2016. április 3., vasárnap

Epres túrógombóc sütés nélkül (cukormentes, gluténmentes)

Egyszerű és nagyon finom recept következik. Semmi extra hozzávaló nem kell hozzá. Ha édességre vágysz, nyugodtan készítsd el. Az alapötletet Marikánál láttam meg, és nagyon megkívántam. Mikor sikerült viszonylag finom epret szereznem és néhány szemet eldugnom a fiuk elől, el is készítettem. Íme az én receptem:



Hozzávalók:
250 g túró (rögösebb)
1 kis doboz tejföl
1 evk negyedannyi édesítő
1 evk bourbon vaníliakivonat
100 g kókuszreszelék
5-6 szem nagyobb eper

A túrót az édesítővel és a tejföllel összetörjük és amennyire lehet simára keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és a kókuszreszeléket és összegyúrjuk. Annyi kókuszreszeléket adjunk hozzá, hogy a massza egyben maradjon, ahogy a tenyerünkbe vesszük. Én két evőkanálnyi kókuszreszelék híján egy 100 g-os csomaggal adtam a túróhoz, a két evőkanálnyit félretettem a beforgatáshoz. Az eprek közül a nagyobbakat félbevágtam és egy-egy felet tettem egy gombócba. A tenyerembe vettem egy adag masszát, kilapítottam, majd az epret a közepére téve gombóccá formáltam. Könnyű volt a masszával dolgozni, hamar haladtam, pár perc volt az elkészítése. Másnapig hűtőben tároltam, úgy finomabb volt, a kókuszreszelék teljesen átpuhult benn. 

A teljes adag szénhidrát tartalma 30 g. Ebből kb. 10 gombóc lett, jó nagyok voltak. Én ebéd után ettem belőle 3-at.  

2 megjegyzés:

Bea Dán írta...

Kedves Boglárka!
Csak néhány napja fedeztem fel blogodat az interneten, amikor gluténmentes recepteket keresgéltem. Ezúton szeretném Neked elmondani, mekkora segítség volt a leírásaid, ötleteid alapján elindulni ezen a „homokkal szórt ösvényen”. Sajnos a recepteket nekem tovább kell alakítanom, mert sok más alapanyagot sem fogyaszthatok, de máris sütöttem 5-6 féle kekszet, kenyérkét és mind ehető volt…
Közben rátaláltam a könyvajánlatokra is – köszönöm, hogy megosztod gondolataidat, olvasmány élményeidet. Kijegyzeteltem a címeket és igyekszem a megtalálni őket a könyvtárban…
Kívánok neked jó egészséget, nagyon sok örömet a gyermekeid nevelésében és persze további jó sütés-főzést!
Üdvözlettel: Dán Bea (Budapest)

Boglárka Bokor írta...

Kedves Bea!

Örömmel olvastam a soraidat, köszönöm a visszajelzést! :D Ha Facebook-ozol, van egy csoport, aminek már lassan 10 ezer fölötti a taglétszáma, sok-sok gluténmentesen sütő-főző blogger a tagja, akik szintén posztolnak recepteket. Ha nem vagy fenn a Facebook-on, akkor szívesen megírom neked más blogok linkjeit is, akik még tej- és tojásmentesen is sütnek, hátha az is nagy segítség lenne számodra.
Kitartást kívánok neked a kísérletezéshez és örömteli sütést-főzést! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...