2011. július 22., péntek

Tepertős pogácsa

Még soha nem sütöttem. Farkasapa egyik buliról hazahozott két doboz tepertőkrémet, amit nem tudtunk záros határidőn belül elfogyasztani, főleg úgy, hogy én nem segíthettem.
7-kor álltam neki receptet keresni, 8-ra végül is összegyúrtam a tésztát és mivel ez egy klasszikus hajtogatós tészta volt, ezért 11-re lett kész.
Pákosztos Macska receptjét vettem alapul.


Hozzávalók:
2 dcl tejföl
1,5 dcl joghurt
1 tojás

1 csomag száraz élesztő
annyi liszt, amennyit felvesz, hogy rugalmas nem ragadós tésztát kapjunk
1 doboz (200g) darált élesztő
bors, só
1 tojás a tetejére

A joghurtot összekeverem a tejföllel és meglangyosítom. Beleszórom az élesztőt, elkavarom, beleütöm a tojást, elkavarom és beleszórok kb. 1 csapott kk sót.
Annyi lisztet teszek hozzá, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjak.
Fél órát pihentetem.
A dobozos darált tepertőkrémet meglangyoítom, hogy jól kenhető legyen. A tésztát 40X40 téglalappá nyújtom és rákenem egyenletesen a tepertőkrémet. Borsot szórtam rá és sót, majd hajtogattam a tésztát.
Úgy igyekeztem hajtogatni, hogy ne csoroghasson ki a tepertőkrém. Jobbról balról középig, majd alul felül és utána mégegyszer, mint egy könyvet becsuktam.
Pihentettem és nyújtottam 20 percig, háromszor. A végén 2 cm-re nyújtottam. Addigra már nagyon szép, egységes volt a tésztám. A tetejét berácsoztam, megkentem tojással, a tepibe sütőpapírt tettem, a sütőt 220 fokra előmelegítettem. Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggattam és a maradékot gyengéden összegyúrva újra szaggattam, míg el nem fogyott a tészta.
Kb. 25 percet sült. Nagggyon finom lett!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...