2012. október 7., vasárnap

Téli fagyi gluténmentesen

Megnéztem jó pár télifagyi receptet, de valahogy egyik se tetszett igazán. Tekintve, hogy én utálom a téli fagyit (a roszogós margarinkrémmel..brrr...) kész csoda, hogy egyáltalán erre adtam a fejem. Mondjuk nem is olyan lett, mint az eredeti, de Ábel nem bánta. Nagyon tömény lett, egynél többet nem lehet belőle enni egy nap. Teljesen eltelít. A régi télifagyihoz mondhatni semmi köze, nem roszog benne a cukor és nincs benne margarin sem. Inkább tömény csokikrém (amit kenyérre is szoktunk kenni) tölcsérben.
A férjem egy bevásárlás alkalmával, még nyáron, hozott 10 db. gluténmentes fagyitölcsért, ami akkora kincsnek számított, hogy aztán semmire se használtuk, egészen mostanáig. Ábel már régóta mondogatta, hogy ő szeretne téli fagyit enni. Eddig egyszer kóstolt ilyet egy gluténmentes szakboltban, és valahogy nagyon megszerette, nem felejtette el hosszú idő után sem. Ezért nekiveselkedtem és ez lett belőle:

Hozzávalók:
8 gluténemtes tölcsér
100 g kókuszolaj
2 evk kakaó
2 tábla diabetikus gluténmentes csoki (egy tej- egy ét-)
50 g nyírfacukor
50-60 g tejpor
fél csomag vaníliás gluténmentes pudingpor

A kókuszolajat felolvasztottam, beleszórtam a kocka csokikat, kevergettem míg a csokidarabok elolvadtak. Beletettem a cukrot, tejport. Tettem még bele két kanál tejjel elkevert vaníliás pudingot és azt is hozzáöntöttem. Kicsit még főztem, míg tényleg jó sűrű lett. A tölcséreket csészékbe állítottam és kicsit kihűtve a krémet, de még melegen beleöntöttem. Forrón nem szabad, mert megrepeszti a tölcséreket és a kis repedésekből elkezd kicsorogni a csoki. Tulajdonképpen nincs nagy gond, ha megreped, ahogy hűl és dermed a krém, eláll a csorgás a repedésben (én még melegen betettem a hűtőbe, hogy minél hamarabb dermedjen a krém. Hűtőben tartottam, mert így maradt szép a krém, de még három nap után is volt belőle, pedig ettük szépen, de tényleg nagyon tömény volt. 

Tipp. Talán nem lesz annyira tömény, ha tejpor helyett sűrített tejet töltünk bele, akkor viszont több sűrítő anyag kell. Lehet bele tenni Nutellát, mogyoróvajat, diót, vagy mogyorót, akkor viszont biztos, hogy nem lesz ilyen sima krém.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...