2015. július 1., szerda

Törökméz (gluténmentes, tojásmentes, tejmentes)

A Blogkóstoló játék 23. fordulójára én is jelentkeztem. Eddig még soha, mert mindig féltem, hogy egyrészt feladom a leckét annak, aki engem húz, hiszen a legtöbb receptem gluténmentes, vagy szénhidrátszegény és a bloggerek többsége hagyományos alapanyagokkal főz, nekik nehéz fölösleges problémakeltés lenne gm módon sütni-főzni, másrészt nekem is nehéz lesz egy-egy kiválasztott ételt gluténmentesíteni. Én most Mézeskalács konyháját kaptam, alaposan körülnéztem a receptjei között. Kipróbáltam a kávés kifliket, ami finom lett, de nem volt túl fotogén, ezért majdnem ki is csúsztam a játékból. Végül Mézeskalács konyha törökméze-re esett a választásom és kora reggel negyed óra alatt készen volt. A gyerekeknek szerintem igazán érdekes csemege (bár rengeteg cukor van benne, azért ritkán nyugodtan fogyasztható), és természetesen alapból gluténmentes, így nem is kellett variálnom a recepttel. Próbáljátok ki!






Hozzávalók:
10 dkg cukor
4 evőkanál méz
1,5 kávéskanál szódabikarbóna
0,5 tk mézesfűszer

A mézet és a cukrot egy vastag falú lábasban összekevertem. Tűzre tettem, de én közepes hőmérsékleten karamellizáltam, mert féltem, hogy megég. Nem kevertem, csak néha megrázogattam a lábast, és figyeltem, ahogy karamell színű lesz a massza. Mikor már jónak ítéltem, lehúztam a tűzről, belekevertem a fűszert és a szódabikarbónát, ekkor fehéren felhabbzott, de rögtön bele is öntöttem a sütőpapírral kibélelt pici tortaformába. Lehet bármi másba, de ez elég kis mennyiség, és nem akartam, hogy teljesen szét folyjon, ezért ebbe tettem. Mikor már csak langyos volt, késsel megpróbáltam vájatokat vágni bele, hogy később könnyebben lehessen törni a vágás mentén. Mikor teljesen kihűlt, ropogós volt. :) 
Köszönöm a receptet!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...