2012. január 31., kedd

Gluténmentes bagett

Heti kétszer, háromszor sütök Ábelnek kenyeret, zsömlét, bagettet. Mióta sikerült szert tennem a bagett formákra, szinte mindig ebben készítem.
Én balga, megígértem nekik egyik délelőtt, hogy délutánra sütök perecet. Emlékeztem, hogy van egy jó Schar perec receptem, gondoltam Ábelnek jó lesz abból pár perec. Sajnos bonyolultabb volt, mint gondoltam. Félreolvastam a receptet és a tojást, amit a tetejére kellett volna kenni, beletettem. Ettől viszont elég kemény lett a tészta, nem nagyon akart a habzsákból szép perec formákban előkerülni. Kínlódtam, míg egy tepsi perecet kinyomkodtam, majd úgy döntöttem, hogy a többi tésztát megsütöm bagettnek. 
A perecek egyébként eszméletlen finomak lettek (már ha azt vesszük, hogy gluténmentesek) és szerintem a tojástól, de nagyon ropogósak is lettek, úgyhogy végül nem bántam meg, hogy béna voltam.
Ezekről nincs fénykép, mert azt a pár perecet két perc alatt elpusztították a fiuk, még én is csak egy harapásnyit kaptam, hogy legalább megkóstolhassam.
A bagettek ilyenek lettek, és mivel nagyon finomnak és jó állagúnak találtam, posztolom, hogy megmaradjon számomra is, vagy hátha kipróbálná egy sorstárs.


Hozzávalók:
300 g Schar mix B
300 ml langyos víz
egy-két evk krumplipehely
1 fél tasak száraz élesztő
1 tojás
1 evk olaj
1 kk só
a tetejére egész mák

Még soha nem tettem a kenyerébe tojást, de lehet, hogy ezen változtatni fogok, mert jobb lett tőle a tészta. Szóval a szokásoknak megfelelően felfuttatom egy kanál cukorral a vízben az élesztőt, a lisztet és a többi hozzávalót tálba mérem, majd robotgéppel összekeverem a vizes élesztővel és a tojással. A bagettsütő mélyedéseibe kanalazok egy-egy adag tésztát, megolajozom a tetejét (a bagettsütőt is előtte),megszórom mákkal, lefedem folpakkal és fél órát kelesztem, majd 200 fokos sütőben 20 percet sütöm.
Ha perecet akarnátok sütni, akkor a tésztát valamilyen zacskóba kell tenni és a sarkát kivágva perec formákat nyomkodni a sütőpapíros tepsire (na, ez ment nekem nehezen), picit megecsetelni olajjal, azt is 200 fokon sütni, míg aranybarna lesz a teteje.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...