2012. április 16., hétfő

Brazil sajtos "zsemle" - Pao de queijo - gluténmentes

Alig vártam, hogy szert tegyek némi tápióka lisztre és kipróbálhassam ezt az egyszerűnek tűnő, gluténmentes "zsömlét". Több helyen olvastam a receptet a neten is, de a végső löketet a Good Food magazinban Mautner Zsófi tolmácsolásában közreadott recept adta meg. Az ember lánya elképzeli, hogy szépen készít egy égetett tésztát, csak éppen liszt helyett tápiókaport tesz bele. Hol itt a buktató?
Hát ott, hogy szerintem a recept nem volt tökéletes. Egyrészt azt nem is írja, hogy a sajt mikor kerüljön bele, másrészt szerintem az arányok is rosszak voltak. Nem baj, azért mindenből tanulunk, így ebből is, habár készítés közben jól megizzasztott ez a kis péksütemény, sőt a mixerem is eltört (régi volt már, de eddig semmi jelét nem adta a haldoklásnak, most viszont mindkét keverőlapátja darabjaira omlott). Azért nem adom fel, még van a tápióka lisztből és az én harci kedvem se lankadt, úgyhogy még várhatóak receptek. Egyébként finom volt, de ahogy más blogon is olvastam, kicsit ragacsos közepű. Ábel kicsit ímmel-ámmal ette, azért elfogyott.




Hozzávalók (eleve fél adaggal indítottam, szerencsére):
150 ml víz (az eredeti receptben 2,5 ml volt a teljes adag, de én még utólag adtam hozzá a fele adagon túl is vizet)
125 ml tej
25 ml olaj
200 g tápióka liszt
2 tojás

20 g sajt lereszelve

A vizet, tejet és olajat összeöntöm és forráspontig melegítem, megsózom. A tápióka lisztet tálba teszem és ráöntöm a forró keveréket. Itt jön a baj. A tápióka liszt egészen másként viselkedik, mint a normál liszt. Összeugrott és lehetetlen volt fakanállal keverni. Soha nem láttam még ilyen állagú tésztát. Kicsit pihenni hagytam, gyorsan megnéztem a netet, járt-e így még valaki. Belekevertem a sajtot, ezt fakanállal, kínlódva. Miután kicsit hűlt a tészta, hozzáütöttem a tojásokat és bevetettem a mixert. A tészta rácsavarodott a lapátokra, a motorja lázadozott én meg elég tanácstalan voltam. Mindegy, kevergettem szépen, ahogy tudtam, leszedegettem a lapátokról és ismét nekiláttam, míg elég egynemű lett. Megint pihentettem 10 percet, közben én is kifújtam magam.
Sütőpapíros tepsire kanalaztam, és betoltam a 180 fokos sütőbe.
Amit másként csinálnék:
- nyomózsákkal adagolnám a tepsibe és sokkal kisebbeket készítenék
- dagasztó spirállal keverném a tésztát
A sütőben egyébként tényleg elsimul a teteje, és szépen megnőnek, csak mikor kivettem estek össze a képen is látható formára.


7 megjegyzés:

haNa írta...

Pedig olyan szépnek tűnnek! Fő a kitartás! :)

Bokor Boglárka írta...

Csalóka :) Lapótyák lettek, de nem baj, legközelebb eleve azt készítek, akkor majd nem lesz miért aggódnom. :)

Zsuzsanna írta...

Kedves Margaretta, mostanában próbálkozom gm tésztákkal is. Szerintem is baj lehetett az arányokkal. A hagyományos égetett tészta, amiből a képviselőfánkot is sütjük, több tojást kívánna. ( jó öreg szakácskönyvekben megadott arányokat érdemes figyelembe venni.) Egyáltalán nem baj, ha a búzalisztet vagy esetünkben a gm-lisztet a még hideg folyadékba keverjük, csak kicsit tovább tart, míg felforr és persze, állandóan keverni kell, én egy lapátforma habverővel szoktam. Fontos, hogy a liszt jól átfőjön, kevésbé ég oda, ha tej nélkül, vízzel fő. A sajtot nem feltétlenül keverném a tésztába, hanem - ha úgy felfújódnak a kis fánkok a gm lisztektől is, mint a búzaliszttől - akkor kihűlés után egy gm besamellel főzött sajtkrémet töltenék bele.
Még egy régi tervem, hogy a keleti fűszereseknél kapható kerek rizslapokat vízbemártva, vajjal vagy olajjal megkenve egymásra rétegezem és mint a réteslapot, rétesnek használom fel, kis batyukat formálva. Vajon működne? Hogy miként kell a rizslappal ("rizspapírral") bánni, Mautner Zsófia blogjában vannak tanácsok.
Kérlek, ne vedd rossz néven a kéretlen tanácsaimat, de magam is tapasztaltam, milyen "gúzsbakötve táncolni". Ezt a versfordításra mondták, de a diétás főzésre is áll :-)

trollanyu írta...

Szia, Nálam is van fent egy recept, de én is megszenvedtem vele. Sajnos ez a tápiókának a tulajdonsága. Ugyan az enyémek szép pufik lettek és maradtak, de a kisebbik fiamon kívül nem ette senki:) Nem hinném, hogy mégegyszer nekiállok. Ha van kedved nézd meg, már régen készítettem. http://trollakonyhamban.blogspot.com/2011/09/pao-de-queijo-brazil-sajtos-puffancs.html

Bokor Boglárka írta...

Trollanyu! Megtaláltam nálad a receptet, még előtte elolvastam és készítés közben is újraolvastam. Az biztató volt, hogy nálad sem szerette mindenki. :) Én arra gondoltam, hogy az lesz legközelebb, hogy vékonyabbra készítem, mert egyébként finomak lettek azok a darabok, amik szétkenődtek a tepsin.

Bokor Boglárka írta...

Zsuzsanna! Köszönöm a tanácsokat, egyáltalán nem bánom, sőt, mindig jól jönnek. Készítettem már sajtos pogácsát GM liszttel égetett tésztából és azzal nem is volt baj, szép lett és finom. Igazából a tápióka liszt nem sima GM liszt, egészen különleges. Az lehet, hogy a több tojás segített volna. A rizslap nekem is piszkálja a fantáziámat, ha sikerült valami jót készítened vele, szívesen veszem, ha elküldöd. Eddig én sem próbáltam ki, bár ahol a tápióka lisztet vettem, ott lehet kapni, csak nincs ráírva, hogy gluténmentes. Egyébként már olvastam receptet gluténmentes blogon vele, csak már nem emlékszem hol.

Zsuzsanna írta...

Igen, sajna, a keleti árukról ki kell találni, adhatók-e gm diétában. A 100 százalékosnak cimkézett japán hajdinametélt is kiütést okozott allergiás családtagunknál, valósz. búzakeményítőt v. -lisztet használtak az elkészítésénél. A helyzet az, h. nálunk a "csak" cöliákiás rokont könnyű megvendégelni, hisz a tojás, sajt, stb. nem tilos. De a többszörösen ételallergiás családtagom sorsa nem egyszerű, se tojásfehérje, se tejtermék, se szójalecitines csoki... Viszont nem is igényli a süteményféléket, ráállt a zöldség, hús és kevés gyümölcs fogyasztására :-) Néha vesz gm barna kenyeret és mindig tart otthon puff. rizsből készült szeletet, pl. Hamlet.
Megírom, ha mégis veszek rizslapot, mi lett!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...