukrot, elkevertem és adtam neki 5 percet. Judit szerint erre sincs szükség, de én jobban szeretem feloldani az élesztőt. Az öt perc leteltével beleöntöttem ezt is a tálba és rugalmas tésztát gyúrtam. Mivel a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot felvesz, érdemes várni és hosszabban gyúrni, nem kell több liszt hozzá, majd megduzzadnak a rostok és rugalmas lesz a tészta. Rögtön kinyújtottam téglalap alakúra és megkentem az előre összekevert kakaós - édesítős - kókuszolajjal. Feltekertem, egy szép henger lett, amit középen kettévágtam egy éles késsel és összefontam. Mehetett is 200 fokra a sütőbe kb. 20 percre.

2 megjegyzés:

mági írta...

Nekem a sötétben készült kép is visszaadja milyen finom lehet és nem is látom úgy, hogy elterült:)
Listára veszem:)

margaretta írta...

Aranyos vagy Mági, főleg úgy, hogy tudom, te milyen gyönyörű fotókat készítesz. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...