2012. június 24., vasárnap

Cukormentes-gluténmentes csokis piskótatekercs

A napokban itt olvastam a receptet és azonnal nagyon megtetszett. Google fordítóval lefordítottam és vasárnap, míg a gyerekek aludtak nekiláttam. Jól is tettem, mert mire felébredtek farkaséhesek voltak. Az elkészítése nagyon egyszerű, a tekerés igényel némi rutint, de tényleg pikk-pakk megvan. A leírás alapján kicsit fáztam tőle, nem vagyok túl ügyes krémes sütemények készítése terén, de fölösleges volt az aggodalom. Mondjuk nem lett olyan szép, de én elégedett voltam vele. A másik nagy nyeresége a recept kipróbálásának: a tészta. Egy nagyon könnyű, nem törékeny, selymes, puha piskóta tészta lett az eredmény, ami nem utolsó sorban gluténmentes és amit nagyon-nagyon sokszor fogok még készíteni, mert tényleg tökéletes lett.


Hozzávalók a tésztához:
4 tojás sárgája
20 g tejpor
40 g kukorica keményítő
3 evk édesítő (Ezerédes)
3 ev natúr joghurt
1 tasak Haas sütőpor (ez gluténmentes)
6 tojás fehérje
pici só

Krémhez:
2 tojás sárgája
3 csapott evk kakaópor
5 evk folyékony édesítő (Ezerédes) 
20 g kukorica keményítő
400 ml tej + 3 evknyi


A tojásfehérjét felverem pici sóval fényesre és keményre. A tojássárgákat elkeverem a többi hozzávalóval. Mikor egynemű, egy hablapáttal óvatosan a fehérjéhez keverem és egy nagyméretű (40x30) sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom (el kellett egyengetnem a tésztát).
160 fokon 20 percet sütöttem. Mikor barnult a teteje kivettem, de érezhető is volt, hogy rugalmas, belül sem nyers a tészta. Egy nedves konyharuhára borítottam a papírt lehúztam a hátáról és óvatosan feltekertem, hagytam így kihűlni.
Míg sült a tészta a krémet készítettem el. A tojások sárgáját, a kakaót, keményítőt és az édesítőt simára kevertem 3 evknyi tejjel. A többi tejet melegedni tettem és mikor már forró volt, beleöntöttem a keveréket. Lassú tűzön sűrűre főztem, majd kihűtöttem, gyakran kavargatva, hogy ne képződjön hártya a tetején. 
Aztán összeállítottam a süteményt. Kitekertem a piskótát és vastagon, egyenletesen megkentem a krémmel, majd igyekeztem összetekerni óvatosan. Kicsi krém kifolyt, de nem volt vészes. Hűtőben érdemes hagyni pihenni, jobban lehet szeletelni utána. 
Szerintem ezt a tésztát lehet használni bármihez, tortalapnak is, mert tényleg jól lehet vele dolgozni és egyáltalán nem száraz, nyögvenyelős, hanem egészen selymes az állaga.

3 megjegyzés:

haNa írta...

Küldhetnél egy darabot, ha van még! :)) Én ezzel még nem próbálkoztam, de ami késik... :)

Bokor Boglárka írta...

Eddig én se próbálkoztam, sőt, még piskótát se nagyon sütöttem (egyszer mandulaliszttel), úgyhogy csak vágj bele bátran! És nincs már, a maradékot én ettem meg ma reggelire nagy lelki nyugalommal, hogy nem hizlal, amit eszek.

Jámborné Budai Mónika írta...

Ezt én is kipróbálom!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...