2010. augusztus 12., csütörtök

Szilvásgombóc

Tavaly nyáron rájöttem, hogy a szilvásgombóc készítése nem ördöngósség és nem is csak tapasztalt háziasszonyok állhatnak neki. Tavaly nem készült róla fénykép, szinte pillanatok alatt elfogyott. Háromszor ismeteltem. Idény nyáron ez volt a második adag. Az elsőből ígértem egy barátnőmnek, de mire feleszméltem négy darab árválkodott a tál alján, az jó volt nekem másnap ebédre, ezért gyorsan ismételni kellett, hogy az ígéretemnek eleget tehessek. Annyira finom a friss szilva fahéjjas cukkoral és a finom krumplis tészta, hogy fejedelmi ebédnek érzem.

Most segítségem is volt a konyhában. Néha bemerészkednek a fiuk is, főleg, ha látják, hogy előveszem a tojást a hűtőból, azt szeretik feltörni. Igaz, hogy több jut belóle a konyhaasztalra, de nem bánom, mert szeretném őket beszoktatni a konyhába.
Áron elmélyülten pakolgatta a fél szilvákat egy tésztadarabra. Le- és fel, nagyon jól szórakozott én meg elégedett voltam, mert közben el tudtam készíteni a gombócokat.
A recept a Horvát Ilonka szakátcskönyvből származik.
1 kg krumli
25 dkg liszt
1 tojás

1 evőkanál búzadra
2 evőkanál olaj
Összegyúr, miután a krumpli kihűlt. Ez fontos, mert ha krumpli meleg, sok lisztet vesz fel és ragacsos marad a tészta. A szilvát kimagvalom és felenként, vagy ha apró egy egészet csomagolok a tésztába úgy, hogy közben a mag helyére jó sok bőven fahéjas cukrot töltök.
Tényleg nagyon finom, bátran próbálja ki mindenki.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...