Reggel a kávé fölött kicsit nosztalgiáztunk Farkasapával, hogy azokban a régi szép időkben milyen finom is volt a sütőben (lerben) sült krumpli kis vajjal, szalonnával, főtt tojással. Bár mindketten máshol nőttünk fel, valahogy a családunk társadalmi státuszának hasonlósága miatt, eléggé hasonlóak az emlékeink. Én Erdélyben nőttem fel, ő jobbára Somogyban, de a ráncos bőrű, illatos, sütőben sült krumplit mindketten sűrűn ettünk vacsorára.
Vacsorára vissza akartam idézni valamit abból az időből és ha lehet a hangulatból is, így ez készült. Nem autentikus, de finom volt és nagyon - nagyon egyszerű. Direkt nem is bonyolítottam túl az ízeket.
Hozzávalók:
4 nagyobb krumpli
1 evk vaj
bors, só
10 dkg sajt
10 dkg császárszalonna
A sütőt 180 fokra állítottam és a rácsra bepakoltam a megmosott krumplikat. Meg lehet szurkálni, de én elfelejtettem. Egy óra múlva (közben kimentem a fiukkal játszani) csodás illat fogadott és nagyjából megsültek a krumplik. Mikor a villa könnyen belemegy, akkor van készen.
Félbevágtam őket és hagytam picit hűlni, majd kivájtam a belsejüket, úgy, hogy maradjon egy cm-es réteg a héja fölött. A kivájt részhez hozzáreszeltem a sajt egy részét (annyit hagytam, hogy minden krumpli tetejére jusson), beletettem a vajat, borsot, sót (keveset, mert a sajt és a szalonna is sós) és jól összekevertem. A krumplikat is picit megsóztam. A szalonnát kisütöttem és szűrőlapáttal kiszedtem.
Végül a fél krumplikat megtöltöttem a töltelékkel, megszórtam a szalonnakockákkal és rátettem egy kevés reszelt sajtot és 220 fokra betettem a sütőbe, míg a teteje szépen megpirult.
Igazi hóvégi vacsora, de nagyon jól esett.
3 megjegyzés:
Ötletes! :)) És persze mutatós is. :)Fiacskád jól van már?
Szia! Ez jól hangzik! Mondjuk nekem az összes recepted nagyon tetszik. van mit tanulnom Tőled diéta-ügyben..:-)
Zsófi! Nagyon örülök, ha tetszenek a receptjeim! Bárcsak jobban látszana rajtam is, hogy diétás ételeket főzök :)
Megjegyzés küldése