2012. június 29., péntek

Spenótos-gombás rizottó - "könnyű" nyári ebéd

Minden hónap elején megveszem a két számomra kedves főzőmagazint, a Good Food-ot és a Nők Lapja konyhát. Az aktuális számok egész hónapban ott hevernek valahol a nappaliban, így Farkasapa is gyakran kézbe veszi, nézegeti. Ő szeret főzni, de minden napos rutinfőzés nem neki való. Az egyik újságban meglátott egy rizottót, amit azonnal nagyon megkívánt. Egész héten mondogatta, hogy milyen jó is lenne megfőzni, de olyan alapanyagok szükségeltettek hozzá, amik Martonvásáron karnyújtásnyira nem elérhetőek. Addig - addig forgatta az elméjében a rizottó ötletét, hogy egyik nap bement egy hiperbe és megvette a bébispenótot, gombát, fehérbort. Nagy elánnal látott neki a feladatnak és mintegy másfél óra múlva, amit a tűzhely közvetlen közelében töltött el (lássuk be, egy hős) kész lett a fenséges rizottó. Tényleg nagyon finom lett, alig vártam, hogy másnap legyen és ebédre én is ehessek belőle.


Hozzávalók:
1 fej hagyma
2-3 g fokhagyma
30 dgk rizottó rizs
200 g bébispenót
2 dcl fehérbor
200 g apró csiperke gomba
10 dkg vaj
10 dkg parmezán sajt
só, bors
kb 1 l alaplé (most nálunk leveskockából készült)

A vaj felén megdinsztelte a hagymát, majd megfuttatta rajta a rizst. Felöntötte a borral és megvárta míg a bort magába szívta a rizs, közben bőszen kevergette Hozzátette a felaprított gombát, negyed húslevest és a reszelt fokhagymát és kevergetve főzte, pótolta egy -egy merőkanállal a húslevest, mikor a rizs elfőtte a levét. Mikor úgy ítélte, hogy kész a rizs, belekeverte az apróra vágott spenótot és a maradék vajat, valamint a reszelt parmezán sajtot. Elképesztően krémes és kalóriadús lett :), de nagyon finom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...