2013. augusztus 31., szombat

Gluténmentes lenmagos Schar kenyér tangh zongh technikával

A tangh zongh-al készült péksütemények régóta izgatják a fantáziámat. Először Trollanyunál láttam szépségeket és olvastam a technikáról, és már akkor fontolgattam, hogy ki fogom próbálni a gluténmentes kenyér előállításához, de most Limaránál újra meglátva egy ilyen technikával készült péksütit végleg eldöntöttem, hogy kipróbálom. Íme az eredmény. Nagyon finom, foszlós bélzetű lett a kenyér, nedvdús de nem vizes. Kenyér ízű, ami a gluténmentes lisztek esetében nem mindig mondható el a kenyérről. 







Hozzávalók:
Tangh zong
50 ml víz
10 g Schar mix B
Ezt összekeverem és addig melegítem, míg csíkokat tudok húzni a lisztbe. Gyakorlatilag egy puding állagú valamit készítek. Kihűtöm.
Kimértem:
250 g Schar mix B
1 kk só
2 evk lenmag
1 kk fiber husk
200 ml langyos víz, benne egy kockacukor és 10 g friss élesztő feloldva
2 evk olaj
Összekevertem a száraz anyagokat, hozzáöntöttem az élesztős vizet, hozzákanalaztam a kihűlt tangh zong-ot és jól összekevertem. Sütőpapíros kenyérformába tettem és a tetejét olajos kanállal ellapogattam. Egy órát kelt a tűzhely tetején letakarva folpakkal. 180 fokon kb. 40 percet sült.

8 megjegyzés:

Kati írta...

Én is készülök kipróbálni ezt a technikát, nagyon szép lett a kenyérkéd:)

trollanyu írta...

Tényleg gyönyörű a belseje is, bár én még nem sütöttem soha gluténmentes lisztből, nem tudom milyennek kell lennie:) Örülök, hogy bevált neked is ez tangzhong:)

Bokor Boglárka írta...

Trollanyu! Ennyire puha bélzetűre még más módon nem sikerült a kenyér, több napig puha és friss maradt. Ezúton is köszönöm neked, hogy magyarul is olvashattunk erről a technikáról. :)

Kati! Minél hamarabb kipróbálod, annál jobb, hidd el!

haNa írta...

Ez nagyon szép kenyér lett és itt legfőképp a bélzetére gondolok! Beleharapnék, ha lehetne! :) Megy kipróbálásra szánt receptek közé!!!! :)

Bokor Boglárka írta...

Tényleg nagyon jó lett, még harmadik nap is finom volt. Az egyik olyan kenyerem, ami leginkább hasonlít a normál búzásra.

haNa írta...

Sírni tudnék a gyönyörűségtől,olyan pihe-puha kenyér lett belőle! :) Az ízén én kiérzem még a gm ízt,de egyébként tényleg zseniális és megéri azt a plusz "macerát". Köszönöm! ;)
Még annyit Bogi,h Te hogy tárolod? Ruhába csavarod?

Bokor Boglárka írta...

De örülök, hogy kipróbáltad és neked is jó lett! Igen, ennél jobb kenyeret még nekem sem sikerült sütnöm.

nyunyó írta...

Szia! Fiber husk nélkül szerinted működhet? Az sajnos nincs itthon és egyhamar nem is tudok venni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...