2016. február 16., kedd

Juhtúrós tökmagolajos keltpogácsa (IR barát, cukormentes)

NEM GLUTÉNMENTES recept! Ismét a család nagyobbik felének kedveztem ezzel a pogácsával, ami a maga nemében nagyon finom lett. Sajnos mikor elkészült én nem ehettem egy falatot se belőle, mert már nem fért bele az aznapi szénhidrátbevitel keretbe, de másnap reggelire is nagyon finom volt. 
Egy db. pogácsa kb. 5 g ch-t tartalmaz



Hozzávalók:
100 g zabpehelyliszt
2 evk sikér
100 g tk tönkölyliszt
50 g durumliszt
1 dl tejszín
1/3 friss élesztő
1 tk só
210 g juhtúró
1 tojás
2 evk tökmagolaj

Az élesztőt felfuttattam a meglangyosított tejszínben. A liszteket tálba mértem, beletettem a sót, összekevertem, majd hozzámorzsoltam a juhtúrót. A tejszínes keveréket hozzáöntve tésztát dagasztottam belőle. Még hozzáöntöttem a két evk tökmagolajat és dagasztottam kb. 5 percig. Kicsit aggódtam, hogy a sok juhtúró miatt nem kel majd meg, de egy óra múlva nagyon szépen duplájára kelt a tészta. Kivettem, kinyomkodtam belőle a levegőt, kinyújtottam, hajtogattam, újra kinyújtottam kb. másfél ujjnyi vastagra és kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Addig folytattam a nyújtást, szaggatást, míg volt a tésztából. Amíg bemelegedett a sütő (200 fok, 20 perc) pihentek a tepsin a pogácsák és nőttek kicsit. Lekentem a tetejüket tojással és megszórtam reszelt sajttal. Így mentek a sütőbe, ahol ismét nagyot nőttek, némelyik el is dőlt, de én nem bántam, szeretem a részeges pogácsákat :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...