2012. április 15., vasárnap

Pikáns csokis karfiol

Teljesen megértem, ha a cím alapján nem sokaknak lesz kedve kipróbálni. Pedig ez egy jó recept., bár csoki nincs benne, hanem helyette sok kakaó. Hétvégi könyvtári portyám során rátaláltam Chili és Vanília szakácskönyvére, ez a recept abból való. Ha azt mondom, hogy a fent említett szakácskönyv nem az én szájízem szerint készült, akkor finoman fogalmazok. A könyvben szereplő ízkombinációkat el sem tudom képzelni, és elég sok számomra teljesen ismeretlen fűszert, hozzávalót használ. Nem kétlem, hogy ezek az ételek finomak, de azt kétlem, hogy a családom szívesen fogadná mondjuk a balzsamecetes véres hurkát, ribizlidzsemmel vagy hasonló kifinomult, ám a hagyományos konyhán szocializálódott gusztusnak nagyon merész ételkombinációkat. 
Az alábbi recept mégis megtetszett. Épp egy nagy karfiol várakozott a bevásárlókosárban, mert ismét csak önző módon magamra gondolva megvettem a zöldségesnél. A család olyan fintort vág, ha csak szóba kerül, hogy karfiolt fogok készíteni, hogy, bár ez a recept jócskán eltér a hagyományostól, mégsem gondoltam rá, hogy megkóstoltassam velük. A férjem egész napra elutazott, így nem akadékoskodott, hogy karfiolt készítek. Meg is jegyezte másnap, kinyitva a hűtőt: "Mi az? Karfiol napot tartottál?" Hát igen, készült még más karfiolos étel is, így a hűtőt telepakoltam a saját ételeimmel.  Nem kell sajnálni a családot, nekik készítettem húslevest és pörköltöt.
Egyébként ma láttam, hogy a Chili és Vanília blogján, is fenn van ez a recept.


Szóval akkor a recept:
1 kis fej, vagy fél fej nagy karfiol
2-3 evk olíva olaj
Cayen bors, vagy csili por

1 evk kakaópor

A karfiolt apró rózsákra szedem, ha nagyobb rózsákból áll, akkor azokat felezem, negyedelem, megmosom, megszárítgatom. Egy zacskóba teszem, öntök rá kb. két evk olíva olajat, megsózom, megfűszerezem és alaposan összerázom, hogy mindenhol érje az olaj és a fűszer.
Egy üvegtepsibe borítom, elrendezgetem, hogy a rózsák a vágott felükkel lefelé kerüljenek. Megszórom egy teaszűrő segítségével egyenletesen kakaóval (mintha sütit porcukroznék) és 200 fokos sütőben puhára sütöm. Kicsit karamellizálódik az alja. Forrón finom hideg tejföllel vagy joghurttal.
A kakaó zsírtartalma elég nagy, de szénhidrát nincs benne, úgyhogy diétásnak nyilvánítottam és este későn megettem. Nem mondom, hogy mindig így készítem majd, de egyszer szerintem érdemes kipróbálni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...