2015. április 7., kedd

Svéd mandulatorta (cukormentes, gluténmentes)

Többször készült nálunk ilyen torta, és többféle receptet kipróbáltam. Ezt most azért teszem közzé, mert ez az eddig legjobban sikerült változat és nem akarom elfelejteni. Teljesen cukormentesen készült, mégis nagyon ízlett mindenkinek. 


Hozzávalók: 
5 db tojás
200 g őrölt mandula
700 ml tej vagy 200 ml tejszín, 500 ml tej
2 evk negyedannyi édesítő
3 púpos evőkanál eritrit
fél csomag tejszín ízű pudingpor
1 csomag vaníliás pudingpor
(lehet 70 g kukoricakeményítő is, de akkor kell még vanília bele)


A tojások fehérjét felverjük az eritrittel keményre. Beleforgatjuk a mandulát. A tepsi hátára sütőpapírt terítünk, rajzolunk rá egy e 30 cm átmérőjű kört és a krém felét rákenjük egyenletesen. Előmelegített 150 fokos, légkeverékes sütőben 25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük a legfelső rácson. Így járunk el a tészta második részével is. Szóval külön-külön kell megsütni a két lapot.
A krémhez addig a tej+tejszín keverékét melegíteni kezdjük, lassú tűzön, beletesszük a tojássárgájákat és alaposan elkeverjük. A pudingport 50 ml tejben elkavarjuk a két evk édesítővel, és mikor forró a tejes keverék, beleöntjük a tejjel elkevert pudingport és sűrűre főzzük (fontos a lassú tűz). Rögtön belekeverünk 100 g vajat, míg elolvad, majd kavargatva kihűtjük. Megtöltjük a lapokat a langyosra hűlt krémmel és a tetejét is bevonjuk, majd szeletelt mandulát szórunk rá, amit először serpenyőben szárazon kicsi megpirítottunk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...