2012. augusztus 27., hétfő

Fűszernyeremények az Audi főzőnapon

Ez itt a dicsekvés helye, szeretném megosztani veletek is az örömömet. 
Számomra meglepetés szerűen (fogalmam nem volt a programról, csak elmentem a férjem csatolmányaként) Mautner Zsófi pont a fűszerekről tartott egy kis ízelítőt, előadást Győrben, az Audi főzőnapon. Ezen aztán többek között azt is megtudtam, hogyan készítik az általunk kedvelt és sokszor használt vanília rudat (borzalmas macera), milyen illata van a tonkababnak (már régóta furdalta az oldalamat a kíváncsiság és most tessék, megtudtam), hány virág bibéjét kell leszedni 1 g sáfrány "előállításához" és egyéb érdekességeket. Zsófi összeszedett, szuper előadást tartott, még azokat is elszórakoztatta, akik talán nem érdeklődnek ennyire a gasztronómia iránt. Az általa hozott fűszereket meg is lehetett illatolni, tapogatni. Elmondta, hogy neki otthon kb. 150 féle fűszere van. Arról is beszélt, hogy mik azok a semleges ízű alapanyagok, amiken bátran kísérletezhetünk új, számunkra is ismeretlen fűszerekkel (szóval jövök rettenetes ízkombinációkkal hamarosan), és megkóstolhattunk egy általa készített  kandírozott gyömbéres tejberizst a tetején tonkababos meggyszósszal. Nem túlzok, isteni volt! Nem volt édes, mégis, egy falat mennyország. Aztán következett a fűszerfelismerő verseny, amire nagy mellénnyel bejelentkeztem, de persze izgultam nagyon. Végül a férjemmel együtt versenyezhettünk, ami nekem hihetetlen könnyebbséget jelentett. Együtt szagolgattuk az előkészített, szalvétába csomagolt tégelyeket, amiben nem látszott, hogy milyen alakú fűszer van, csak az illatából kellett kitalálni, viszont a szalvéta szaga sokkal erősebben képviseltette magát, így kellőképpen nehéz volt, még ha a fűszerek nem is voltak nagyon extrák. Szerencsére mindet tudtuk, bár kettőt így is elrontottunk mert félreérthető volt. Úgy tudtam, hogy a curry főszerkeverék. Biztos voltam benne, hogy az, de mikor Zsófitól rákérdeztem, hogy amit szagolunk az egy fajta fűszer vagy fűszerkeverék, akkor azt mondta egy fajta fűszer, így beírtam a kurkumát, amire a legjobban hasonlított. Aztán megtévesztő volt a friss kakukkfű, mert alig-alig lehetett érezni (a szalvétát annál inkább), és közben Zsófi arról beszélt, hogy bárányhoz használják, belenézve a kis lyukon is rozmaringnak láttam. A férjem állítja, hogy ő mondta, hogy kakukkfű, de én tényleg nem hallottam a zűrzavarban. 
Azért nyertünk, méghozzá a második helyen. Egy könyvet kaptunk és a képen látható fűszereket. A méreg drága sáfrányból 0,5 g-ot (féltve őrzöm, szerintem nem merem majd elhasználni), valamint füstölt paprikát (már régóta vágytam rá) és egy rúd vaníliát (az mindig jól jön). A könyv címe: Így fűzünk mi címmel, ami a hazánkban élő külföldiekkel készült riportokat és egy-egy érdekes, az adott kultúrát képviselő étel bemutatását és receptjét tartalmazza. Letölthető egyébként ingyenesen, és már rég le is töltöttem, sőt, főztem is belőle, de így, kézben fogva, sokkal nagyobb élmény. 


Ha tudtok jó sáfrányos receptet, amibe nem pazarlás beletenni, írjátok meg. A többit biztosan el tudom használni, de a sáfrányhoz kevés az ötletem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...